9.9.11

Kak Long Aisya turn 16months...

Bismillah wal hamdulillah...

Hampir terlupa! aisya genab 16months today... bermakna 1thn 4bln da... aisya da big girl skrg... makin bijak org utagha ckp "byk akai" huhu... pnyala xlarat melayan... asik merap soh dukung je padahal berat dia da nk cecah 10kg daaa... naek semput nk dukung... skrg da xberani sgt nk dukung dia... bila dukung je rasa cramp perot... isau la jgk... harap2 adik aisya ni pun kuat jgk walaupun ummi terpaksa melasak... 

Start esok kena limit aktiviti mendukung aisya sbb sgt sakit pinggang n bawah perut time dukung aisya... sakit je tros g cek kt toilet in case ada spot ka darah ka... isau okeh! alhamdulillah xdak apa2... pastu skrg ni da soh aisya jalan sndiri... nk g mandi ka, nk tukar diapers ka... aisya lak xmau2 nk soh dukung... aisya kecik lg kan? mana dia nk paham... maafkan ummi sayang... ummi xleh nk dukung2 aisya cam dulu... aisya kena blajaq jalan sndiri tau... nti aisya da nk jadi kak long... ok jom tgk progress aisya:
1) Aisya skrg da kenal ummi n ayah... words ayah da pandai sembut n bila org tnya "mana ayah aisya?" dia pandai tunjuk... ummi je asik sebut ma... xpala aisya ummi tunggu aisya sebut... kkdg kuaq gak perkataan mi... :) da pandai berlari daa... kalu g jalan2 da xmau didukung lg... kalu kt umah nk pulak dukung... merap la tuh org utagha ckp... 

2) Dah pandai 'amin' salam org terutamanya maktok n tok ayah dia... da pandai pujuk bebi yg nanges... siap tunjuk gmba "upin ipin" konon2 nk bg bebi tuh diam... huhuhuhu... 
3) Da pandai bersosial... org ckp bebi yg dok dgn babysitter yg jaga dia seorg je xpandai bersosial... tp tidak bg aisya... dia da pandai maen dgn budak2 len walaupun kt umah MIL ada dia je seorg dgn MIL... da pandai ajak budak2 men skali... men masak2 da pandai!!! xsangka aisya da pandai men masak2... sbb aisya slalu tlg ummi kt dapur kan? eheh :P siap pandai susun pinggan mangkuk bagai... skrg ni dok praktis kt brg2 dapur maktok dia pulak... habes diselongkarnya pinggan mangkuk MIL... sib bek xpecah je T___T

Ummi n ayah doakan mg aisya trus membesar jadi insan solehah yg taat n patuh pada perintah allah swt... ummi n ayah sayang aisya sgt2 :)

Aisya ready nk p beraya...

Hari raya ke2

Tudung da cabut...kt umah mak abah...

3rd persalinan...

cucu2 maktok dan cicit2 toknek... sepupu2 aisya...

  

2 sweet persons:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

akak try susu kambing kak :) spjg preggy no 2 ni alhamdulillagh xdak sakit pinggang smpai la ni,dh nk msk 9bln ni ha.zmn adam dlu xminum susu kambing.so sakit2 pinggang tu ade.plus susu kambing kan minuman sunnah :) sy try higoat n hiraq.sy rs higoat sdp sket.hehe.xtau la akak ble coba :)

F a i z a h ' s said...

@Mrs Li - Faeeza Yusoff

Haah akak baru order neh... akak mmg ada amik hi-goat masa preggy kt aisya dulu tp xleh telan... asik muntah je... kali ni nk try lg :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D