30.5.12

3rd anniversary dan ujian dariNYA...

Bismillah wal hamdulillah...

Syukur alhamdulillah, hari ni genab 3thn usia perkahwinan kami... hadiah anniversary kali ini adalah seorg lg puteri anugerah dari yg Maha Esa... syukur... thn lepas kami ada trip utk 2nd anniversary, utk 3rd anniversary ni xbleh nk celebrate la sbb sy masih lg dalam kem tahanan pantang... baru hari ke19 hari ini... lmbt lg nk habeskan 44hari pantang... tp mcm org xpantang pun sbb hari2 kuar g check up kt klinik... hati dok tahan dari melangkah ke kedai... hehe... otw blk klinik slalu ushar2 kot2 leh singgah kedai tp tahan la dulu... tgk la 2-3hari lg kalu tahan... haha! sbnrnya dihari bahagia ini hati kami suami isteri sgt gundah gulana... ksian kt en.abg minggu slps kelahiran puteri ke2 kami asik masuk ofis lmbt, amik half day leave sbb nk tau perkembangan jaundice si kecik nehs... 



Skrg secara official amira humaira dikategorikan sbg pengidap prolonged jaundice... luluh jgk hati ini sbb reading jaundice xstabil... turun dan naek dan readingnya agak tinggi... da bape hari tido sy sgt2 xlena... mmg huru-hara sket dibuatnya... luluh jgk hati ini bila kena p klinik every 2days n tgn dan kaki si kecik dicucuk... mendengar tangisan si amira humaira mmg melarakan jiwa ditmbh dgn susah hati dgn jaundicenya yg blom menunjukkan tanda2 penyembuhan... xtau la hari ni da bape kali p KK Kangar utk saringan jaundice... td bacaan naek 0.2... mmg rasa terbakar je hati ini tp kami harus sabar... jmpa MO lagi... aduhai anak ummi apa yg xkena dgn kamu agaknya... susah hati ini hnya allah swt shj yg tahu... da berderai2 air mata sy dlm pantang nehs... org ckp xelok nanges dlm pantang tp ada aku kesah? aku xtau apa halnya dgn anak aku... risau nehs hnya DIA yg maha mengetahui... cuba dah positif n fikir yg baek2 shj tp xleh stop fikir mcm2 kemungkinan... oh! MO kt KK Kangar td adalah classmate/schoolmate... Dr. Siti Norfairuz... ramainya kawan2 jadi doctor... hebat2 depa... :) berborak2 mengenai kondisi my amira humaira... 2hari lepas ada amik darah n urine tp results lom kuar... mungkin lagi 2minggu utk tau keadaan tiroid dan jgk utk tau urine ada infections atau tak... mcm2 naek serabot kepala ummi ni sayang...tp demi kamu anak... td fairuz ckp, level bilirubin dlm liver si amira adalah sgt tinggi... so dia xdpt nk pastikan masalah amirah humaira apa sbnrnya... so dia refer kes ini kepada pakar kanak2 HTF... esok appointment... luluh hati kejap bila fairuz ckp reading bilirubin cecah ratusan instead normal reading hnyalah 25... xtaula exact unit tuh mcm mana... dah xleh nk fikir...bila fairuz ckp gitu trus berkecamuk kepala hotak guwe... nk beramah mesra dgn fairuz pun da xde mood... mcm xleh nk fikir sgt2 td... risau serba-serbi... ya allah!

Kalau lmbt sgt result nk tau kt HTF mmg nk bawak amira humaira g check up kt PMC atau KMC pulak... ummi da xdpt nk tunggu lg... risau sgt kalu lmbt bertindak ada kesan -ve pada kesihatan kamu sayang... Kepada kawan2 yg sudi baca blog sy ini tlg doakan utk baby amira humaira ye... mg apa yg sy risaukan tidak menjadi kenyataan... mungkin liver amira humaira lmbt matang shj bkn ada infections apa2... nauzubillah... duhai anak, ummi xakn berhenti mendoakan kamu dan terus menyusukan kamu dgn susu terbaek ini... mg anak ummi cpt sembuh... ameen...

 

8 sweet persons:

♥naematulsaadahismail♥ said...

be strong ummi..jaundice mmg ada related dgn liver kan.. insyaallah baby humaira will be fine.. nanti acik naem pi lawat..insyaallah nak balik kg nx week`

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Yup...mungkin sume ni ada hikmahnya... kfae mmg da cuba utk kuatkan diri tp kkdg jatuh jgk air mata...tragis tgk tgn si kecik lebam2 kena amik darah... menanges smpai tersedu2 mmg meruntun jiwa...ya allah~!

Ibu_Aqiel said...

naem nak p mgu depan ke?bpa hb?knita pun x p lg hehhehe..tu yg dekat tu..x smpai2 lagi hahhahah..insyaallah..x dal aral smpai la ahad ni...

Ibu_Aqiel said...

allah lupa lak..hepi 3rd anniversary faizah...knita 4th anniversary... dekat2 je kita...moga berpanjangan hingga akhir hayat..aminn

Qider said...

adeq,selamat ulangtahun perkahwinan..
bcakap pasal soal pantang (menangis dan susah hati pasal pantang) dan risaukan anak ; i have been there, you too when you r with aisya (tp time tu bengang pasal bf,serabut jiwa jugak)..fie tahu mmg bapak gila susah nak bertenang (walau apa pun org nasihat) time kita tgh pantang,bdn masih sakit,tak cukup rest,mkn pun byk benda takleh telan lg (mkn sgt tak menghiburkan ketika ini),i just have this for you (advice dr ayah fie) ; 'ssh hati mak akan smpai ke anak',meaning,kita ssh hati,anak pun ssh hati..jadi adeq,yakinkan diri,amira akan sihat (i know the perasaan takut tu,anak baru brapa hr kot,br nak rs best bf),doa ibu makbul insyaAllah,doakan dia..nangis boleh tp jgn byk sgt,plsss dont be like me,i know you r tougher than me..

semoga Allah cepatkan kesembuhan Amira dan umminya..aminnn

F a i z a h ' s said...

@Ibu_Aqiel

Happy 4th anniversary kak nita... :) pakat2 mai la tp sorry la kalu mai keadaan diri n baby tidak sepertinya sbb keadaan baby amira humaira yg masih blom sihat... umminya ni yg serabot yg amat... huhu... tlg doakan kesihatan baby amira humaira na...

F a i z a h ' s said...

@Qider

Thanks fie... memula kami happy ja dlm pantang... tp since jaundice dia melarat nehs xtau nk buat lagu mana dah...cuba utk +ve tp apakan daya... sapa xsusah hati bila memikirkan kemungkinan yg mungkin dialami oleh baby amira humaira... 2minggu lg penantian... mg dipermudahkan sgala urusan... ameen... tgk secara physically baby amira nmpak kuning dia tinggi... susah hati tkt efek dia...kami bleh cool kalu xdak tok kami yg dok menyibuk... bkn nk memandai tp serius kami stress dgn pendapat2 xlogik n xmasuk akal tok kami...huhuhuhu...kami rasa lega bila tok kami xdak tp bila dia ada kami rasa serabot yg amat!

Qider said...

ingat tak kata2 azimat utk hypnobirthing tu?y dont apply that in mind..cuma tukar,my baby will be ok and she will be ok..

pasal petua2 tak logik tu,masuk tlinga kanan keluar tlinga kiri..kami pun ada jugak ahli keluarga yg mcm tu,mmg sakit jiwa dan tlinga tiba2 tak berfungsi time tu..

semoga Allah mudahkan segala urusan..sihatkan badan dan JANGAN LANGGAR PANTANG..i dah kena qada pantang,sbb ritu punya stress,abih aku tak pantang,la ni bdn mcm apa,dgn nak mengadap hero 3 org tu..mcm serik nak bersalin dah..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D