15.3.12

Birth & Breastfeeding Preparations...

Bismillah wal hamdulillah...

Syukur alhamdulillah da msk 31weeks... tinggal lg 9weeks nk menjangkau EDD atau 6weeks lg adik baby matang kt dlm nehs n bersedia utk pop out bila2 masa shj... debaran tuh toksah ckpla... since tau preggy lg diri ini jd xsenang duduk... siyes sakit bersalin yg lalu masih segar diingatan... kalu nk fikir pasai sakit rasanya xtambah kot ummat nabi muhammad saw... huhu... tuh br part beranak... lom part nk hadapi saat2 berpantang yg mmg mencabar itu... 1-2minggu pertama slps kelahiran dgn luka operation yg masih merah, aisya kena admit ward lak sbb jaundice... kena dok bwh lampu ultraviolet... 3hari 2mlm... perghh... nak nanges je masa tuh... ksian mak n tok terpaksa tdo kt klinik kesihatan skali... dgn pergerakkan yg agak terbatas, ditmbh dgn leteran tok yg xabes2... biasala org tua sume menda xkena n xleh... so haku ni da naek stress masa tuh... aiyokkk... rasa cam seram sejuk nk hadapi sume tuh skali lg... tp mengenangkan badan da xlarat nk angkut perut yg makin membesar nehs rasa cam nk beranak awal la pulak... blk umah je pas keja mmg badan sakit2...rasa xlarat nk buat apa pun... bad mood je... sbb badan sakit2... terutamanya bawah perut n perut pun rasa tegang yg amat... solat pun da start solat duduk skrg... ramai tgk keadaan sy ckp "eh da nk dkt due ek?" erk! baru nk masuk 8bln... gamaknya da hazab kot tgk perot guwe yg besaqnya sy rasa luar biasa sket dr pregnant anak 1st... mmg cenggitu la kot... nk kata besaq sgt baby nehs sy rasa lbh krg aisya je... xtaula.. nti tgk latest scan bape kg la si kecik ni ye... nti da 9bln besaq mcm mana lagi la ye... hoho~!

Ouh... sy lom lg antar serbis breastpump medela fs guwe... oleh kerna tempoh warranty da tamat makanya kos serbis kena la bayar... rank dlm harga RM60-RM100... erkkk...so tunggu je la next month gaji... mahai la pulak servis medela ni... softfit pun cam kena ganti... hee huu... softfit dia pun sepasang da RM70... tp tahan la 1thn... bergantung pd kekerapan penggunaan... kenala berkorban sket nk fully-bf... tp rasanya kalu spectra 3 toksah tukar breastshield dia kecuali kes pecah ke apa... medela fs ni breastsheild dia jenis lembut... ke ada juai jenis cam spectra 3? tp kalu keras rasa sakit skit la kt cik B... da lama da xmeng'pump nehs... ouh cooler bag sy pun da guna mmg cara maksimum dulu smpai cover dia da koyak2... tali pun da putus... so terpaksa bli baru... sy bli kt Lunatots since ada promotion n mmg da lama berkenan dgn cooler bag jenama SURI tgk kt majalah PA&MA... ada la kak suraya kasi tips pemilihan cooler bag yg sesuai... mmg kalu bleh xmo la angkut smpai 2beg setiap hari ke tmpt keja yakni cooler bag n bag utk breastpump... letih la kan? so cooler bag nehs function dia leh letak segala corong2, bpump, susu, chiller sume skali... cam sgt user frenly... plus saiz pun xdakla besaq sgt... so pasnehs leh la bawak 1beg je mai keja include sume peralatan pump... cooler bag tuh ada divider or bleh gak tanggal divider tuh... cam menarek... hehe :) sy bli 1pakej lengkap dgn cooler bag, chiller dan bm storage bags jenama SURI... total skali postage RM159.90... 1menda lg xbli yakni Autumnz-Warmer baby solid food n breastmilk... tunggu next gaji jgk... mg kami dimurahkan rezeki lg... ameen

Pakej yg dibeli...
 

   

9 sweet persons:

ReYNa said...

faizah dah bape lama pakai medela fs ek?sy baru order tapi nnti nak tau gak bape kali kena g servis?oh..sy teringi yg suri punya cooler bag.org kata bagus

♥naematulsaadahismail♥ said...

naem pakai swing, tapi suka yang manual lagi.untuk adik tisya nak cari manual lah.hehe
ganbate kak fae..
semoga dipermudahkan..

ssy said...

Semoga dapat menyusu baby sehingga 2 tahun. Ameen. InsyaAllah.

F a i z a h ' s said...

@ReYNa

Baru je lg dgn medela fs.... pastu da stop bf... ni utk 2nd baby nk smbug blk la... :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Naem..awai2 dulu kfae pakai manual medela harmony tp xlarat la manual... kfae selesa double pumping... rasa releks sket n hasil pun memuaskan :)

F a i z a h ' s said...

@ssy

Ameen...terima kasih :)

lovely dots said...

Salam

Lovely Dots berbesar hati menjemput anda untuk meMENANGi Where's Elmo a peek-a-boo book untuk si kecil kesayangan.

Sila Layari pautan ini -> Lovely Dots March Giveaway untuk mengetahui syarat & langkah-langkah berkaitan.


Terima kasih.

Qider said...

saya..ececec saya la pulak..tgh dok menulis pasal bf ngan birth ni,ekceli for your benefit (yelah,manala ada org nak baca blogku sgt..muahahah)..tgh berusaha nak abiskan,supaya jadi ringkas dan padat..

;-)

lek adeq,jgn risau2 sgt pasal bf,or terlampau determined nak dua tahun bf or nak stok susu penuh peti ais,just take it easy..jgn ikut org n jgn kompare dgn org,ok?yg penting,makan dgn sehat supaya badan kekal sehat utk bf..dpt bf pun dah kira ok,sbb ada ramai je yg tak mampu lgsung or etc etc...

may Allah made it easier for you.

F a i z a h ' s said...

@Qider

Tuhla...kami xmau over estimate diri sndiri... target phase 1 adalah bf pada 6bln n insya allah tgk kemampuan akn berganjak pada phase2 seterusnya... thanks sbb mengingatkan diri ini... terkadang diri ini nk menyempurnakan apa yg xsempurna pada kelahiran yg pertama tp kita ni sbg hamba yg lemah hnya mampu merancang yg menentukan allah swt... just pray for the best... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D