20.3.12

Istikharah+bad mood...

Bismillah wal hamdulillah... 

Sgt stress bila permulaan pagi yg tak baek... kalu pagi da kureng best makanya the whole day rasa xbersemangat... serba serbi xkena... arghhh... kesahnya sy berkira2 nk p check up kt PMC ka dak sbb heartburn/mengah yg xlega2 dari kemarin lg... makan xkena, minum xkena... mcm ada yg xkena la... otw p keja tuh pkiaq pnya pkiaq nk singgah PMC dak amik giliran... last2 bila da dkt simpang persona KCU guwe membelok jgk masuk PMC... cari parking susah la pulak...slalu dpt je parking...ni 2-3kali pusing xda kosong... heran! skali ada 1vacant parking tp jauh sket... elok belok masuk parking tuh tiba2... 

Brapppp... erkkk bunyi apakah? tgk depan kiri n kanan xdak apa2 pun... kuar tgk...rupanya ada longgokkan batu dlm rumput tuh... warghhh abes meragut kesucian skirting persona KCU guwe... rasa ketaq2 habes kepala lutut... geram+sdeh+marah sume bercampo baur... nk marah sapa kans da diri sndiri yg bawak kereta tuh... marahla cam no leh ada longgokkan batu dlm rumput2 tuh... kita pun xbajet ada longgokkan batu bata kt situ... sudahnya skirting kereta tuh jadi mangsa... agak tragis tgk... xjelas sgt nmpak calar tuh tp bila dipegang mmg dlm calar tuh...trus report kt en.abg.. en.abg steady je ckp xpa nti kita touch up sket skirting tuh... yg calar dalam tuh leh simen blk... xmahai pun... ada member abg leh buatkan... waaahhh... ingat ka kena marah daa... :) thanks dear memberi ketenangan kpd bini dia yg tgh gelabah ayam nehs... rasa nk nanges kt situ gak sakit hati... trus bad mood tp p  daftar amik number gak sbb alang2 da smpai smpai skirting persona KCU tu da ternoda...dpt no.2 mula2 eksaited jgkla dpt no awal tp bila receptionist tuh ckp dr.anuar masuk kul 11pg sedikit kecewa... sbb dia ada oppointment utk 2case czer pg tuh... so blk ke opis dulu... eiii mmg kurang bernasib baek la arini... trus bad mood... plg geram tgk nasib skirting tuh la... rasa nk kuaq ayaq mata ni...

Blk opis lak melambak2 keja... setel mana patut sbb da masuk 32weeks serius da xmampu nk keja dgn aktif... penat ja memanjang... try utk habeskan apa yg mampu... kepala sakit, perut sakit, hati sakit... arghhh... kul 11.10pg baru gerak ke PMC... tgk org da berderet2... sib bek da amik number awai... pastu tgk dr.anuar dok kalut dgn org nk serbis mesin scan la pulak... wahh...mmg arini kurang bernasib baek la kot... redha je la... doctor cek bp sume ok... sy ngadu pasai heartburn yg makin menjadi2 tuh... so seperti besa kena la scan... elok je kena "bogel"kan perot nehs, ada org lak call pasai ada seorg patient nk rooming in baby dia...perot da dok terbuka cenggitu, sib bek ada 2org nurse dok cover, tiba2 depa dok gelak2... heran jgk sy... ouh... nurse2 tuh pasan perot sy berombak2 kena tendang... hehe :D ingat ka depa xpasan... trus nurse tuh ckp... "amboi baby dok tendang na..." :D

Dan dlm dok tunggu dr.anuar selesai berckp kt phone rasanya patient tuh bersalin czer... so ada dietician ni call tnya doctor... doctor pun membebelkan dlm english... tp phm la doctor ckp apa... last2 yg plg mengusik hati ini adalah bila dr.anuar ckp "cannot fully rooming in... lagipun dia xleh bgn lagikan? everytime dia nk breastfeed just bawakkan baby tuh kt dia... tp xleh fully rooming in" cam tuh la pulak... kalu cam tuh apa gunanya kita bayar byk2 tp depa xleh nk penuhi request kita? lagi la bertmbh bad mood sbb mula terfikir serabot nk decide kt mana nk beranak... memula fikir kt PMC la kot terbaek... pastu fikir dgn environment xbest langsung, parking susah... pastu depa xleh nk penuhi permintaan kita... harga affordable cuma serbis kurang best la bg sy... kalu bersalin normal tuh leh dpt harga bawah RM2K... czer arituh wife officemate ni kena byr dlm RM3800... okla xcecah RM5 kans? kalu kt area KL rank bersalin kt swasta bape ek? yg sy tau plg mahal Prince Court la kot... :)

Sy kena istikharah... mg allah swt memberikan sy pilihan yg terbaek di mana tmpt terbaek utk sy bersalin... xkisahlah czer ka normal...yg penting dipermudahkan... kalu bleh nk try normal dulu... kalu xbleh nk buat mcm mana kans? kita ni manusia biasa... hnya mampu rancang itu ini... plan itu ini dan yg menentukan hnya ALLAH SWT shj yg Maha Berkuasa... ^_^

 

3 sweet persons:

NaD said...

masa kak nad bersalin dulu pun mmg tak rooming in ngn baby. tapi pesan kat nurse kalau baby nak menyusu hantar kat saya. 2 hari x turun katil, everytime nak breastfeed panggil nurse suruh antar baby. hari ke 3 tu baru la baby ada ngn kita dari pagi sampai la petang. dah mlm kasi balik kat nurse letak kat nursery, sebab kita kena rehat. rasanya lagi elok camtu kot. sebab ada member sorang tu dia czer, dia insist nak baby ada ngn dia, pastu bila baby berak sume dia nak buat sendiri tak panggil nurse, dah sakit plak kat tempat czer tu sbb banyak gerak. langsung kena tahan lg 2 hari.

rate kat kl bg spital swasta kebanyakkannya max RM3k utk normal, dan max RM6k utk c-sect. itu utk spital private yg biasa2. kalo mcm gleneagles ke, ampang puteri ke, pusrawi n etc lagi tinggi rate dia. Prince court can be up to rm9k utk c-sect. Tapi mcm kak nad aritu kat pusrawi kena total rm11k. kalo tau baik bersalin kat prince court je kalo gitu. huhu.

F a i z a h ' s said...

@NaD

Faizah pun xrooming in baby... swasta jgk Pusat Rawatan Mahsuri Jitra... tp pakar tuh da pindah p PMC (Putra Medical Center) mcm yg faizah cite kt entri nehs... PRM tuh ada pakar tp still baru so xpnh dgr apa2 khabar berita lg dr org2... tuh yg mcm xkonfiden la nk try...kt PRM arituh faizah kena RM4200 utk czer 3hari 2mlm kt situ... mlm tuh czer esok pg dlm kul 11pg baru la depa bawak baby... tuhpun jenuh mintak... 2x mintak br antar...kurang staf ke apa xtaula... da pesan soh bwk utk breastfeed tp depa bg fm jgk... masa antar kt kita tuh ada botol kecik isi fm kt sebelah baby dlm baby court tuh... cam marah la jgk tp sbb da sakit tuh kan malas sgt nk fikir... sudahnya aisya nipple confusion bila nk bf dia blk dari spital... 1-2minggu gak la berusaha utk bf direk dia... dugaan2...tuh ingat nk try skin-to-skin rite after bersalin...harapnya adik aisya xnipple confusion nanti...

Mahainya pusrawi... kakak sy 2org anak dia bersalin situ... normal xdak complication apa2 pun da cecah RM3K++ da kans?tuh blom kena czer atau baby atau ibu ada apa2 prob... kak nad da ready RM byk2 xpala... mcm faizah nehs, kalu da smpai RM11K tuh mana nk cari wehhhh....heheheh :D

NaD said...

haishh.. 11k pun bayaq separuh ja. lagi separuh opis tanggung. hehe. tapi sorry la nak pi pusrawi lg. cekik dara!

umar pun aritu dah selamat telan fm jugak lepas lahir. kak nad czer pukul 12 tghari, pukul 6 ptg baru depa bawak mai baby. tapi Alhamdulillah nasib baik la umar tak nipple confuse.

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D