16.10.11

Baru nak mula...

Bismillah wal hamdulillah...

Ptg ni kt opis malas nk buat apa...hehe... ada aku kesah? ntah tiba2 mai mood nk cari sumthing yg berfaedah... nmpak sgt slama ni gugel infos ntah apa2 kot :P apakah infos yg dicari??? mengenai BREASTFEEDING... kus smgt fikir breastfeeding nehs... rasa berdebar je... utk 2nd ni mmg harapan n impian tuh menggunung... masa aisya dulu just simpan harapan tp xusaha nk cari ilmu pasai bf... so gini la jadinya... org ckp anak 1st ni kira cam eksperimen utk yg seterusnya... ummi kkdg rasa bersalah kt aisya xdpt fully-bf smpai 2thn... tp at least ummi da cuba... sempat jgk beberapa bln fully-bf... gigih skali daku mengepump waktu tuh... smpai demam+xcukup tdo+stress+aisya demam jgk... sume tuh pengalaman yg sukar utk dilupakan... perjalanan bf ni tidak semudah yg kita bayangkan... cuba tgk otai2 bf cam cik puan farah SaraKids... beliau pun belajar dari pengalaman lepas utk berjaya dalam penyusuan susu ibu... Passion beliau mengenai bf sgt tinggi smpai kak farah siap keluarkan brand breastpump sndiri... kagum kn? rasa nk jmpa kak farah tp jauh pulak... kalu la dpt ke SaraKids mesti best... byk menda nk kena cari n gali lg nehs... dlm kepala ni mula da berkira2 nk bli deep freezer bagai... tp nanti dulu... try kumpul stock cam Shira... masyukk... ataupun kak Shiemz... deme ni la sumber inspirasi guwe skrg... xsabaq rasanya nak lalui pengalaman2 berharga itu buat kali ke-2 n diharapkan lbh berjaya... tapi... sy takut jgk! ntahla... rasa debaran tuh sbb da penah lalui pengalaman pertama... bf ni mmg mencabar n kena bijak utk lalui... 

Skrg sy da penin xtau kt mana nk beranak... rasa cam nk try spital rakan bayi lak kali nehs... tp taulah spital kt perlis tuh... serbis fail! cerita-ceriti kt situ mmg sume mengerikan... tp disebalik cerita2 tuh ada yg ckp ok je... mebi nasib n bahagian masing2 sama kot... tuh yg buat sy lagi cuak! tp bila difikir part bf sure la spital rakan bayi lbh membantu kita kan? kalu bleh nk skin-to-skin contact rite after deliver baby (xkisah la beranak normal atau czer... kalu bleh nak sgt try normal...), pas beranak kt dlm wad nak rooming in baby, xmau perkenalkan botol or puting kosong langsung kt baby utk beberapa bln pertama... sbb aisya terlalu awl diperkenalkan dgn botol n pacifier cenggitu la jadinya... da rejek direkfeeding... ok2... yg lepas usah dikenang... jadikan ia sbg pengajaran...byk lagi ni ilmu kena cari... bila kena start kumpul stock? cara penyimpanan stock EBM agar khasiatnya kekal? nk kena tmbh storage bottles n bags lg... syukur sbb da ada Medela fs... mebi kena check kot kena serbis... kt opis ni da ushar2 port utk pumping n simpan stock sementara nk dibawa pulang... alhamdulillah cam ok n comfortable... ada fridge n bilik stor tmpt staf sini solat atau lepak... 

Doakan daku ye kawan2... if sesapa ada idea atau suggestions utk menjayakan penyusuan susu ibu utk sy sila la kongsi bersama ye :) thanx a lot!

 

2 sweet persons:

Aishah Rahim said...

Aishah pon tengah gali ilmu breastfeeding lagi ni Faizah. Banyak sangat nak kena baiki. Harap-harap kita dalam simen dan baiki kekurangan kita yang dulu kan?

Good luck! :)

F a i z a h ' s said...

@Aishah Rahim

Tuhla aishah! byk sgt... kkdg rasa nk jadi surirumah je...huhu

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D