16.12.11

Letter to Aisya Nafisa...

Bismillah wal hamdulillah... 

Dear Aisya,
Ummi mintak maaf sbb hari ni ummi rasa, ummi xleh nk jadi ummi yg spend 200% quality time bersama aisya walaupun ummi bercuti... sblm2 ni pun ummi mampu gagahi shj tp arini rasanya nk paksa diri pun da xmampu sbb perut ummi makin besar, berat makin bertmbh, da xbleh berdiri lama nti tulang montot cramp! huhu... sgt menyakitkan... arituh smpai tahap ayah kena papah ummi berjln sbb xleh nk menapak langsung... sgt menyakitkan!

Aisya lak arini suka memunggah brg2... ummi biarkan sbb ummi byk kerja nk kena setel... basuh baju, sidai baju, kemas dapuq, masak, sapu sampah n nk kena siapkan esemen... netbook ummi aisya da konker sbb smbil punggah sambil2 tgk video upin ipin... bdk2 skrg da pandai multitasking kan? berselerak ruang tamu aisya 'kemas'. Bila ummi kemas blk, aisya selerakkan blk... last2 ummi biaq ja sbb da xlarat dok terbongkok2 kemas brg mainan aisya... cam mana la ummi nk ajaq anak ummi ni pandai kemas bila da abes maen ek?

Ummi mintak ayah blk lunch hour sbb ummi nk rehat sat plus ummi nk kena masak... agaknya ayah ingat ummi xnk masak kot arini sbb breakfast ayah da bli mcm2... ummi xmau mkn nasi lemak... ummi nk mkn nasik ada smbal belacan jadi ummi kena masak sndiri... geram ayah xmembantu ummi pun... blk sat sgt pastu sblm kul 2.30ptg da p opis blk... padahal msk opis kul 2.45ptg... :( ummi terpaksa terkial2 masak dgn aisya yg asik mengganggu... ummi takut aisya pegang periuk atau kuali panas... penat ummi kejar aisya ke depan n ke dapur blk... dahla ummi xleh berdiri lama2... dok berkejar2 pulak dgn aisya... masa ummi dok goreng ikan ummi xsdaq aisya dah mai belakang ummi... tiba2 aisya da pegang kuali yg dok panas tuh trus aisya jerit kesakitan... sib bek aisya pegang dgn jari ja xsemua tapak tgn aisya pegang kuali tuh... tp ummi terkejut sgt... rasa mcm nk nanges kt situ jgk... ummi jadi panik, kelam kabut, ummi tgk jari aisya da merah... xsemena2 ummi marah aisya sungguh2 td... sbb ummi takut apa2 jd kt aisya... 1st time ummi marah cam tuh kt aisya... aisya trus nanges teresak2... ummi rasa bersalah sgt... pasaipa ummi p marah aisya padahal aisya xtau apa2 pun... sblm ni ummi xpnh marah aisya serius smpai cam tuh... ummi slalu marah maen2 ja... mebi ummi takut n sgt penat... ummi gagal kawal emosi ummi waktu tuh...

Trus ummi bwk aisya msk bilik utk tgk sakit kt jari aisya tuh... ummi jadi sebak bila aisya kiss pipi ummi... mebi aisya nk mintak maaf dgn ummi... ummi nanges... ummi rasa bersalah sgt... ummi gagal control aisya seorg... terbayang2 nti da ada 2org anak... ummi risau sgt... ummi berdoa sungguh2 mg allah swt membantu ummi... kuatkan mental n fizikal ummi utk ummi jg anak2 ummi dgn penuh kasih sayang... ummi tahu aisya masih kecik n xmengerti apa2 kalu dimarah2 pun sbb tuh ummi slalu larang ayah aisya marah2 aisya... ummi nk ckp lembut2 n nasihat elok2 dgn aisya... tp td ummi gagal kawal diri sbb ummi penat plus badan ummi sakit2 sbb berdiri lama... ummi salahkan diri sndiri... kali ni ummi btul2 gagal... masa ummi marah2 aisya, adik dlm perut pun aktif ja menendang... agaknya dia pun nk pujuk ummi agar kawal emosi ummi... :(

Hari ni aisya mmg btul2 mengawal keimanan ummi.... dgn melasaknya, dgn 'akai jenuh'nya org utagha ckp, ummi nk makan pun kena lari2 sbb nk kaco ummi mkn smbal belacan, penat woh~! T__T terboyot2 ummi usung pinggan ummi ke hulu ke hilir nk lari dr aisya... pas mkn solat sume, ummi bwk aisya jalan2... baru ja kuaq umah aisya da tertdoq dlm car seat... agaknya aisya penat melasak n membuli ummi arini ye? ummi pun patah blk n dukung aisya masuk umah.... sayu je ummi tgk wajah aisya yg putih merah itu... tergamak kan ummi marah2 aisya td? ish2... ummi mmg sgt beremosi arini... sukar dikawal... ya allah, berikan aku kekuatan utk menjadi isteri dan ibu yg tabah n kuat mengharungi mehnah dan tribulasi ini... ameen...

Ummi sayang aisya sgt2... aisya la racun n penawar dlm hidup ummi...

  

2 sweet persons:

Anna Da Lady said...

Faiz, walaupun aku takdak anak sebenar lagi, aku still rasa naluri keibuan bila 'terpaksa marah' anak2 buah aku..lepas tu aku akan menangis kejap, sebab rasa tak patut marah mereka sbb mereka masih kecil, tak faham itu ini...hmmm...Kamaliana ex SMKAP

F a i z a h ' s said...

@Anna Da Lady
Haha kam rupanya...ingat sapa td... erm tuhla...hlg kesabaran jgk kkdg bila seorg diri dgn anak yg sdg blajaq explore itu ini... 24jam asik kena dok tgk dia ja... nk masuk toilet pun xsng... kelam kabut isau sume ada... huhu...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D