11.6.12

YA ALLAH... berikanlah aku kesabaran dan kekuatan itu...

Bismillah wal hamdulillah...

Bgn kul 2pg... cik B engorge tp baby amira masih nyenyak ketiduran... dia minum sblh cik B je td... lbh selesa utk smbung tdo...  so what to do?inilah masanya faizah... siang hari baby amira asik leka bergayut so mlmlah waktunya utk curik peluang kumpul stok... kohhkoff... mmg sgtlah besar ujian nk kumpul stok dikala pantang... sy xpnh kumpul stok masa aisya sbb xdak ilmu... kiranya sy umpama ibu muda beranak sulung nk bertatih2 dlm dunia penyusuan susu ibu sepenuhnya... ibu muda??? haha! xdakla muda... dah nk menjejak ke persisiran 30an da pun... 2years left.. okla tuh di usia 28thn with two kids... :) bila nk tmbh? off topic tmbh anak... tunggula 3thn lg sekurang2nya :D (bersungguh2 da kali nehs... no excuse ye...) bkn menolak rezeki... sy ada alasan tersndiri... sy mahu stabilkan kesihatan diri, sy mahu focus kpd 2permata hati bernilai ini yakni Aisya Nafisa dan Amira Humaira... mereka penting amat dlm life sy jadi sy mesti ada masa utk stay focus kepada mereka... sume tuh perlu masa n ruang... focus on perhatian, focus on education issues, focus on kasih sayang oh... mcm byk sgt yg sy perlu fikirkan utk mereka... ya allah mampukah sy yg lemah lakukan sgalanya ini?

31hari menjadi ibu kepada 2org anak sy da rasa life sy da huru-hara... tidak terurusnya mereka... currently sy dirumah mak abah... kalu mak abah xdak, en.abg ke opis n tinggalkan sy wif these two little kids sy da cuak amat... ya allah, mcm mana aku nk uruskan seorg diri nehs... time2 bf tiba2 si kakak aisya nanges meraung nk susu jgk (kes ni slalu terjadi kalu aisya tgk adik dia menyusu tp sib bek en.abg penyelamat keadaan) kalu kami just bertiga cam mana nk handle??mau ummi pun teriak jgk kot?? :P aisya nk perhatian... ummi tahu tp mebi sy masih dlm pantang n kekuatan tenaga tuh terasa masih kurang, so membataskan sgala... tuh xmai part aisya merap soh dukung... mmg luluhlah hati nehs...kkdg tgk aisya sayu je perhatikan sy layan n dukung amira... ksian sgt tgk muka aisya... thanks to mak sbb always remind sy utk layan aisya walaupun dia makin mengada2... budak br nk phm ada adik mmg cenggitu... buat perangai mcm2 sbb nakkan perhatian... ok insaf sbb sy slalu merungut aisya melasak n sy hampir hilang sabar... pas mak ckp camtuh barula sy cam nyesal kkdg cubit aisya sbb geram... kkdg dia tgk amira nyenyak je tdo dia g cubit2 adik dia... bgnla bdk kecik tuh so ummi kena bf blk si amira utk kasi dia tdo kalu x asik nk duduk atas riba je... aisya2... en.abg pun sy tgk kkdg dia mcm hilang sabar aisya buat mcm2 perangai... sy pun remind en.abg utk try sabar dgn perangai anak yg seorg tuh... dia masih dlm fasa nk menyesuaikan diri jd kakak... 2thn masih xphm lg rasanya... kena fahamkan dia n menda tuh perlukan masa...

So arini sy layan aisya...naek kematu kaki n bontot guwe... nk tgk video la, nak ummi mandikan la, nak soh ummi buat milo la, kalu x dia kaco si adik amira tdo... so ikotkan aje barula dia xkaco adik dia... arini ke30 br berani aktif sket kalu x, xberani sgt nk buat mcm2 kerja... tp still berhati2 jgk sbb masih dlm pantang kans... sy terfikir mcm mana org yg pantang seorg2 dgn anak2... sure xleh nk jg pantang sgt utk rehat je xbuat keje apa sgt... anak2 sapa yg nk uruskan kan?sy cuba buat sume keje sndiri mcm mandikan amira n aisya, masak, basuh baju anak2 (basuh kt sinki je) ouh... macam dah pass dah... so plan dgn en.abg next 2week (cukup 44hari pantang) nk blk umah sndiri... ksian kt mak abah hari2 terkocoh2 jg sy lg, sibuk hantar adik ke skola n tuisyen... yela da pencen, ni la masanya utk depa nk rehat2 n spend masa utk diri sndiri... ni sibuk jg anak cucu lg... cam sgt ksian... sy amik kptsn better dok umah sndiri since diri sndiri da kuat...pastu sng sket sy nk buat stok EBM.. kt umah mak limited sket... fridge pun penuh je kkdg segan jgk nk clearkan utk letak EBM semata2... fridge kt umah da sy clearkan awal2 b4 bersalin lg... mmg khas utk buat stok EBM... pasneh sgala haiwan kt freezer kena bli stok utk 2-3hari je la sbb kena sediakan space utk letak EBM... xmampu lg kot nk bli deep freezer sgala (perlu ke ek deep freezer?ala... tgk kejayaan buat stok EBM dulu faizah... kalu bli pun stok pun skit mcm xberbaloi je...hehehe :D )

Day31... progress baby amira? baby amira sgt cpt sesuaikan diri berbanding kakak aisya dulu... walaupun jaundice masih lg berbaki tp alhamdulillah part sesuaikan diri tuh cpt... xbyk ragam, sgt behave, xberjaga mlm... ummi da cukup bersyukur... agreed, setiap anak tuh xsama... mg kita berfikir n bersyukur dgn nikmat yg dikurniakan... happy to have both of u my dear aisya nafisa mohd asyraf & amira humaira mohd asyraf... tak pernah regret dpt both girls sbb sy percaya n yakin ketentuan allah swt itu pasti ada hikmah yg tersndiri :) (sgt suka anak gegirl so far...)

Baby amira day29... baju aunty naem bg... pipi labuh kuat nyusu...alhamdulillah mg susu yg allah swt kurniakan ini bermanfaat utk anak2 ummi (nti nk train aisya minum EBM...harap2 dia mahu...)

My girl...

Aisya kt hotel ikot maktok bercuti kt penang...

Aisya wif miss doctor... ni maklang aisya yg menyaksikan kelahiran adik baby amira humaira :)


 

4 sweet persons:

sharEna said...

makin comel la kak long. gewammmm. putih bersih aje kulitnya...

tabah yer Faizah. awak mesti boleh punya. gambare!!!! =D

♥naematulsaadahismail♥ said...

hehe.. geram tgk dedua..
kak long aisya pun putih gebushhhhh,,tp dia malu2...
"haiwan2" dalam fridge eh kak fae =P
selamat buat stok.
botol dh banyak tuuu ;)

nanti naem pun nak belajar dari kak fae ;)

F a i z a h ' s said...

@sharEna

Ameen~ mg sy tabah...agak bercabar nk sesuaikan diri ada 2org anak...huk3...poyo je kan...org len 2-3org anak releks je...huhu

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Hahaha...kfae suka bli stok seminggu kt pasar tani smpai penuh fridge...sbb sng kalu nk masak apa2... tp skrg nmpak gayanya kena kurangkan la stok brg2 mentah... fridge pun sederhana besaq ja... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D