13.4.12

Kacang lupakan kulit??

Bismillah wal hamdulillah... 

Saya adalah antara org yg tidak bernasib baek sbb 'terpaksa' membuat pinjaman pendidikan dgn PTPTN masa nk smbg blaja ke universiti dulu... knp tidak bernasib baek? sbb nk bayar blk pinjaman adalah sgt azab... itu adalah sbb yg plg utama... mesti ada org ckp, dpt pinjaman dgn PTPTN tuh pun da kira baek... btul... tp mmg da tiada pilihan... ada pilihan laen ke bg org yg xdpt scholarship mcm sy nk cari sumber utk bayar yuran kt universiti?mmg pejam mata sign agreement masa tuh... mmg masa tuh xdela nk fikir truk nk bayar ke apa sbb dasar PERCAYA... PERCAYA dgn pihak itu tidak akan membebankan rakyat utk bayar blk pinjaman... mak abah pun ckp, xpa nti bayar je blk... kalu nk dikira2 waktu tuh nk bayar blk xdela mahal mana kalu tidak dicampo dgn interest (atau dgn istilah PTPTN cukai perkhidmatan) sy ada terbaca komen seorg yg mugkin nasib baek dpt scholarship bagai siap ckp "Org yg utang dgn PTPTN masa nk pinjam xfikir interest... skrg sibuk nk fikir lari dari hutang..." bengang okeh! kalu budak tuh kt depan sy siapla... masa nk buat pinjaman tuh kita diberi pilihan ke? leh buat pinjaman dgn apa sume2... kalu org dari family yg hebat2 sket leh la kuar duit sndiri biaya yuran... sbb tu dari skrg sy da buat saving utk aisya n insya allah utk anak2 len utk elak dari pinjaman yg tak masuk akal nehs... tak semua org bernasib baek, dpt pointer hebat, dpt scholarship, dpt keje rite after grad... sy xdpt semua tuh... mmg bengang dgn org lahir2 je da mewah n dpt apa sume yg depa nak n impikan... sy kena kerja keras utk semua tuh.... 

Pas je grad, sy ada mintak tangguhkan utk bayar blk pinjaman sbb keje xtetap lg... ada kot 1thn depa bg pelepasan... tgk2 interest da melambung2 waktu tuh... baru 1thn... sy da cuak... rasa cam xmampunya nk byr... keje lom tetap lg nehs... gaji pun xseberapa... gigih jgkla bayar walaupun skit... serius xluak2... sy bayar dlm RM150 per month tp interest je pun da RM132 setiap bln... so bape la sgt utk luakkan baki pinjaman tuh... mmg nanges je tgk baki pinjaman yg melonjak2 tiap bln... sbb pinjam byk kans? da IPTS... mmg mati akal xtau nk wat mcm mana... ada gak buat bisnes tp xmampu jgk bayar... dgn keadaan diri skrg... kerja pun masih tak tetap lg... kalu skip 2-3bln xbayar mesti baki tuh melonjak lg seolah2 kita xbayar 1sen pun hutang...

Saya ni bknla jahil sgt bab hutang... xdak sapa mau berhutang... masih tau dosa pahala... tp sampai bila dok tanggung hutang yg seumpama itu... bila kita terjerut dlm kancah PTPTN baru la realise pasai pa dlm Islam sgt2 mengharamkan riba... sbb mmg ia menindas org yg membuat hutang... Islam da ajar elok da tp tuhla kans... bila sebut bab hukum Islam mcm2 alasan... itu ini sume xkena... bila hukum allah swt diletak tepi begini la jadinya... tunjuk diri lg professional n hebat dari hukum yg telah allah swt tetapkan... bila difikirkan blk, mmg xleh nk bina life sndiri kalu setiap gaji habes kt hutang PTPTN je... kalu org hutang xbyk, gaji tetap okla... mcm sy ni kontrak smpai bln 6 ni je... xtentu nasib... kalu xsmpan duit utk masa2 genting xdak keja nti lagu mana la life kami... 'Pihak itu' xfikir kot takkan smpai 20thn kena tunggu utk bina life sndiri sbb kena bayar hutang PTPTN? mana nk kena ada kereta, rumah, nk p haji da ada anak2 nak kena biaya sekolah anak2... byk sgt... nk bg kt parents lg... mmg xakn ada simpanan kalu gaji cam sy nehs... dahla sntiasa kena berjaga2 sbb kontrak xtentu... da 5thn gini... tp 'pihak itu' tak pernah fikir... adakah itu dinamakan rakyat didahulukan?

Sy pun xsetuju kalu PTPTN dimansuhkan... btul, nti generasi len nk smbung blajaq mcm mana... tp interest tuh biarlah masuk dek akal skit... skip 1bln je hutang da kembali kpd asal... seolah2 yg kita bayar tuh xdak mendanya... kalu org yg keja tetap leh la buat potongan gaji... tp sy xleh sbb kontrak kejap2... mansuhkan interest tuh pun ok... rasanya semua org nk bayar blk hutang2 tuh... sapa2 pun leh fade up tgk baki pinjaman xluak2... padahal bayar je pun tiap2 bln cuma xsebyk mana bayar... sbb setakat itu je yg mampu... senang je yg akn berckp apsal xbayar lebih skit... apa? kau nk tlg bg duit ke? sng je ckp... xfikir life org mcm mana... ingat duit gaji 100% xguna ka? mmg cam ben***g je... aku geram btol la org yg pandai2 ckp konon kita ni pembakang nk bangkang sume yg telah kerajaan bg bagai... tp berpada2la kot... yg menanggung ni yg merasa...nk menanggung tiap2 bln tgk baki pinjaman... 

Oh ya allah... bantulah hambaMU dlm meringankan beban hutang-piutang ini... ameen~!

  

5 sweet persons:

JaJa'Z said...

hai faizah...
jaja pun salah seorang peminjam PTPTN jugak...and memang struggle sangat2 untuk bayar..after habis study, jaja memang buat tak je lagi pasal nak bayar tu..sebabnya, baru nak mula hidup..mana nak pk pasal bayar itu ini and segala bil2..after dua thn kerja, jaja dah start bayar semula.and alhamdulillah la..jaja habis grad jek terus posting kerja..monthly hampir dua ratus ringgit yg jaja kena bayar...now, alhamdulillah, selepas 9 thn..dengan segala susah payah..selesai dah hutang tu..rasa nak menangis jek bila dah selesai segala2nya..

slow2 lah bayar..nanti habis la tu..

thenunu said...

salam, saya memang setuju.walaupun saya tak pnjam dengan ptptipu, tapi saya paham sebab tgk kawan2 yang suffer..kesimpulannya, marila kita menabung seksiap utk pendidikan anak2 kita...betul tak/

F a i z a h ' s said...

@JaJa'Z

Thanks jaja ats cadangan...okla tuh pas 2years da ada keje tetap... sy da 5years da nehs lom ada keje tetap... xtau nk cari mana lg keje nehs mebi lom ada rezeki plan nk gigih wat side income pulak kot... plus sy tgh smbung master guna duit sndiri yg kais pg mkn pg nehs dgn harapan leh dpt keje dgn ada master n leh la byr hutang itu... kalu ada keje tetap sy da lama byr da... menyimpa utk time2 menganggur pun penting jgk...

F a i z a h ' s said...

@thenunu

Thanks nunu... doakan sy mg dpt langsaikan hutang ini ye :)

Anonymous said...

Salam dear...

Akak adalah batch pertama bersama PTPTN. Mmg, akak sendiri tak setuju kalau PTPTN dimansuhkan sebab itulah saaja yg ada tuk bg 'ruang' para pelajar pinjam duit. Akak kerja kat one of IPT, jadi akak tahu how kebanyakan agensi dah cut pembiayaan pembelajaran. And impaknya amat besar...

Insyallah, jika berniat melangsaikannya.. akan tercapai jua.. Dah buat permohonan tuk reduce to 1% tue? Byk beza dari 4% (yg kami2 dah byr) banding 1%.

Berdoa banyak2 ya.. dan.. kita berdoalah agar generasi akan datang juga merasa melanjutkan pelajaran mereka.... Generasi kita... generasi anak melayu.. Insyallah.

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D