4.7.12

Berstatus WAHM/SAHM...

Bismillah wal hamdulillah... 

Fuhhh.. tarik napas sket... xmenyempat nk update belog nehs... da bpe ari tersimpn dlm draft... elok je nk smbung update bukak je laptop si kakak dtg merengek nk tgk mickey mouse sgala, elok nk duduk sandar je xsmpai bapa minit si adik lak merengek mintak susu... aduhaiiii... mencabar sungguh rupanya jadi SAHM/WAHM nehs... tidak semudah yg disangka... 

2hari lepas secara officialnya sy m'declare diri sndiri sbg SAHM/WAHM... sepatutnya hari ni sy lapor diri d kompleks TM Cyberjaya tp sy tidak berbuat demikian... setelah ditmbang tara sgala bentuk aspek kehidupan dan memohon petunjuk dariNYA... 1kptsn sebulat suara telah diambil... pnyala lama nk decide smpai tdo pun xtentu hala dah... pantang pun da kelaot sgala... apa2 pun skrg sy memanjat rasa syukur kehadrat ILLAHI atas segalanya... alhamdulillah... 

Da nk dkt 2bln stay kt umah mak abah... sonok dok dgn mak abah... haha! sbb mak tlg jg anak2 sama... dasarrr... haha! sorry mak perlukan kekuatan nk handle both doters sendirian berhad... sgt saspensss... -___-" ada mak tlg tgk2kan depa pun haku naek semput jgk kkdg... dgn kakak yg bertindak nk amik perhatian ummi n ayah, n si adik nanges mintak disusukan, mmg keadaan yg terbaek... mak la sbg penyelamat keadaan... dlm hati "kalau mak xdak?adakah sy bleh handle keadaan ini???" xleh imagine okeh... T__T pnah skali tuh dgn tekun sy bwk baby amira g basuh poo poo kt toilet sbb dia poo poo sgt byk xleh guna wipe da... si kakak aisya ikut kt belakang... sy xpasan dia follow kt belakang... skali dia join masuk toilet main air skali... wah... sgt2 menguji kesabaran... mana dgn adik kena pegang dua2 belah tgn sbb badan lembut lg, mana si kakak nk terlompat2 dlm toilet which is sgt bahaya so kena pegang tgn dia... sy da xtentu arah terus jerit panggil mak... sib bek mak ada kans... dibuatnya mak away p antar maksu aisya n amira ke... naya oittt... T__T aisya skrg tau nk lompat, panjat, berlari... itu je skrg ni... mmg tak terkejar kkdg... da bape kali jatuh longkang kt dpn umah maktok... elok bukak je pintu trus menonong kuar umah kkdg xsmpt kejar... mmg kena aware je dgn kelincahan aisya dlm diam itu... fuhhh... kuss smgtss...

Sy xkonfiden mcm Kak Nad yakin diri jg 2heroes sndirian... sy cuba setakat half day da semput huhu... mebi kena tunggu baby amira besar sket n keras... senang nk dukung.. sbb tuh kot allah swt bg 2org anak perempuan kt sy... kalu both boys selamanya la kot dok dgn mak... haha! sgt lembik part nk jg anak2...seriau xtau nk buat apa time both girls tuh buat perangai... silap2 si ummi nanges skali... hehe :)

Ramai member dok tnya awat tiba2 jadi SAHM/WAHM nehs?tgh elok2 keja kans... seperti yg diperjelaskan sy xdpt nk accept offer kena transfer p cyberjaya tuh... xpelah, sdeh tuh mmg sdeh sbb xdpt keja mcm slalu tp sy mls nk fikir2 sgt.. sy redha je la apa yg da ditaqdirkan... insya allah ada hikmahnya.. anak2 sy adalah keutamaan... itu ja yg dpt sy jwb... susah nk jwb jgk kkdg... sedara mara lg la.. cukup ka nk mkn kalu seorg ja keja?? kalu nk jgk jwb sng je, rezeki ni hnya allah swt shj yg berkuasa memberi... bkn kita sbg manusia ni nk tentukan pasai rezeki nehs... btol kita mesti berusaha utk cari rezeki tp keyakinan kehadrat ILLAHI itu yg utama...

Susah jgk sbnrnya nk terima hakikat jd WAHM/SAHM nehs... sapa ckp sy xpyh fikir apa2 once da jd surirumah xberkerja nehs? sapa ckp??? malah lg byk kena fikir n buat okeh! itu je yg dpt sy simpulkan... mcm2 fikir nk apa yg bakal terjadi kelak... fikir nk buat apa... anak2 mcm mana nk handle seorg diri... ramadhan/syawal bakal berkunjung tiba persediaan di kala bergelar WAHM buat pertama kali? haih... nmpak cam simple tp sbnrnya?? dahla baru nk msk 2bln nk handle 2org anak adalah sgt saspens... sgalanya umpama kejutan yg tidak henti2... hanya allah swt shj yg tahu... tanpa mak abah, suami n keluarga disisi utk memberi sokongan xmungkin dpt sy harungi sgalanya seorg diri... mmg impian sy nk jd SAHM/WAHM tp.... sbnrnya byk pkr jgk nk difikirkan... haihhh... hanya allah swt shj yg tahu...

Hadiah sempena memilih menjadi SAHM/WAHM...

Dapat hadiah yg ni dari en.abg pun bukanlah sgalanya... anyway thanks dear atas hadiah bermakna ini... hadiah 3rd anniversary, hadiah beranak, hadiah sbb xpi cyberjaya... huhuhu...


 

4 sweet persons:

♥ ROS ♥ said...

samalah dgn ros kak.. org kata kerja ni penat, jd surirumah lg penat sbb ikut semua karenah anak.. moga kita diberkati olehnya..wah dpt hp yer duk umah..haishhh :P

F a i z a h ' s said...

@♥ ROS ♥

24jam sibuk xhenti2...kalu keje lunch hour leh berpoya2 kejap... mkn+shopping... sonok la kejap berjimba kt tmpt keje... kalu kt umah xde maknanya... 'berperang' dgn anak 24jam kalu diaorg xtdo... huhuhu...

Ibu_Aqiel said...

bestnya HP baru...bertabah faizah..akan datang lebih baik untuk faizah nanti k..doa byk2

F a i z a h ' s said...

@Ibu_Aqiel

Thanks kak nita...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D