22.2.12

Hakikatnya...

Bismillah wal hamdulillah... 

Kkdg org akn ckp... "senang la skit sbb mertua leh jg anak..." atau ayat "senang n lega hati mak leh tlg jagakan anak..." ok mmg serius dari segi keselamatan, kualiti penjagaan mmg kalu dgn org yg kita kenal nak2 lg mak sndiri atau mertua sndiri adalah di tahap 100%... mmg xperlu risau apa2... tp hakikatnya lagi penin kalu mai saat2 genting... cam sy ni keja kt Kedah... working days adalah berbeza bg negeri2 laen termasuk perlis... perlis cuti ari sabtu n ahad, dan Kedah cuti ari jumaat n sabtu... so kalu ari ahad tuh mak atau MIL ada keja... n tiba2 lak en.abg kena keja arituh mmg tidak dpt tidak terpaksa mengorbankan cuti.. xdak choice da... 

Tuh blom part bayaran/upah utk MIL atau mak upah jg aisya... mmg kena la bg... xbaek wooo... walaupun leh ngelat2... satg ada mulut bersuara pulak... dahla mak/mertua jg ari ahad... ari sume org dok rehat kita lak sibuk2 antar anak bagai... xpkiaq ka mak/MIL mebi ada urusan len... kalu antar anak kt org utk jg mebi persetujuan telah diambil pasai ni kans? sbb mmg kita upah dia utk jg anak kita... len keadaan dia kalu dgn mak/MIL... bknla upah tp sort of 'minta tolong' jaga...sangkaan sy selama ini rupanya mmg benar... kkdg leh percaya jgk kan instinct... mmg kalu sebolehnya elak la mintak mak/MIL jg time kita ada... mcm aisya ni mmg byk MIL yg jg... en.abg da bg upah siap2 dah... okla kans... cuma mak sy la... ari ahad je mintak tlg dia jg sbb nk bg MIL rehat sat... MIL dgn sibuk menjaga tok yg sedang terlantar sakit lg... aisya lg... mmg sy rasa ksian dgn dia jgk kkdg... tp ok je jg aisya... sbb tuh kalu bleh sy mmg nk la bg dia rehat jgk kkdg... tp adala org bersuara 'tak huluq2' kat mak... insya allah pasneh sy da stabil sket sy akan huluq2 kt mak jgk... dlm 1bln tuh 4x je pun mntak tlg mak jg... sy pun kena fikir MIL jgk... susah jgk kans??? aisya ummi antar p taksa mau dak???

Tp tadi en.abg bgtau ok je kalu MIL nk tlg jg ari ahad pun sbb kkdg MIL ada gak dok tnya en.abg, aisya xmai ka? kalu en.abg p umah MIL antar apa2... ksian la pulak... mebi da terbiasa aisya ada kt umah kans? lega sgt bila dgr... at least kehadiran aisya dinanti2

Pasneh ada adik pulak... aduh...susahnya ati nehs... mg aisya n adik aisya dpt jagaan yg baek... insya allah... susah jgk ye dgn kata2 org sekeliling?? erm... ^_^

  

2 sweet persons:

thisisfarhana said...

i pun insyaAllah nnt dah ada baby anta umah MIL... mama dah offer nak jage. hehe. tapi takut jugakla die penat sbb biras pun due bulan 7 nnt..

F a i z a h ' s said...

@thisisfarhana

Okla antar kt MIL sbb dia offer... Antar kt org yg kita knal mmg rasa lega sgt2... tp bila part cam kes2 ni yg susah ati xhengat jgk...huhu

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D