26.7.12

Perjalanan Penyusuan Saya (Part 8: Puasa dan menyusukan anak sepenuhnya)

Bismillah wal hamdulillah...

Alhamdulillah syukur, dah nk masuk hari ke 6 berpuasa... mlm ni mlm ke6 Ramadhan... cpt ja rasa da 6hari puasa... syukur jgk puasa thn ni xseperti tahun 2010 yakni selepas kelahiran aisya whereby i am struggling utk supply ebm utk aisya dan menyusukan aisya sepenuhnya dgn susu ibu pada ketika itu... production trus drop ntah knp masa start puasa... mebi mind setting ckp cam tuh kot... tak fokus n terlalu risau... dan tahun ini 2012 turn amira sy xmau fikir complicated... sy biarkan allah swt yg tentukan rezeki utk amira... dan alhamdulillah rezeki bln ramadhan adalah luar biasa... pls set in ur mind mommies yg breastfeed kt luar sana, puasa bknlah faktor utama production susu anda merudum... sume tuh ats kita... as long as kita pastikan waktu sahur n berbuka dgn memakan makanan berkhasiat terutamanya kurma+air suam semaksimum mungkin n spnjg mlm (waktu tidak berpuasa) try to consume a lot of water utk maitain'kan air dlm badan sewaktu disiang hari... bknlah bererti minum byk2 time berbuka n sahur sahaja tp spnjg waktu dari berbuka sehingga keesokkan harinya bgn utk bersahur... alhamdulillah sgt byk membantu... walaupun badan super penat menguruskan anak2 yg pelbagai ragam + rumahtangga (baru pindah masuk umah blk setelah 2bln berpantang kt umah mak abah) plus keadaan badan yg kurang sihat rite after berpuasa sbb terjangkit demam tp xmenjejaskan production susu malah melimpah ruah... sy xpenah rasa gini... lmbt je menyusukan amira sure cik B bengkak n susu menitik2 membasahi baju... huhuhuhu... heran jgk tp sume tuh kuasa allah swt yg menjadikan sesuatu... 

Time disiang hari kkdg rasa keringnya tekak, penatnya badan, keringnya air dlm badan tp susu dok menitik2... cam sedikit kagum disitu... :) yg penting YAKIN n TAWAKKAL dgn rezeki dari allah swt... mmg sy xfikir komplikated... fikir susu ada ke tak puasa nti, ok ke tak nk puasa sgala... mmg mencemaskan kalu asik fikir cam tuh jadi badan pun bg signal kt otak utk stress... sudahnya production pun merudum... sy ada jgk amik supplement utk maintain'kan tenaga utk menguruskan anak2 dan rumahtangga... seronok jadi housewife tp sedikit rasa janggal sbb xpnh lg menganggur since grad dulu... bila rutin yg sama sy agak celaru la jgk... haha! bgn seawal 4pg utk prepare everything n tdo semula mlm hari kul 11mlm... mmg xsmpt nk online cam selalu... kalu smpt online kt opis kans? skrg? jgn harap kau... kkdg hantar kejap aisya kt umah MIL sbb nk bereskan byk menda... rumah bersepah sbb baru pindah masuk so masih dlm fasa mengemas... xlarat kot nk cover satu umah kemas dlm satu2 masa... semput buat kerja time puasa dgn tekak keringnya dgn amira kkdg nk megempeng... bila si kakak blk je kt mana kemas kt situ disepahkan semula... kkdg wat menda yg sama 2-3kali... haha! da masak benor lah kalu ada anak yg dlm fasa melasak cam tuh... sume menda nk explore yela da lama xblk umah sndiri... (nanti update new entri pasai perjalanan menjadi surirumah... byk sgt nk story morry... time ni la smpt nk update entri sbb anak2 n suami da tdo... hari ni super penat sbb aisya n en.abg demam! penat melayan karenah masing2 smpai xcukup tdo smpai da xdak hati nk tdo... xpa sume ibadat kans? :) )

Sy da xmengepump sbb da xtau nk letak mana stok ebm... tp kkdg kena pump jgk kerna cik B dah bengkak sgt n cik adik amira memilih utk smbung tdo dgn nyenyaknya... tunggu pnya tunggu dia xbgn2 utk breastfeed jadi terpaksa pump skit utk hilangkan bengkak... simpan la dlm 5-6oz dlm fridge... jadi melambak2 dlm fridge kkdg n terpaksa ditransfer masuk freezer... dlm freezer ada lbh krg 130oz... da xmuat sbb freezer kecik banget... jadi terpaksa mintak tlg mak feed'kan amira dgn ebm... sudahnya ummi lak mengalami bengkak susu... haha! pump lg... recycle la stok ebm tuh... minum n tambah begitu... xpa rezeki... alhamdulillah... masa aisya pulun sgt nk simpan stok, masa amira ni da xtau nk taruk mana... kt fridge mak la, fridge umah sndiri... mmg merata2 ja ebm si amira nehs sbb xmuat... heheheh :D jgn ada yg terminum kang ingat eksrem ke apa pulak! :)

Bila da jadi cam ni terfikir utk beli deep freezer... tp terfikir2 berbaloi ke tak... en.abg luluskan x nk beli deep freezer nehs laen la kalu keje sndiri n guna duit sndiri... tp fikir lg, housewife je kot nk bli2 deep freezer sgala nk buat gapo??? mcm tiada fungsi disitu... deep freezer pun bkn seratus dua... 500-600 jgk kans... ada la survey2 DF arituh masa tgh survey2 tv cap ayam plg murah dipasaran, tp sume 500 ke ats... en.abg pun xckp ya atau tidak... so pendamkanlah hasrat di hati... huhuhuhu... mcm xdpt green lite lg... blk umah ushar freezer yg da penuh... huwaaa... rasa nk nanges... atas penuh dgn stok haiwan bhn mentah, kt drawer bawah je tmpt utk simpan ebm... kepala kkdg fikir, in case sy sakit ke apa, terpaksa tinggalkan amira secara tiba2 penting jgk back up ebm dlm 100oz gitu... tahanla kan beberapa hari... sumthing yg berlaku kt sy bkn bleh dijangka... itu yg sy simpan gak ebm... mak dok tnya dah xkeja dok pump simpan stok buat apa... sy ckpla i case... in case dpt keje baru ka... dlm kepala fikir lg, kau ni nk keja ke nk jadi housewife... penin la mung nehs... hehehe! mmgla... itula surirumah fikir slalu komplikated... yela da xdak bebanan keja nk kena fikir hari2... hehe :) kejap nk keja kejap nk jadi surirumah... arghhh... mmg serabot org kalu dgr sy pnya plan... kejap tukar2... kohhkoff... kena made up blk sgala... mmg kkdg xsmpt nk fikir secara serius... mcm angin lalu je fikir... bgn pagi je da sibuk buat mcm2...tiba2 tgh hari pastu berganjak ke ptg n mlm... trus penat n nk tdo rebahkan badan je dlm kepala... kmudia sedar2 je da pg... mcm tuh lah seharian... nk duduk smbil lepak2 berangans da xdak masa la... huhuhu... 

Orait sekadar ini dahulu...eh ckp tajuk perjalanan penyusuan da jadi entri campo2... haha! layankan aje... ^_^ v 

Alhamdulillah aisya da xdemam mlm ni n tdo dgn nyenyaknya... budak jarang demam... sethn sekali je kkdg... last year bln 10 dia demam... pastu sihat walafiat n smlm demam virus suhu cecah 39... mmg tiba2 n mengejutkan... dahla susah nk bg mkn ubat... gado besar dulu baru leh mkn ubat... meraung2 mcm kena dera... mak ckp mcm sy kecik2... hehe... suka buat cam sgt tragis kalu sakit mcm demam atau sakit gigi... org tgk cam kritikal gila ja keadaan guwe kalu sakit... haha! mak ckp kalu sakit gigi tuh air liru berjejeran mcm da xleh tutup mulut kerna kesakitan... org utagha kata "buat terok..." ekekek :D like mother like doter~

Stok ebm latest... tp baru2 ni ada sumbat lg beberapa botol n plastik kasik muat jgk sbb sayang sgt nk buang... huhu... xbyk mana tp space tarak!



 

4 sweet persons:

NaD said...

bestnya. stok kak nad ada la dalam 7 botol x 3oz. kuang kuang kuang.

♥naematulsaadahismail♥ said...

meriahnya..xsabar nak start pump.
kadang2 ada rs cik B dh bengkak.mebi masa tu ada susu kot eh.

eh kak fae, ebm yg dh nk expired tu ce kak fae buat kan apa2 kasi kakak aisya makan.buat puding campokan ebm ka.sayang nye la..
mommy's milk so priceless.huhu

F a i z a h ' s said...

@NaD

K.nad xpa mmg nk jadi SAHM kans?faizah ni berubah2 fikiran kejap nk jadi SAHM, kejap nk cari keje blk sgala... penin~ tiba2 tuka fikiran nk keje tak ke naya nk kmpul stok??? hehe... tuh pun xbyk sbb space takdak...

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Anak ke2 ni mebi berbeza sket dari 1st plus ilmu pasai bf da ada pertambahan so tau da sket2 mcm mana nk meriahkan hasil tenusu walaupun xdakla semeriah mana... tp tau la sket2 apa yg do's n dont's kans :) bengkak eh?mebi kot susu sbb naem pun still bf tisya kan walaupun pregnant?kfae mmg stop lama jgk bf sblm pregnant blk kiranya air susu mmg da kering... mmg enjoy je bf... alhamdulillah senang n mudah setakat ini... harap2 dipermudahkan smpai 2thn atau lbh... berdoa n berusaha sedaya mampu :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D