3.2.12

Rintihan hati...

Bismillah wal hamdulillah...

Setinggi kesyukuran dirafa'kan kehadrat Rabbul 'Izzah krn masih diberi peluang utk memiliki kerjaya seterusnya memiliki income tiap2 bln walaupun xseberapa... better la kan dari xdak langsung... tp kerja ni hnya diberi kontrak smpai 30Jun2012 ini... dan sy pun xtahu masih ada peluang/rezeki utk kami? atau pilihan lain terpaksa menganggur sementara menanti pekerjaan baru... keadaan dulu n skrg xsama... xcukup dgn gaji seorg suami... kalu stkt utk mkn ja mebi la cukup tp byk komitmen len yg perlu dipertanggungjwbkan setiap bln... honestly me myself, gaji sy xcukup utk memberi komitmen kpd semua komitmen yg ada... nk listdown ka apa menda yg kena spend tiap2 bln? kalu satu2 tanpa skip skit2 mmg jadi -ve gaji guwe... 
Tp setgh org xfhm.. tgk kita keja swasta ingat gaji riban kot... alhamdulillah en.abg da ada kerja tetap... tp bkn setakat komitmen kpd keluarga kami, beliau ada komitmen utk keluarga dia jgk... keadaan ini perlulah sy fahami... sib bek la kan maintenance xmahai... huhu... maintenance kereta la kot mahai tiap2 bln... RM1K shj utk kereta, yakni loan, minyak n spare utk maintenance if ada rosak tiba2... kena jgk pkiaq tuh... nk cekau duit mana oit kalu tiba2 kereta buat hal! tuh utk kereta shj... xmasuk lg hutang ngaji yg ada xtau berapa ribu... cukup kot nk bli kereta 1bijik lg kalu dpt langsai utang tuh... tiap2 ari bertmbh bkn berkurang pun... bayar bln nehs, next month xbyr naek blk mcm xbyr 1kupang pun... (ok, ai penat nk ulang byk2 kali...) rasa nk nanges ja tgk hutang dok statik xluak2 walaupun gigih nk byr... rasa teraniaya sgt2... knpakah? pastu dilabel sbg kacang lupakan kulit... gaji mcm pak menteri xpalah nk byr seketoi terus! agaknya depa nehs xpkiaq kot, manusia ni ada keluarga, ada tanggungan, ada matlamat hidup... takkan matlamat hidup nk bayar interest loan study ja semata2 smpai mati... begitulah hakikat hidup manusia... bila dah dok atas, takkan tgk lg org kt bawah... xsemua org bernasib baek n murah rezeki... grad ja trus dpt kerja tetap dgn gaji yg cemerlang... dpt setup rumah n life yg sempurna... tiba2 gedebuk ada umah full furnished, kereta, n sgala keinginan hidup yg laen... sejujurnya sy bkn org yg bernasib baek... perlukan masa utk dptkan semua itu... dah 4thn berkerja, tp seolah2 mcm xkerja... xbyk perubahan pun yg dpt dibuat... cuma cukup utk xperlu berhutang lg, cukup la nk byr loan kereta dari kena tarik, cukupla nk mkn dari kebuloq... alhamdulillah syukur sgt2 dah... sekurang2nya sy xperlu mintak kt mak abah sbb xcukup duit... syukur sgt dah... walau dlm hati teringinya nk ada umah yg lengkap dgn perabot2 utk kami sekeluarga (skrg lepak atas lantai je kusyen pun xdak... tv pun kecik pinau mata den nk tgk almaklumlah tv org rejek, pinggan mangkuk hadiah kawen je n atas belas ehsan PIL n mak abah) memula rasa cam... haih betoi ka nk duduk kami sini kami anak beranak? ok fine, bila tgk BERSAMAMU... ok2... umah kita better la kan... syukur2... 

Pelan2 kami suami isteri bincang utk perbaiki life ini... alhamdulillah ada 1biji kereta atas ehsan mak abah tp tiap2 bln kena byr loan jgk, aisya antaq kt MIL sib bek bkn nuseri yg of kosh yurannya agak tinggi... MIL boleh la bertolak ansur lewat ka atau pospon byr tiap2 bln... huk3... isau kot tiba2 MIL ckp xmau jg aisya dah... mati den nk fikir sapa nk jg... resigned??? should be?? en.abg baru nk kumpul duit skit2 utk setup ruang tamu nehs bg selesa tetamu nk mai... mmg segan nk ajak org mai umah... duduk atas lantai beralaskan sekeping tikar... huuuuuuu... dhaif la pulak kan... xmampu dan xsempat nk setup sbb perbelanjaan terpaksa disalurkan kt tmpt len... harapkan gaji en.abg la sbb dia kerja tetap... tuh pun dia kerja sgt gigih... kkdg sy nyesal merungut dia kerja xhengat dunia... skrg sy tgk hasil barulah sedar diri... ksian en.abg... dia nk sempurnakan hidup kami... nk harap gaji sy? xnmpak la masa depan mcm mana... 

Ok fine... takkan semua menda nk cerita kt org kan... ckuplah kami suami isteri yg menanggungnya... bila diri terasa down, cpt2 sy tgk org yg yg dibawah.. makna kata org yg lagi tidak bernasib baek... ok syukurlah nehs... alhamdulillah... p keja pun still leh naek kereta... sib bek la kan xkena naek bas... xpalah pelan2 bina hidup walaupun amik masa sgt lama... dah ini shj rezeki yg allah swt bagi... sy tgh belajar redha... apa yg buat sy tersenyum adalah memiliki keluarga yg bahagia... walaupun serba kekurangan, tp ada anak2 yg sihat, suami yg penyayang da cukup membahagiakan n buat sy tersenyum... alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah...

Ok emo blk bila ada org tnya... 

"Awat tak beli iPad utk aisya? iPad ni bagus utk educate budak?" (huh? nk educate kena bergolok gadai ke? mesti ada cara len yg lbh affordable ikut kemampuan mak bapak budak kot?)
"Awat tak beli susu yg bagus n mahal skit utk aisya?" (susu free yg terbaek tp setakt itu rezeki dia... xperlu kot bli susu import utk samakan dgn susu ibu)
"Awatla xbeli tv yg besaq skit...awat tak beli ni? awat tak beli itu?" (awat? nk sponsor?)

Kalau duit tuh leh cetak n print je dah lama dah haku bli sume menda... rasional la skit... setiap manusia tak memiliki kesenangan hidup yg sama... bila dia xbeli atau tak buat sumthing tuh mestila ada sebabnya... :)

  

6 sweet persons:

sharEna said...

sedih pulak kite bace n3 awk nie faizah.

kite doakan rezeki faizah & keluarga bertambah baik.

awk seorg yg tabah.

ya Allah, permudahkanlah hidup faizah & keluarga. amin.

F a i z a h ' s said...

@sharEna

Huhuhu...sy ni mmg xmau fikir sgt sume nehs... tp bila ada org pressure sy jadi tertekan sgt... nmpak truk sgt life haku ni, sengkek sgt smpai sume menda xmau bli... leh imagine x mcm mana? kalu ada duit da mcm2 menda dah kita ada kan? yg pntg hutang piutang dpt byr skit2... thanx sharena atas doa...

NaD said...

takpe faizah.. bersusah dulu, bersenang kemudian. yang penting kita tak menyusahkan orang. buat ape rumah penuh barang kalau terpaksa berhutang nak adakan semua tu. lumrah hidup kita manusia, mmg mcm2 keinginan.

sabar la dengan cakap2 orang.. orang yg tak melalui takkan pernah mengerti. sabaq naa.. *hugs*

F a i z a h ' s said...

@NaD

Thanx nad... penat kan nk dgr ckp2 org kan? doakan sy kuat!

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

Mulut org kak..bkn mulut tempayan ble ttp ha.sbr yeee ssghnye Allah bsm org yg sbr :-) chaiyukkkk kak!!!

F a i z a h ' s said...

@Mrs Li - Faeeza Yusoff

Hehehe...tuhla pasal kan...akak pulak dah preggy nehs sensitif la pulak... sdeh tuh melarat2 smpai 2-3hari...sob3... doakan akak kuat :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D