2.6.12

Day 22: Update ummi, aisya nafisa dan amira humaira...

Bismillah wal hamdulillah...

Hari ini da masuk 3rd week... cptnya masa berlalu da 3minggu dlm kem tahanan pantang n si kecik pun da berumo 22hari... syukur ya allah ats sgalanya walaupun byk dugaan sgt utk 2nd child nehs da sy hampir2 jgk hilang akal dek kerna susah hati tp sy percaya sgalanya mengandungi hikmah disebaliknya... skrg ni sy hnya mampu perbykkan doa dan tawakkal ke hadratNYA shj... sy xmau lg stress fikir mcm2 yg negatif khuatir baby amira yg mendpt kesannya... ya allah kuatkan hatiku... ameen...

Update ummi of two

Sejak baby amira kena warded sbb jaundice n skrg da prolonged jaundice amalan2 dlm pantang adalah ke laot... xsmpt nk fikir sbb hari2 terpaksa ulang-alik ke spital n klinik... plus baby amira kurang tdo diwaktu mlm menambahkan lg kepenatan ini... sy hnya smpt bertungku n mandi herba shj... berbengkung n berurut blom lg... sbb xsmpt nk cari tukang urut mntak tlg mak je urutkan...lumur2 minyak urut dibadan n urut la ala kadar sekadar melegakan sengal2 badan... mak mmg bleh la nk urut sket2 tp xdakla bleh urut org lps bersalin...so rasa lega sketla lenguh2 badan slps melahirkan...

Td sy da start order set bersalin NR... tp bkn yg full pakej just order pil phytonatal, krim herbanika barut dan minyak herbanika... tuh je la sbb sy ada tnya member kalu bli 1set tuh bkn nk guna pun sume mendalah tuh... so amik yg basic n perlu je...sy sbnrnya nk mkn vitamins shaklee je sbb da ada stok since preggy tp memikirkan perlu jgk kot mkn selang seli dgn ubat... tgkla mcm mana keadaan... kalu efek susu mmg mahu stop je la pengambilan pil phytonatal tuh... sume tuh sy fikir utk elak badan masuk angin n sejuk... skrg ni da rasa xsedap badan mebi sbb ada langgar pantang kot... yela anak xsihat, ke hulu ke hilir da xmcm org pantang... apa leh buat... bkn la xjaga langsung jaga je la apa yg patot n termampu...

Nanti da dpt krim barut da leh start berbengkung... perot ni pun da terjojol ke dpn... stress tgk spare tyre 2lapis... T__T harap2 krim barut tuh membantu utk memperelokkan struktur kulit perut guwe... harap2 sy pun istiqomah pakai bengkung... kohhkoff.. 

Stiches kt bawah alhamdulillah da baek walaupun agak byk jgk kena jahit arituh...tp skrg da leh duduk bersila eventho kena jgk jaga xleh jalan laju2 lg... skrg sy da bleh cuci dgn air rebusan sireh n pasneh leh sapu majakani kasi parut ilang kesan stiches... ouh...da order set bertangas jgk dari member... nti da abes nifas leh la start bertangas pulak...wahh...bkn men bgs lagi plan itu ini ye...hehe :) harap2 menjadi la plan tuh...

Ouh...td odah adik sy tego sy da kurus...wah syok~ kurus dari sblm pregnant... kembang kempis hidungku... hehe... harap2 trus kurus sehingga dpt berat idaman la... haha... insya allah... nk turun lg 10kg kalu bleh... hehe :D (jgn berangans shj faizah oittt...)
Baby amira kamu kena cpt2 baek ye... ummi ni xleh nk buat apa selagi kamu xsembuh sepenuhnya... T__T

Update aisya nafisa

Amboi sejak da beranak anak ke2 da xdak update pasai my little one aisya nafisa... ksian anak ummi... dlm kekalutan ummi nk handle adik yg xberapa nk sihat ni mmg ummi xsmpt sgt nk layan aisya... sy berpantang di umah mak abah... time en.abg p keja terpaksa antar aisya p umah MIL sbb xsmpat nk handle dia yg maki aktif... tp walaupun aktif kakak aisya xkacau adik dia... da xcemburu n sayang adik dia... kkdg time baby amira pas breastfeed, smpt la nk melayan aisya tgk video atau peluk2 dia... ksian da agak lama ummi xlayan aisya kans... skrg aisya pun da xtdo dgn ummi... aisya tdo dgn ayah dia... walaupun kkdg dia meragam tp senang nk tido n handle.. kkdg dok men seorg2 je... sebak jgk tgk aisya nk pandai bawak diri seorg2 gituh...

Arituh p klinik, aisya xdak org nk jg so kami suami isteri terpaksa bwk dia skali... alhamdulillah da sgt behave...xdak nk melasak sgt... ikut je ummi n ayah smbil tgk2 adik, xdak nk kaco adik dia... bila nurse amik adik utk amik darah, aisya mula kalut takut org amik adik dia... terjenguk2 dia dlm bilik saringan jaundis... bila adik dia nanges kena cucuk trus dia nk masuk bilik tuh risaukan adik dia smbil ckp "ummi...adik2..." muka da cemas takut org buat apa2 kat adik dia... hehe... da pandai tunjuk rasa prihatin kt adik sndiri... mulut aisya skrg pun bkn men becok lg... pot pet pot pet... da byk perkataan dia pandai ckp... ummi pun xsmpt nk follow up perkembangan aisya... ksian kamu... tuh yg terfikir nk tunggu aisya n amira besar sket br nk fikir nk tmbh anak ke tak...haha! kali ni kena bersungguh2... rasa ksian jgk budak kecik2 da ada adik tp kebaekkannya dia cpt berdikari... alhamdulillah... hati seorg ibu la tersentuh tgk keadaan anak yg terpaksa berdikari sndiri...

Aisya n amira...
Update amira humaira  

 Hari ke22 masih lg ada jaundice... mmg hari2 asik tgk muka dia sama ada masih ada kuning ke tak... tp ternyata da hari ke 22 muka dia masih lg kelihatan kuning... mmg luluh je hati...dlm hati ni tertnya2 bila kuning kamu nk baek duhai anak? ummi ternanti2 detik itu.. ummi siap nazar nk buat kenduri skit2 kalu baby amira baek dari jaundice... insya allah... mebi 1minggu lg kot... wallahua'alam... hanya allah swt shj yg maha mengetahui... ummi xhenti2 berdoa mg allah swt memberikan kesembuhan buat amira humaira... ameen...

Terkadang rasa mcm da putus asa memikirkan keadaan anak yg seorg ini... tp syukur alhamdulillah ramai yg memberi sokongan n kata2 smgts maka sy mesti bertabah hati... insya allah baby amira will be ok soon... as soon as possible i wish... kkdg risau kot2 jaundicenya efek apa2... nauzubillah tp ramai yg ckp jaundice is a normal conditions... 1 hari nti setiap baby yg baru dilahirkan akn bebas jaundice cuma masanya xsama utk setiap baby... ada yg xkena jaundice langsung! ada yg kena skit je, ada yg kena truk smpai kena admit utk rawatan ultraviolet... ada yg kejap je kena jaundice dlm 1minggu slps kelahiran ada yg smpai more than 2weeks, more than 1month pun ada... harap2 baby amira prolonged pun jgnla lama sgt... sy bkn seorg ibu yg tabah... byk sungguh makanan yg sy kena pantang lg (sepatutnya dimkn oleh ibu dlm pantang) tp sy xleh mkn lg tkt efek baby amira sbb baby amira fully-bf baby... contohnya mcm halia, lada hitam sbb panas... penyakit jaundice ini sifatnya panas... sbb tuh ibu2 yg anak dia kena jaundice nurse2 akn nasihatkan utk stop sgala jamu n makanan2 panas terutamanya halia, lada sgala... so mkn kosong2 je la... kunyit pun xletak... berhati2 dlm setiap pemakanan tkt efek baby amira...

Countdown utk habeskan 44hari berpantang mulai skrg sbb da rasa sgt bosan terperuk dlm umah... huwaaa... 22days to go... T__T sabarlah duhai hati...


 

2 sweet persons:

Qider said...

fie ada recommendation utk makcik urut..makcik ni urut mmg best,dia urut time fie bersalin czer dulu,sampai guwe kempis dan boleh jalan...

F a i z a h ' s said...

@Qider

Sapa fie?kami da day 24 arini...rasanya badan da masuk angin...mak kami ja dok urut2...hu... mak kami pencen pun sibuk...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D