28.7.12

Aisya tak layan...

Bismillah wal hamdulillah...

Usia puteri sulung kami kini da berganjak ke angka 2thn 2bln... agak lama xupdate pasai aisya... byk sgt progress aisya yg ter'miss utk dirakamkan di sini dek kerna kesibukkan fasa menjadi ibu kpd 2org anak... Ok back to topic asal... eceli rasanya ramai je toddlers kt luar sana skrg ni da advance dari mak bapak... sgt terrer handle gadget touch screen sgala... mmg niat sy n en.abg xnak expose'kan aisya dgn gadget... takut mkn diri pulak... hehehe :D makan duit skali la... so setakat laptop je la dgn cara mendownload video2 berbentuk islamic n educations... 

Tp biasalah time cuti berkumpul ramai2 dgn sepupu sepapat yg ipad mmg xlekang kt tgn, so secara tidak langsung si aisya turut terpengaruh dgn senario tersebut... firasat ummi, mungkin menda tuh seperti angin lalu kejap je kot dia eksaited n nti blk umah dia sedar kt umah xde ipad sgala... hset ummi n ayah pun xde touch screen pada ketika itu so rasa cam ok la... bermula saat mak lang aisya bli samsung galaxy note... n ajar aisya mcm mana nk guna tgk video kt youtube smbil tangan n jari lincah menekan n m'slide screen... wah... masa tuh ummi tgk pun terpana... budak2 mmg cpt belajar... 1-2kali je maklang ajar da dpt idea nk buat mcm mana... so pantang mak lang cuti (sib bek maklang sibuk kt hospital sbg HO) aisya akn cari maklang smpai kt bilik mintak phone galaxy note tersebut smpai naek malu ummi... maklang pun layan siap download video2 n app ABC kt phone... so senang la aisya cari sambil tekan2 je... penah skali tuh aisya eksaited smbil lompat2 kt tgn ada phone galaxy note maklang, aduh seriau pulak... kena sound dgn tokwan... huk3... terasa hati di situ... pastu ayah aisya bli phone HTC... HTC pun touch screen jgk akn tetapi kecik dari galaxy note... aisya kurang berminat... tp dari xde dia cari la ayah dia utk layan video atau men angry bird atau berckp dgn talking tom... ralit je kkdg mmg membimbangkan... 

Pastu en.abg belikan ummi samsung galaxy note jgk... haha! sayang oit hset pemberian yg tersayang... mahal pulak tuh... mahal la bg org yg xberkerja mcm sy nehs... so sy mmg hati2 je pakai hset tuh... pakai time perlu je... n kalu nk lasak2 bertukar kpd hset asal yg xde touch2 screen... lg senang! xde aisya nk membontot mintak diberikan galaxy note tersebut... nti2 lah ummi download2 apps mcm maklang tuh ye... ummi terlalu sayangkan duit! haha! nilai nk dkt 2k sayang kot nk buat maen.... maklang aisya xpala dia tuan doctor! xde apa sgt la setakat 2k tuh... -___-" so dgn slambernya maklang aisya melepaskan galaxy note miliknya pada aisya kkdg buat ummi susah hati ssgt... tkt tercampak atau jatuh ke... aduih.... tidakkah ummi n ayah akn dipersalahkan nanti?

Penin sy fikir gadget apa yg sesuai utk aisya at least dia dpt belajar sumthing n yg penting xdela mahal sgt! huhuhu... mahal smpai 1k nk buat maen campak2... wah2... mcm xpatut... aisya byk belajar tru video n apps flash cards yg maklang download tuh... huruf ABC byk da kenal... number pun da byk kenal... sgt teruja ummi tgk! pasneh nk ajar baca doa2, al-quran pulak... tp tuhla.. kelam kabut mmg xsmpt... so lantas ummi m'gugel beberapa infos dptla pasai Lee Ai Pad... kohhkoff... trus je order xfikir pnjg sbb org tuh ckp sebijik cam ipad yg harga ribu itu tp Lee Ai Pad ni harga RM250 je... trus rembat 1ketol utk aisya dgn harapan xdela lg dia nk kaco galaxy note ummi n maklang... 

Ok ini review Lee Ai Pad... apps sgala kt dlm ok... pakai Android lg tp a bit slow... yg plg xbest tuh touch screen dia sgt lembab! xsharp org ckp kena tekan kuat2 br la bleh... arghhh mmg emo je nk cari videos kt youtube pakai Lee Ai Pad tuh... slow n touch screen dia sgt xbest... kesian aisya... 1-2kali je dia layan pastu trus campak ke tepi... aisya ckp "Selowww...." haha! ummi pun sengeh je smbil bg samsung galaxy note baru la aisya sengeh kepuasan... sng dia nk nonton mickey mouse, ABC sume... adoih... ada alternatif len nk smooth'kan Lee Ai Pad nehs? sayang pulak walaupun bli hnya dgn harga RM250... duit jgk kot... bleh je nk surf internet... tp tuhla... touch screen dia xbest... kesian aisya... haihhh...

Ralit dgn samsung galaxy note...

Di mana shj...

My two little pricess... amira nmpak mcm baby boy dgn romper car kaler biru... huhu

Ni la bentuk Lee Ai Pad aisya... aisya xlayan... huhuhu...penat je ummi beli tau...


 

2 sweet persons:

Ibu_Aqiel said...

Lee Ai Pad aisya tu macam aqiel punya hahhaha..knita beli sbb tak mau bagi dia main tpon ayah dia..tp tu la bsn kit sbbnya touch screen dia tu 2 3 kali tekan baru jalan...dia main gak game dalam tu n tgk upin ipin dia tp bateri la plak x tahan...sat je dah habis...aduh...klau faizah de info nak enhance gadjet tu bgtau sama na..

F a i z a h ' s said...

@Ibu_Aqiel

Beli jgk ka?cam nyesal pulak tp syiok men angry bird guna Lee Ai Pad tuh...besaq sket dari galaxy note... smooth la pulak kalu men angry bird... menda murah kans... harus cari ipad second hand jgk kot... adoih...bdk2 skrg...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D