29.2.12

Dr. Faizah...

Bismillah wal hamdulillah... 

Oh yeah... one of my favorite doctor kt perlis nehs adalah puan doctor yg memiliki nama yg sama cam tuan punya blog ini... eheh :D umornya sebaya my mom... berbangsa cina tp sudah sekian lama memeluk islam... klinik Dr. Faizah nehs mmg da lama beroperasi... sy rasa celik2 mata kt perlis ni mmg knal klinik ni dulu... huhu... pnyala lama... ada kot sebaya umo sy... tp doctornya best... Dr. Faizah ni mmg specialist dlm O&G... kt klinik dia mmg ada wat monthly check up bg ibu2 yg xmo buat check up kt klinik kerajaan... sbb itula klinik dia mak ai pnya la ramai patients... kena p register awai2... tuhpun kena Q gak dlm 10org... nk menunggu pnyala lama... i wish that 1day Dr. Faizah akn ada pusat bersalin sndiri... skrg dia cuma ada klinik utk wat check up shj... sdeh kans? tp doctor pengalaman da byk suppose kalu ada pusat bersalin mesti mendpt sambutan ramai memandangkan perlis xdak specialist center lg terutamanya dlm hal beranak2 nehs... kna p plg dkt Jitra atau Alor Setar... dahla doctor2 yg available majoriti lelaki... haihs... bila perlis ni nak maju?? hehehe :D ouh berckp mengenai specialist arituh ada upacara pecah tanah nk buat 1specialist center area kangar... KPJ kalu xslp saya... mebi cawangan spital pantai kot... :) kerna yg terdkt skrg spital pantai ada kt sg.petani, kedah... tp xsempat la utk 2nd pregnancy nehs... tunggu turn yg ke 3 or ke 4?? errr... ramai la pulak -___-"

Tajuk berkenaan dgn Dr. Faizah tiba2 melalut p ceta pasai spital bagai pulak... ni rentetan dari meminum ayaq tebu itu... pg tuh sy trus berdezup p klinik Dr. Faizah... kul 8pg da smpai... trus register... tp dpt turn lmbt gaks sbb da ada appointment2 awai... wuwuwuwwuwu... tp demi risaukan keadaan baby... adakah ini false alarm ka real contractions... pasrah je la... tunggu pnya tunggu kul 11pg br la depa panggil msk jmpa doctor... pnya la cerita... tp doctor ckp secara saintifik mmg xdak bukti kukuh menyatakan air tebu bleh menyebabkan kecederaan pd baby... tp byk kes yg dia handle keguguguran berpunca dari air tebu... ini kerana air tebu mengandungi kandungan acidity yg agak tinggi yg bleh stress'kan muscle rahim... sbb tuh akn rasa sakit... mmg sakit tuh suppose cam sakit contractions... mungkin cuma 'false alarm' tp takut dia jadi trus... means trus jadi nk terberanak... takut gak dgr dr.faizah ckp cenggitu... dr.faizah ni kalu xdak menda2 penting mmg dia xscan... tp arituh dia nk scan nk tgk keadaan baby cam mana... muka dia lak nmpak cuak n risau... Dr. Faizah ckp: "Jgnla bg terberanak awai... payah nk jg... so better berhati2..." dr.faizah pulak yg isau yg si Nur Faizah ni leh releks je... tp bila tgk riak muka dia cam risau sy lagi la risau... huwaa... kalu x, b4 ni kalu jmpa dia mmg dia suka bergurau n sgt ceria orgnya... i love the way she treat her patients... mcm mak2 pun ada... hehe... yela da sebaya my mom of kosh la kans... 

Bila scan... 1st time kot si adik baby nehs aktif xhengat... sbnrnya dia aktif since dari subuh tuh lg... non-stop okeh... tuh yg buat sy lega skit tuh... ntah2 kesan air daun ketom tuh kott??? heheh :D mmg aktif... masa aisya dulu pun setiap kali scan mesti dok diam je... adik baby pun cam tuh b4 nehs... tp arituh mmg aktif... tgk dlm monitor scan tuh sat2 dia strechkan tgn dia, pastu kaki sume sama naik... smpai doc pun ckp "Ha... kena tendang dah..." huhu... smpai doctor pun perasan... adik baby da siap2 tendang alat scan doctor tuh... sy yg xselesa sbb rasa senak baby aktif sgt2... tp dr.faizah ckp kalu aktif cam ni alhamdulillah okla dia kt dlm tuh... n serviks pun masih lg tertutup... lom lg dilate...lega sgt dgr dr.faizah ckp cam tuh... tp sy perlu rest... doctor  kata: "Baring je sy bg MC 2hari jgn dok kalut buat menda len ye..." haha... :D xdak maknanya sy nk releks kalu da ada aisya nafisa itu... doctor bg ubat utk tahan contractions... doctor pesan jgn letih2 sgt badan tuh... n yg penting jgn stress! mana ada hidup ni xdak stress tul x?? :P mg anak ummi yg kt dlm ni kuat utk bertahan smpai sekurang2nya 37weeks... kalu time tuh kamu nk keluar pun xpala... skrg kamu baru 29weeks dlm perut ummi... masih terlalu awai... so releks2 dulu k ;) ada lbh krg lg 8weeks utk menanti adik baby btul2 matang... harap2 sume dipermudahkanNYA... ameen...

Report scan... berat baby da mencecah 1265g... bermakna 1.27kg da...
Hasil scan... 2D... :)


   

6 sweet persons:

Anna Da Lady said...

Dr Faizah? rasanya yang klinik dia dekat dgn bangunan MARA tu ka? ka dah tukar bangunan lain? aih, rindunya dekat perlis..dah lama tak gi melawat...kalu dr faizah yang tu, anak dia yg sulong ada sama baya ngan kita

F a i z a h ' s said...

@Anna Da Lady

Haah btoi... da bapa kurun da klinik dia kt perlis tuh kans? ada 1lg cawangan kt area beseri... lgpun klinik dia panel CIMA... ehhe :P so leh la dpt free setiap kali check up ^_^

♥naematulsaadahismail♥ said...

kak fae ce bg details tgk.. hehe
dr tu dia service dgn hospital mana?
kot2 yg 2nd ni nk bersalin sana :D

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Rasanya dr.faizah ni xkeja dah dgn spital... dia full-time bukak klinik... yela doctor da tua... umoq dlm 55thn cam tuh... tp xnmpak tua pun... tertunggu2 dia bukak pusat bersalin sndiri...hehehe :)

♥naematulsaadahismail♥ said...

@F a i z a h ' s

oooh...baeklah.hehe...
ssh nk cari gynae perempuan muslim..

Nur Raihan said...

mmg every month pi check up kandungan kat situ ke. kira tak pi klinik kerajaan eh? ok ke situ?

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D