14.12.11

Persediaan?

Bismillah wal hamdulillah...

Persediaan yg dimaksudkan adalah persediaan menghadapi kelahiran... mesti org ingat persediaan dr segi brg2 yg perlu disediakan... dr segi fizikal begitulah kot kekdahnya... brg2 menyambut org baru, brg2 semasa di hospital serta brg2 dlm proses berpantang sepatutnya bleh difikirkan dr skrg dan mula disediakan serba sedikit... tp apa yg sy nk ceta skrg, ada 2menda yg lbh penting bg sy utk menghadapi kelahiran adalah, persediaan mental menghadapi saat bersalin dan juga proses penyusuan... 

Bg org yg xmenghadapi sbrg masalah semasa kelahiran mungkin cam pelik la, nk beranak pun kena kecoh ke? sbb sy melalui saat2 yg sgt getir masa melahirkan anak pertama... bila da tahu pregnant kali ke-2 mmg tipulah ckp xhappy...mmg happy tahap nk senyum ja kt semua org tp jauh disudut hati sy sgt ngeri dan takut nk menghadapi proses bersalin lg... T___T setiap rasa sakit kontraksi masih segar diingatan n mmg xleh nk dilafazkan dgn kata2... lbh 12jam rasanya sy menahan rasa itu... syukur sy diberi kekuatan menahan kesakitan selama itu... walaupun akhirnya di'czer jgk.... ALLAH lbh mengetahui akan sesuatu...

Bila sy dgr ada rakan s'U dulu bleh bersalin di rumah, ada yg sgt enjoy saat melahirkan sy rasa cam eh... kagumnya... sy start la tnya2... deeja my junior thanx bg akak smgt... utk tidak takut menghadapi proses bersalin... hehe... tahniah utk Ana my ex-housemate sbb leh bersalin kt umah... pnya enjoy time bersalin kamu! :) sume mereka mengamal teknik Hypnobirthing... HB is just a teknik rite? btulkan deeja? if salah tlg betulkan... da bli buku HB kt MPH arituh dgn harga RM72... tp nk p kelas HB rasa cam xmampu lg... harga utk attend kelas dgn pakar2 HB leh cecah RM800 per session... *pengsan* tp org ckp berbaloi2... leh guna smpai bila2...  mmg teringin sgt nk join... 

Dari pembacaan sy mengenai HB ni, HB ni merupakan teknik kita mengawal tubuh dan kesakitan semasa kelahiran... badan kita n sepatutnya kita mengetahui bagaimana tubuh kita berkerja... cam tuh la kot lbh krg... xabes baca lg... ketakutan tuhla yg menyebabkan rasa sakit makin menjadi2... sepatutnya kita tune mindset kita mengatakan kelahiran itu sepatutnya kita enjoy... kalu baca testi2 HB ni mmg sonok... rasa xsabaq2 nk bersalin pun ada... tp sy concern'kan kes2 cam tulang punggung kecik, so cam ne ek nk bersalin normal? sapa2 yg pakar sila bg advices kepada sy... walaupun anak ke2 still rasa xtau apa2... masa anak 1st sy kurang ilmu pasai bersalin sbb masa tuh sy fikir ala beranak je la mcm org len beranak... tp xsemua org mengalami nasib yg sama... sbb tuh persiapan lengkap dari segi mental dan fizikal diperlukan..

Sbrg nasihat dan jgk apa2 la berkaitan kelahiran sila share :) Sy budak baru belajaqq....

  

4 sweet persons:

ciksuen said...

kite da masuk week 32 pregnancy. tp ni br yg first la. jadi da start da ase cuak2 nk bersalin. nmpknye kene start tukar mindset dr skrg la..harap dapat enjoy moment bersalin nnt :)

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

HB myb new terms ygd cipta.pd sy ckp la akak +ve n akak jgn lyn sgt skt tu.ms contrctn cube wat mende2 lain ie bc buku ka,main tenet ka so dat kite khayal la kans.ms sy nkbsalin kn yg 1st mmg xtau nk agk bl nk bsalin.so tpkse g spital awleven skt sket2.yg 2nd ni even xe tnde nk bsalin tp tibe2 contaction kuat dats y g spital n tau2 dh nk brank.kalo x rsnye bsalin kt umah dh.haha. Plg pntg,akak kne relax,bykkn zikrullah n redha la. Kes punggung kecik tu ade je kak.mcm ofismate sy,mmg doc dh ckp siang2 yg die nye tulang tu xle supot.so 3-3 ank die mmg plan czer la sbb die kt rugi je byr utk 2 case.jd sy sarankn akak cofirmkn dlu dgndoc btui ke x kan.xbrani jgk sy nk xplain lbh2 :-) ape2 hal,sy doakn yg tbaik utk akk.pcaya dgn Allah kak.ktentuanNya yg tbaik!

F a i z a h ' s said...

@ciksuen

Bykkan doa mg dipermudahkan bersalin... :) yg penting redha suami... all the best!

F a i z a h ' s said...

@Mrs Li - Faeeza Yusoff Kan..... erm... tp breathing teknik pun org ckp kena btul... harap2 cptla akak bersalin kali nehs... tokse dah tunggu smpai 12jam lebey...tenaga pun da low pastu xleh fokus... huhuhu... berharap sgt dipermudahkan kali ni...ameen...[:D]

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D