27.5.12

Berpantang, breastfeeding dan puteri kedua...

Bismillah wal hamdulillah...

Keadaan Berpantang

Hari ini, hari ke 15 berpantang... diberi peluang oleh allah swt utk melahirkan secara normal kali nehs rupanya menyimpan 1001 hikmah... alhamdulillah, utk menjg luka bersalin normal tidaklah serumit luka bersalin czer sbb luka bersalin normal kt luar je n leh cuci n pantau dari semasa ke semasa n leh tau luka da baek sepenuhnya atau tidak... tp xdaklah sy ckp xsakit still sakit kot sbb nama pun luka cuma lbh mudah utk tau kondisi luka tersebut berbanding czer... czer luka kt dlm n kita pun xtau luka da baek sepenuhnya ataupun tidak... just kena jg mkn dlm jangka waktu yg lbh sedikit...

Sy da start bertungku, mandi herba bagai dah cuma xsmpt p berurut je lg... ntah2 badan msk angin da kot... aduhaii... tp mak ada urut2 skit masa pas discaj aritu...mak mmg pandai urut tp xdela jadi bidan kans... br 2hari discaj spital da kena warded blk 4hari 3mlm pastu sibuk dgn si kecik kena jaundice xbaek2 lg asik ulang alik ke klinik kesihatan jerk... mmg xsmpt fikir apa dah... mkn pun still xleh mkn makanan panas mcm halia, lada sgala... cuma mkn lauk goreng, bakar gitu je... daging pun tak..asik ulang ikan je... jemu mmg jemu tp demi kesihatan anak...

Setiap anak ada cabaran tersendiri... masa aisya umminya yg prob sbb czer... jaundice xlama..xlama pun 10hari gak baru free dari jaundice... yg 2nd ni pulak umminya alhamdulillah sihat sejahtera cuma si anak lak kena prolonged jaundice... haih... redha... inilah dinamakan dugaan hidup dari allah swt utk menguji kekuatan iman hambanya... kkdg risau rasa xleh nk fikir apa da... plus org sekeliling mcm mak n tok yg risaunya melebih2 asik berleter mmg mematikan smgt... kalu bg kata2 smgt xpela jgk tp depa punya fikir bkn2 tuh yg buat kita lagi risau... berdoa je la byk2 yg sy mampu... masa menyusu xhenti2 baca selawat syifa' smg air susu ini menjadi penawar kepada penyakitnya... ameen...

Duhai anak... cptla sembuh sayang... badan ummi ni da sakit2 dah mebi sbb xcukup rehat... siang mlm kena berjaga... tp kkdg terbabas jgk tertdo sbb letih n ngantok sgt... xpela anak...asalkan kamu cpt sihat sudahlah... ummi da cukup bersyukur kalu diizinkan allah swt kamu bebas jaundice secpt mungkin... ameen... 

Breastfeeding

Niat utk fully-bf dan menyusukan sebaek sahaja bersalin alhamdulillah dimakbulkan allah swt... syukur, sy dpt skin-to-skin contact rite after beranak walaupun xlama... pastu dpt rooming in pas da kuar labor room... mebi ada hikmah bersalin kt GH... mmg kena breastfeed... walaupun badan sakit2 slps melahirkan tp sy cukup gembira+bertenaga n puas hati... si kecik spnjg mlm nk bergayut... alhamdulillah sgt membantu pengeluaran susu... hari ke2 dan ke3 cik B da start rasa engorge... masa aisya dulu pas 2-3weeks baru rasa engorge tuh pun slps berurut susu... kali ni alhamdulillah xpyh berurut susu... memula susah hati jgk picit2 cik B kuar cecair jernih skit2 je... alhamdulillah cukup utk baby... sy positifkan minda ckp susu ni cukup utk baby sy... so si kecik xdak masalah xkenyang ka apa... susu bertmbh ikut keperluan baby... mmg xdak sogokkan nk bg fm lagi mcm dulu... syukur sgt... 

 Cuma skrg tgh mencari celah nk buat stok EBM pulak... xnak terkejar2 sbb insya allah sempat xmau stress2 sgt pasai EBM... agak2 aisya mau tak kalu bg EBM kat dia?hehe :)

Puteri kedua

Announcing puteri kedua kami diberi nama AMIRA HUMAIRA BINTI MOHD ASYRAF... agak lmbt register nama si adik berbeza dgn si kakak... last minit kot decide nama si adik since kena warded lama so nama pun xsmpt nk diskas... mcm2 cadangan nama si adik smpai kami suami isteri pun serba salah... tp yg pntg both pihak sebelah sy n en.abg setuju... kena tnya PIL n my mak n abah jgk... pendapat org yg lbh tua jgn diabaikan... tp b4 decide tnya jgk para ustaz n ustazah agar nama tuh tidak lari makna... eceli nama AMIRA HUMAIRA tuh ada 2version utk nahu arabnya iaitu

1) AMIRAH AL-HUMAIRA'
2) AMIRATUL HUMAIRA'

Tp since both name nmpak komplikated terutamanya org tua nk menyebut so kami melayukan la jadi AMIRA HUMAIRA... asalkan makna xlari sudeyyy... asalnya nk letak AMIRA SOFEA... hehe tp en.abg last min ckp nama tuh nama anak member dia n that little girl kena cancer hati... nauzubillah... ksian sgt so en.abg xnak letak nama tuh... huhu... tuh yg jadi lmbt decide nk letak nama tuh... alhamdulillah hari ke14 slmt diberi nama, diaqiqahkan dan dicukur kepala sekali gus... oh makna nama amira humaira adalah 

Amirah = puteri/ratu
Humaira' = kulit kemerah-merahan (kuar je dari perut ummi nmpak sgt kulit dia merah2...terus rasa nk letak nama humaira :) )

Org da start tnya bila yg ke3? mebi nk baby boy pulak? haha! tang nk beranak tuh alhamdulillah tp tang nk berdepan dgn jaundice kena stay lama2 kt wad lagi menyeksakan kot... yg pntg nk realisasikan impian 2thn menyusukan si amira dulu... baru la nk fikir...mungkin up jadi 3thn kot...ehhehehe :) apa2 pun perancangan dan ketentuan allah swt adalah yg terbaek!

Rambut tebal sblm kena cukur

Wajah kekuningan...jaundice xsudah2... ya allah sembuhkan anakku...ameen... da botak...


 

4 sweet persons:

Ibu_Aqiel said...

hi amira humaira.. assalamualaikum...aunty pun tak dak kesempatan nak tengok live lagi kamu ni..insyaallah sampai gak nanti... tunggu aunty yer...moga cepat sembuh dan baik2 selalu..aminn

to faizah..tak pe nekad dalam hati dan doa banyak2 insyaallah amira humaira akan cepat baik..jangan stress2 tau!ceria2 selalu..

Qider said...

part kena berletiaq tu mmg takleh blah...yg tu buat tensen nak mengharungi tempoh berpantang...

dear,kalau tak tahan dgn leteran tu,pekakkan telinga ja..sbb kita ibu bersalin ni,emosi amik masa 6 bulan kot nak stabil,mau layan leteran tu,bukan takat ke laut mood,dah tak betul kepala jadinya...

selamat menyihatkan diri dan happy breastfeeding! ;-)

F a i z a h ' s said...

@Ibu_Aqiel

Thanks aunty anita... mcm2 ujian... laen anak laen pulak masalahnya...tang nk beranak tuh alhamdulillah dah...mai tang jaundice lagi xtahan kot...huhu...ksian tgk baby kecik kena amik darah xtau bape kali... nak2 kena prolonged nehs lagi byk darah depa amik...abes da tgn kaki dia...

F a i z a h ' s said...

@Qider

Mak kami ok lagi tp tok kami mmg teruk sket...nk kata lbh dah org tua2...tp kami jahat dok melawan jgk...hehe :P smpai tok kami merajuk jgk... ^_^

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D