7.11.11

Update blog+admit wad+aidiladha...

Bismillah wal hamdulillah... 

1st time kot dlm thn ni hmpir 2weeks xupdate blog... dan hmpir 2weeks jgk guwe xpi keja... yeahaa!! ahah :D suka je xpi keja... p keja pun xdak masa dpn (ok len entri update pasai status keja nehs...)
Ok nk ceta pasai kena admit wad... sgalanya bermula masa cuti deepavali arituh... kami sefamily plan nk p bercuti ke penang...  en.abg pun amik cuti 2hari yakni ari khamis n jumaat... sonok! ari rabu en.abg masih keja... so kami bertolak ari khamis... pg khamis tuh sy da rasa xsedap bdn mcm nk demam... tekak sakit, kepala sakit... tp xkira nk p berjalan pnya pasai... muntah2 masih ada tp dah xmau pkiaq... pg tuh bertolak kul 8pg... trus lajak p bukit merah lake town resort... jalan2 pusing tasik... aisya adalah sgt sukar dikawal... berlari ke sana sini... sy da rasa cam xlarat yg amat... trus bertolak ke penang pulak... smpai je hotel badan da panas... da terbaring xmampu nk gerak... en.abg da cemas n ajak blk...kesian pulak kan?baru je smpai da nk blk pulak... utk tidak menghampakan en.abg yg aisya tgh tergedik2 nk jalan2 kt pantai sy menggagahkan diri utk jln jgk padahal kepala da pening sgt2... xleh nk mkn apa2 dah...sbb tekak perit n meloya makin menjadi2... mmg cari pasal kan? siap pusing2 tesco kt baru ferengghi lg ha... tahan je badan yg tgh demam tuh... smpai mlm kami jalan2... siap kena ujan... ujan adalah sgt lebat time mlm di penang... pusing2 pdg kota... tp xdpt turun sbb ujan lebat... mmg redah je la time2 demam n loya makin menjadi2... mlm tuh pulak aisya buat pasal xmo tdo dek kerna takut dgn 'air freshner' setiap kali air freshner tuh bunyi ja dia terjerit2 takut.... grrrr... kul 4pg baru mau tdo bilik en.abg terpaksa tarik n letak air freshner dlm toilet hotel... T__T smpai xtdo kami suami isteri melayan karenah si aisya.... apa lg makin menjadi2 la demam sy tuh... smpai xleh nk telan food apa pun termasuklah air... sy da cuak mmg xleh nk jamah apa pun... badan da lembik... esok pg kami trus bertolak blk perlis...

Smpai umah je trus melepek xdpt bgn... solat pun kena duduk sbb xleh nk berdiri kerna pening berpusing... trus anta aisya p umah maktok dia sbb da xmampu nk handle aisya... mkn pun xdpt...keadaan ni berlarutan slama 4hari direk! trus mak soh p bukak buku merah tnya cam ne nk buat sbb xleh mkn langsung... elok setel je buat buku merah, doctor nk jmpa sbb result urine sgt truk! yela sbb xmkn slama 4hari... habes kering bibir n badan... kurang air btol la... dan2 tuh jgk doctor soh admit wad sbb keadaan sgt merbahaya... dia dgr je sy ulang alik dari kangar-alor staq setiap hari dlm keadaan cam tuh mmg merbahaya... apa leh buat da keja... terpaksa la kena drip air... sakit woh! jarum skit pnya besaq masuk dlm urat ai dlm keadaan lemah tak bermaya itu... trus bwk nek ambulance masuk wad... cucuk2 sana sini amik darah sume... ada kot 15botol air masuk... kejap cucuk tgn belah kiri pastu tersekat cam mana xtau, cucuk tgn belah kanan lak... sakit mak oit...kasaq gak depa buat... xmcm spital swasta... pejam mata je la tahan... dipaksa minum air agar 'ketton' n 'protein' dlm urine akn drop... bahaya katanya kalu sume zat n protein da tuka jadi tenaga... yela da xdak karbohidrat langsung dah masa tuh yg dpt ditelan... kul 2-3pg pun depa mai dok cucuk ubat tahan muntah bagai... 3hari kt wad yg sgt menyeksakan... asik kena injek je... mmg kena mkn mcm2 ubat n vitamins... smpai naek weng kepala... 

Drip kedua...tgn sblh kanan lak...seksanya nk masuk toilet... solat pun duduk atas katil jerk...

Ntah botol ke berapa nehs...

Pregnant kali ni mmg len mcm je...truk sgt rasanya loya n sicknessnya.. masa aisya dulu kerap gak demam tp still leh mkn n minom xdakla smpai seminggu xleh telan apa...berat turun berkilo2... waduh.. tidak ku kesah lg pasal berat... ingat mati je la waktu tuh.. perot sakit banget sbb xjamah apa2 food.... harap dgn air msk dlm badan je... sdeh sgt... lemah badan hnya allah swt shj yg tau...

Ok xmau ceta sdeh2 n sakit2 da... da nk start keja ni malasnya... tp xmola duduk spital azab kena cucuk sana sini smpai lebam2... oh! doctor pakar nk jmpa bila kandungan da 36weeks sbb dia nk cek knp guwe kena czer arituh...huk3... siap tnya xnak try normal? ehhh...of kosh la nk try normal... tp sy redha je if mmg da ketentuan TUHAN sy xdpt bersalin normal... tiba2 da pasrah... cam cuak pakar kt HTF nk jmpa pulak... tiba2 jadi bahan kes n eksperimen bagai kt situ... setelah di diagnose as "Hyperemesis" (sila gugel apakah maksudnya?)

Adeiii xleh nk upload gmba byk2...next time pls... alamak semput update blog...kepala cpt pening...cam mana nk la nk drive esok ye? T__T

  

11 sweet persons:

nik rosmawati said...

moga tabah yea :)
teruk jugak yea sampai msk spital ni.

Hanani said...

bertabah faizah..semoga selamat semuanya

Rai said...

kroniknya awak..sampai macam tu sekali..bahaya betul..take care ok..

nape tak cari keja lain ke.. start business ke..at least takde la teruk sangat nak travel..

Qider said...

adeq,i know the experience dok kat HTF,i've been there..it just that,bila pakar htf nak jumpa,sila pergi jumpa,mungkin adeq tak dpt pakar yg sm ngan fie ritu (pakar saya nama dia dr noor aini haron,mmg pakar yg best,kita ngadu sakit skit pun beriya dia cek,hehe),cumanya ssh utk dr pakar kerajaan simply2 nak jumpa patient,so grab this chance..slalu diorang main pass kat MO,itupun kalau dpt MO yg ok...

oh ya,bab drip tu,fie pun kena,dua2 belah plak tu,sakitnya ya rabbi..sabo jelah..seb baik last2 sblm kena tolak masuk bilik bedah,MA bilik bedah yg betulkan drip kt tgnku sampai tak rasa sakit dah pastu..

F a i z a h ' s said...

@nik rosmawati

Thanx nik... :) xtaula nk ckp... dulu sy mmg pelik smpai ada org kena admit wad sbb morning sickness, skrg sy xpelik lg bila jadi kt diri sndiri... hehe :)

F a i z a h ' s said...

@Hanani

Insya allah akn tetap trus tabah... :)

F a i z a h ' s said...

@Rai

Rai...mmg kronik! haha... sy pun xsangka sy smpai leh masuk wad sbb morning sickness...smpai tahap merangkak la... nk mkn n minum pun xleh... isk2... sy dlm proses cari keje len rai...doakan mg murah rezeki kami ye :)

F a i z a h ' s said...

@Qider

Tuhla...harap2 kami bleh bersalin normal...depa just pelik awat kami xbersalin normal arituh...kami nk explain pun xreti... nti kami kena bwk rekod kelahiran lepas... mcm2 kan... dari hyperemesis da timbul kes len pulak... kes pasai beranak czer n normal...huk3... kami takut nk beranak kesimpulannya!

Qider said...

kami pun takut nak beranak jugak ni...adoi...

F a i z a h ' s said...

@Qider

wuwuwuwuwuwuw...doa byk2 moga kita tabah n dipermudahkan sgalanya!

Kunaz said...

eh ya allah kunaz br tau faizah warded lps bace msg faizah tinggal kt shoutbox kunaz. siannye awak.. ke nk dpt baby boy plak this time. kunaz pegnen irfan lu bapak horror gak ah suffer time pegnen. huhu

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D