9.4.12

Anak Perempuan DAN Ucapan Takziah...

Bismillah wal hamdulillah...

Hari ni nk update blog secara berderet2 sbb byk kot menda nk share n nak diabadikan kt sini... mg bermanfaat kpd sesiapa shj insya allah... ni entri draft sejak 1minggu yg lalu...   

*Eh... entri ni bkn nk ucap takziah kt sapa2 yg ada anak perempuan... entri 2 in 1 nehs... :)

Anak Perempuan

Memang awal2 pregnant lg, b4 tau gender bila doctor scan da dpt agak sy sdg membawa seorg anak perempuan... pada bentuk perut adalah plg obvious... masa aisya xpasan sgt sbb perut tak sebesar skrg... berckp pasai perut, masa 1st pregnancy, 6bln masih leh pakai bj kurung... 2nd pregnancy nehs kandungan mencecah br mencecah 3bln da xleh nk pakai baju kurung... rasa sendat n mengah... perut terasa sgt memboyot walaupun br 3bln... mebi sbb perot da luas kot... nk kata baby besar dari kakaknya tak jgk sbb dari scan lbh krg berat aisya je masa dlm perut... Lagi satu, bentuk perut... masa da masuk 4-5bln sy pasan bentuk perut sy melebar n bulat... dlm hati "Baby ni girl agaknya nehs..." instinct pun kuat ckp gegirl... kalu boy perut memanjang ke dpt... n kalu tgk dari belakang xnmpak cam pregnant pun... wallahua'alam... setakat yg sy tahu n dok tilik2 perot org pregnant nehs... heheh :D pas masa check up la best... tgk yg sarat2 tuh suka je men teka2... bila berborak dgn ibu2 tuh trus je teka... siap depa kata "Aik..mcm mana leh tau ek?" hehe... sy ckp "Tgk bentuk perut tuh dpt la tau skit2... ehhe" 

Lepas tuh bila scan dr.anuar pun ckp kemungkinan girl... sy da cukup bersyukur... at least sy berpeluang utk pregnant kali ke-2... n sifat baby yg dikandung xdakla doctor ckp ada apa2 kekurangan setakat nehs... setiap kali scan doctor akn ckp sume sihat alhamdulillah... baby sihat, air ketuban ok, kedudukan dia dlm rahim pun ok... tiada lafaz laen selain mengucapkan rasa syukur tidak terhingga... pastu next2 scan tuh doctor asik ckp girl so insya allah konfem girl jgk utk adik aisya kali nehs... sincerely xdak rasa terkilan or apa2 pun dlm hati malah makin gumbira... walaupun simptom kehamilan adalah berbeza utk kedua2 beradik ini bg sy every pregnancy adalah unik n mempunyai jalan cerita tersendiri... xkiralah mengandung anak yg sama jantina atau berlainan jantina... hows ALLAH has create everything in its own way... utk kita fikir akn kekuasaan dan kebijaksanaanNYA sbg pemilik alam semesta... arini agak releks kt ofis jadi tgh2 dok baca buku bimbingan Doa2 Ibu Mengandung (Panduan menyambut cahaya mata, zikir&doa hampir melahirkan, panduan kesihatan ibu hamil, amalan&doa menjelang bersalin) terjmpa 1bab mengenai "Larangan Merungut  jika Mendapat Anak Perempuan" wah... uniknya anak perempuan ini... ada 1bab lagi pasai nehs... macam dlm al-quran... ada 1surah khas utk kaum wanita... surah AN-NISA'... :) betapa ALLAH SWT mengangkat martabat kaum wanita... 

Rujuk surah asy-Syura ayat 49-50 yg bermaksud:

"Kepunyaan ALLAH lah kerajaan langit dan bumi. Ia menciptakan semua yg ia kehendaki. Ia memberi anak-anak perempuan kepada siapa sahaja yg ia kehendaki dan memberi anak2 lelaki kepada sesiapa shj yg ia kehendaki atau ia menganugerahkan kedua2 jenis lelaki dan perempuan kepada sesiapa shj yg ia kehendaki. Ia pula yg menjadikan mandul kpd sesiapa shj yg ia kehendaki. Maha Mengetahui lagi Maha Berkuasa"

Pada ayat kt atas, ALLAH SWT menerangkan ada 4kategori ibu bapa yg dia berikan anugerah. 1) Yg hanya mendapat anak perempuan 2) Yg hnya mendapat anak lelaki 3) Yg mendapat kedua2 anak perempuan n lelaki 4) Yg mandul (tiada rezeki nk ada anak). Jadi seorg manusia itu dianggap mencabar ketentuan ALLAH SWT jika merungut dgn apa yg telah DIA berikan...  nauzubillah... xmaulah masuk kategori kufur nikmat... syukur sgt dah ALLAH SWT bg peluang utk pregnant... xtau bapa byk dah ibu bapa kt luar sana masih lg xda rezeki utk menimang cahaya mata... sapa kita nk merungut sana-sini kans? 

Apa yg menarik dlm bab ini dia ada sebut mengenai keistimewaan memiliki anak perempuan berdasarkan beberapa hadith:

"Sesiapa yg memberi nafkah kepada 2org anak perempuan sehingga mereka baligh, pada hari kiamat aku dan dia seperti ini, sabda baginda sambil menggabungkan 2jarinya" (Sahih Muslim Riwayat Anas b Malik RA)

Ucapan Takziah

Sy xingat exact date kejadian ini berlaku... dlm 2minggu lepas rasanya... pg tuh sy en.abg dpt call dr MIL soh antar aisya kt my mom kejap n ptg baru dia soh antar aisya sbb dia ada urgent nk kena ikut wa (mak long org utagha panggei 'wa') ke utan aji utk uruskan jenazah kecil... sy cam kaget sket la ketika itu tgh kalut2 siap nk p keja... dlm kul 7pg cenggitu... kisahnya, MIL cerita mlm td cousin en.abg (jadi my cousin la jgk) sakit... dia pregnant cam sy gak... due sama hari pulak tuh yakni 15mei... saya cam heran... aik da nk bersalin ka apa... rupanya dia da dibedah emergency mlm td sbb ada masalah... mmg to be schedule utk d'czer pada 1April lepas tp dia da sakit awal... awal 3hari cenggitu la dia da sakit... sy masih blur2 apa masalah yg dihadapi n dia perlu dibedah seawal usia kandungan 34weeks... n pas dibedah secara emergency itu bayi dia xdpt diselamatkan dan menghembuskan nafas terakhir 2jam selepas dilahirkan... sy jadi cam celaru kejap... so MIL bz la pg utk urusan pengebumian jenazah si kecil lelaki seberat 1.3kg itu yg diberi nama Mohd Adam Haris...

Ujian lagi si ibu pulak terpaksa di'admit kt wad beberapa hari sbb tiba2 jadi demam... ksian sgt sy... sy risik2 la kesahnya dari adik sy cik doctor kt HTF... dia pun da wakilkan sy utk ziarah kebetulan si cousin en.abg itu member dgn adik sy... baby dia xdpt survive sbb menghadapi beberapa komplikasi... xtaulah apa puncanya... si cousin bekerja sbg pegawai farmasi n takkanlah sbb keja dia tuh anaknya dpt efek cenggitu kans... tp ramai gak yg saspek cam tuh sbb byk men chemicals bagai... wallahua'alam sy xarif sgt dlm hal2 chemicals cam ni... mebi sbg asbab je kot allah swt nk uji dia n suami dgn ujian sebegini... dahla anak sulung kans... anaknya mengalami beberapa kecacatan organ dalaman seperti buah pinggang yg gagal berfungsi yg membawa efek air ketuban yg sgt kurang semasa tempoh kehamilan dan juga tiada saluran dubur... ksian sgt dengar... besar ujian yg dia hadapi... so selepas dibedah tuh, organ2 dlm badan termasuk buah pinggang kecut sbb tuh dia xdpt nk survive... hnya diberi pinjam selama 2jam shj... rasa cam nk pengsan je dgr penjelasan adik sy tuh... mmg sgt sedih... sy yg dgr ni pun da sehabes sedih apatah lg yg menanggungnya... si cousin tuh dpt tahu kecacatan anak dia sejak dlm perot lg... sejak 6bln lg dlm perot dan dia da redha... cuma dia xbgtau sapa2... dia just truskan jgk kandungan tuh walaupun dia tau anak dia xsihat...

Moga allah swt menggantikan yg terbaek utk beliau... ameen~



 

4 sweet persons:

sharEna said...

sedihnya cerita kazen tu. ujian Allah utk org2 yg boleh menerimanya. insyaAllah

dah x lama dah Faizah nk bersalin ek? bulan depan. weeeeee...2 girls sama dgn Hannah J ^_^

F a i z a h ' s said...

@sharEna

Yup...sama dgn HJ... hehe :) sy dlm bln 11 thn lpas sy baru je borak dgn kazen sy tuh pasai preggy bagai sbb due da sama hari pulak kans... tp rezeki dia setakat itu mg dia tabah dgn ujian yg diberikan... ameen

nik rosmawati said...

moga kezen faizah tabah.kawan nik pun baru kehilangan anak.sedih sgt.

F a i z a h ' s said...

@nik rosmawati

Itula... mg mereka semua tabah n kuat... mg allah swt menggantikan yg terbaek utk mereka jgk...ameen~

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D