4.6.12

Perjalanan penyusuan saya (part 1)

Bismillah wal hamdulillah...

Tujuan sy membuat entri ini adalah bertujuan utk perkongsian... yg mana yg perlu dibetulkan, ditegur utk kebaekkan semua sgt dialu2kan... yg mana yg boleh digunakan utk kebaekkan bersama dipersilakan kongsi jg... mg entri ini mendpt manfaat bersama... insya allah...

Perjalanan penyusuan sy utk 2nd child sudah pun bermula seawal baby amira msh dlm kandungan... sy bkn seorg yg kuat jadi sy berazam utk membuat serba sedikit persediaan sblm menyambut kelahiran baby amira terutamanya mengenai ilmu penyusuan dgn harapan kesilapan yg lalu tidak akn berulang... walaubagaimanapun sy bknlah seorg yg perfek... masih lg kurang ilmu, jadi sbb itu sy buat entri ini agar sesiap yg lbh arif mohon utk share n beri pandangan agar perjalanan yg bakal dilalui ini bertmbh baek di masa akn dtg... insya allah...

Skin-to-skin contact dan menyusukan secepat mungkin slps bersalin

Niat sy utk skin-to-skin contact rite after baby amira dilahirkan dimakbulkan allah swt... sy xrequest pun tp mungkin itu polisi bg hospital rakan bayi yg menyokong penyusuan susu ibu jadi sy mendapat manfaat itu... syukur alhamdulillah... xsalah sy memilih utk bersalin kt HTF kali nehs walaupun servis laen dari segi wad dan layanan mmg kurang kalu nk dibandingkan dgn private hospital (sy dah pernah cuba both private n government hospital) mmg berbeza sgt2... tp sy puas hati kt part breastfeed tuh... xpela xdpt layanan bgs pun... huhu... selepas je baby amira kuar dr perut sy, trus doctor tunjukkan jantina n letak baby amira ats dada sy utk breastfeed... walaupun xdakla lama sgt sbb sy mengalami blood lost yg agak byk, tp merasa la jgk... rasa seronok sgt waktu tuh dpt pegang baby yg masih belum dicuci... masih terbayang baby amira da celik mata sambil merenung umminya... sama sebijik masa aisya dulu... 1st time pertemuan dgn ummi kedua2nya akn merenung sy dgn penuh makna... rasa syahdu sgt... 

Roomig in baby

Hospital rakan bayi mmg mengamalkan rooming in baby... sy ada request bilik single (bilik husband frenly) tp full pulak sbb ramai sgt org beranak bln mei jadi terpaksala beramai2 dlm wad... mmg meriah... hehe :D sapa biasa beranak kt hospital gomen taula mcm mana kans... rite after kuar dari labor room dan ke wad, nurse pesan agar susukan baby every 2hours...yg seronoknya, depa ajar cara2 nk latch dgn btul, mcm mana nk pegang baby semasa breastfeed... mmg rasa mcm ilmu baru sbb masa bersalin kt Mahsuri dulu xdpt pun... men redah je breastfeed baby... walaupun masih terasa luka jahitan kt bawah tp smgts kans... trus je berusaha breastfeed baby amira... amira humaira sgt suka tdo selepas dilahirkan jadi agak mencabar nk ajar dia latch dgn btul... tp syukur mlm tuh jgk dia da belajar suck dgn baek... masa tuh was2 jgk "eh ada ke susu nehs?" tp nurse2 kt situ xhenti2 pesan suruh positifkan minda n ckp susu mesti ada utk setiap anak yg dilahirkan... cuma kena stimulate... jgn fikir susu xdak... thanks kepada semua nurse2 yg byk beri tunjuk ajar walaupun xdakla dia nk layan seorg2 mcm permaisuri kans... walaupun tersenget2 ha nk bf baby nurse2 soh jgk berusaha utk bf baby... kerna smgts tuh la sy stay up mlm tuh utk layan baby amira bf... baby amira bila da pandai latch tuh asik nk bergayut je sepnjg mlm kt wad... kul 4pg barula sy leh lelapkan mata kejap smpai subuh... mmg badan penat tp rasa puas hati...

Positifkan minda

Masa aisya dulu sy cpt sgt melatah n negatif je sokmo... lagipun aisya da biasa botol n asik nganga je nk susu dlm botol... sy pulak xcukup ilmu... aisya diberikan kepada sy 12jam kot slps dilahirkan dgn alasan utk berikan peluang kpd ibu utk rehat... jadi cik B lmbt la stimulate... kali ni sy mmg da bersedia n positif je slalu... hari ke2-3 cik B da start rasa engorge... warded hari ke3 selepas bersalin...sy da saspens masa aisya dulu mak n tok teman...kali ni kena jaga baby sndiri kat NICU... alhamdulillah berkat keyakinan n doa ke hadrat ILLAHI sy dpt laluinya dgn baek... susu bertmbh2 so xdak alasan utk top up dgn fm.. ramai gak ibu2 kt wad tuh fade up dgn breastfeed trus mintak fm dari doctor... mmg kt NICU depa akn suruh ibu2 bf tp kalu da baby terpekik terlolong mmg jawapannya fm la... kebykkan ibu2 kt NICU tuh majoritinya tensen2 belaka sbb anak xsihat pastu luka bersalin xbaek lg... sume monyok2 je terutamanya utk 1st time mommy... ksian jgk nengok... dari situ sy belajar utk bersyukur... sy xdakla smpai rasa fade up nk bf anak... 4hari dlm NICU sy dpt bf baby amira exclusively dgn penuh keyakinan walaupun letih n penat... xdpt tdo n asik bertapa kt sebelah baby cot berultraviolet tuh... sume itu ada hikmah... 

Eceli penyakit M tuh da dpt dirasakan... hari ni da masuk hari ke24 berpantang... masih blom start m'pump utk kumpul stok... harapnya mlm ni dpt stat kumpul stok... eceli ramai yg ckp xperlu terburu2... bond'kan dulu hbgn kita dgn anak itu yg lbh penting... xperlu tergesa2...tp ada yg nasihat lg awal leh pump n kumpul stok lg bgs... sy pun xtau mana yg btul... apa2 pun sy akn stat kumpul stok bila keadaan da btul2 selesa... insya allah... cuba melawan penyakit M... Huhu...



 

2 sweet persons:

♥naematulsaadahismail♥ said...

hehe...betull ..pnh jg tisya kat nicu sbb nnj ni la.. pastu paling suka dengar nurse panggil. ibu-ibu mari amek makan, minum.. dh la luka jahit tak baik lagi,selamba ja makan ayam :D mkn sayur kundur, malam tu ketaqqq..
kenangan..tapi respect gov hosptal sbb support bf kan..terkial2 je nyusu anak

semoga perjalanan menyusukan baby amira humaira sepenuhnya berjaya..semoga ummi dia kuat ;)

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Eh naem dok nicu mana?kangaq ka alor staq?kfae mmg xmkn makanan kt dlm spital tuh sbb sume tuh xleh mkn...naem berani na mkn?hehe...kfae soh en.abg bwk makanan len...so tiap2 waktu mkn mmg dia mai antaq mkn... hehehe :D

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D