6.8.11

Hari2 ramadhan yg pelbagai...

Bismillah wal hamdulillah...

Sat ja masa berlalu...esok da hari ke6 ramadhan... sy msh xtentu arah... kkdg lupa tgh ramadhan... badan penat+masa terasa sgt suntuk+keja rasa byk membebani dgn pelbagai masalah+mkn rasa xtentu ikut diet yg diazam2kan+ibadat lagi la huru-hara jadinya... T___T what the.... erm...

Ni kira thn pertama ai berpuasa d tmpt keja baru yg jauh itu... 140km perjalanan pegi blk... seawal kul 645pg da konfem2 kena kuaq...kalu kul 650am tuh kira ngam2...jgn jem sudah tgh jalan... kul 430pg da bgn prepare sahur... ada kot 1hari tuh terbgn kul 530pg... apa lg smpat rembat 1biji epal n minon cereal nesvita shj... dahla arituh kena turun site... tp alhamdulillah dpt harungi dgn tabah! huhu... ofis hour time ramadhan ni berubah... rasanya sama je kot swasta n government... masuk kul 8pg n blk kul 430ptg... lunch hour 1/2jam shj... tuh pun utk solat atau utk non-muslim ber'lunch... blk umah smpai kul 530ptg dah... tuhpun kalu xjem jgk tgh jalan... masuk highway pun jem jgk kkdg! pastu smpai umah kul 540ptg... smpai tuh baru nk bwk kuar sgala ikan, daging, ayam utk dimasak... sempoi je kkdg masak tp en.abg prefer masak dari bli lauk... mmg dia xpaksa2 pun utk masak tp ntah... sedap ke lauk kt luar kan? dgr2 skrg ni sume menda naek harga... xkose la nk bli...bkn sedap pun slalunya... nk skip nasik time berbuka tak dpt la... haha! en.abg nak nasik...kalu ai xmkn nasik  dia akn merungut ckp "xbesla mkn seorg2..." smbil mencebikkan muka... T__T so what to do? jamah la jgk 1/2 senduk nasik... bykkan lauk... time sahur je kkdg dpt skip nasik... sy akan elak dari masak nasik lg...slalu mkn je lebihan nasik yg dipanaskan time berbuka tuh...so mcm xcukup kan.. alasan utk xmkn nasik... nasik tuh cukup2 utk en.abg je...:) sy mamam roti wholegrain dgn cereal nesvita... mkn buah2 cam tuh je... ada gak masa kena jamah nasik... sy ni bersahur sejak berzaman yg lampau mana pnh skip nasik! nasik tuh kan makanan ruji... sejak azali ma jadi darah daging... hehe :)

Diet

Dalam kelam kelibut tuh... 2hari lepas naek weight scale da kekurangan 2kg! hehehe... teruja beb! alhamdulillah walaupun mkn xtentu arah... tp masih blh lost weight... memula ingat ka xakan ada pengurangan sbb sy men rembat je mkn tanpa ambil kira jumlah kalori, zat, vitamins, nutriens sume... tp alhamdulillah... cumanya tips adalah bykkan minom air smpai nk muntah mcm time breastfeed dulu, kurangkan minoman ais n manis... (sy mmg xleh skip dari minom nes ais tp dlm ramadhan ni alhamdulillah dpt jgk tahan diri dari minom... adala tegok jgk habuan penyejuk tekak...hehe) xminom ais ni leh kempiskan perot kan? lagi mau tnya... masa berpantang dulu kan xminom ais... perot pun bleh jadi flat... huhuhuhu.... apa leh buat... xtaula lama mana leh pantang... tp xdakla xminom langsung... cuma mampu utk kurangkan... nape ek ais leh buncitkan perot??? 

Kerja yg hampeh

Bab keja pulak... mai ramadhan ni dugaan mmg byk sgt2... dgn kena marah dgn customer.. kkdg tuh bkn salah kita pun... kita pun ikot arahan org atasan... tp last2 yg kena bambu tuh org bawah mcm ai nehs... rasa mcm nk marah blk je tp customer kan... mentang2lah pegawai tinggi sesuka hati dia je nk tinggi2 sora kt org... diingatkan bln posa mampu sabar je... n ckp seelok yg mungkin... pastu sy akn down seorg2... org atas kkdg lepas tgn... n ada yg xwilling utk membantu pun... sdeh la... tp head sy tuh membantu la... yg diarahkan utk membantu tuh men lepas tgn je... mentang2la da tua... huhu... dia ingat org muda xleh nk arah2kan dia kot... kerana keja dia, keja kita lak xsetel... bengang! geram sgt2... kuar site pun kena guna kete sendiri padahal claim bln april xmasuk2 lg... company je besaq! tp hampeh jgk... mebi sbb staf kontrak kot... so dianaktirikan... sdeh bila diarah turun site, tp kita xmampu nk turun site sndiri sbb time tuh gaji xmasuk lg... dahla kena kuarkan duit sndiri dgn tol, minyak sume... pastu time nk claim lambat pulak ko nk masukkan duit claim... xmcm anak syarikat company ni dulu...walaupun xdakla se'gah T* ni tp claim masuk on time seperti yg dijanjikan... ni janji 2bln baru masuk skrg da bln bape ek? claim bln april xmasuk2 lg... pastu tergedik2 soh org turun site... kete company xnak bg guna... apa kes? kkdg fikir rasa xmo je buat keja... gerams weh...kebajikan tidak dijaga... T__T walaupun staf kontrak, kita jgk staf apa... ada hak utk dpt kepentingan jgk... tunggu hari je nehs... skit lg xtahan mmg nak blah je rasa!

Amalan dibulan ramadhan

Thn ni da masuk thn ke2 xdpt berteraweh di masjid... aisya nafisa skrg ni bkn men lasak lg... xyakin dpt bwk p masjid... sapa ada anak sebaya aisya bleh handle g masjid?? pls advice me... kt rumah ni pun tonggang terbalek je kkdg... oh! td aisya amik air kelapa curah atas netbook ini okeh T__T sib bek xjadi apa2... sy xnmpak dia senyap2 g amik air berisi balance air kepala time berbuka td... grrr... rasa nk marah tp apa la budak 1thn 3bln tuh leh phm kn... korg da khatam al-quran ke??? sy baru nk terkedek2 baca al-quran nehs... da xmcm time bujang... ada time free je leh tadarus.. sonok! tadarus dgn member... ya allah, lamanya xmelalui zaman tadarus... td ada bising kt en.abg... haha! jahat pulak binik seorg nehs... mintak tlg dia bacakan al-quran je pun... ni blk je dr opis tros hadap game... hangin 1badan la guwe... kita ni nk baca al-quran xleh sbb sibuk kt dapur... dgn aisya kaco lg...dia bleh sodap2 je men game... wuwuuwuw :P salah ke berleter bab nehs?? sdeh weh xdpt perform the best utk ramadhan...rasa rugi sbb xtau thn depan dpt jmpa ramadhan lg ke tak... erm.. mg allah swt mempermudahkan sgala urusan... ameen...

Belanjawan

Silap timing la weh... bln ni patotnya dpt duit kutu... sonok rasa dpt shopping utk raya la konon2nya... skali roadtax mati 31ogos2011... huwaaa... teriak2... sib bek ada duit kutu tuh, so elok2 je bayar insurans n roadtax... T__T sdeh xdpt belanja utk raya... pastu time2 ni gak keta kena serbis... mmg sejak ulang alik jauh ni keta tuh asik kena serbis je... cpt je 10,000 km... tros amik serbis 10,000km... dulu rajin serbis kt proton skrg tidak lg sbb bajet xmengizinkan... sib bek member en.abg tuh ada keje kt proton... so sama je la kot kan serbis kt proton dgn serbis kt technician proton... upah buat tuh pun dia amik RM8 je... hehe sbb brg2 en.abg da belikan siap2... dia tlg watkan je... tp kali ni merupaka major service... kena tambah minyak gear bagai... ntah haku pun xtau... bkn setakat tukar minyak itam... byk menda lg kena serbis rasanya sbb major service da 40,000 km... keta beli baru nk masuk 1thn da 40, 000km kau! Hari ahad ni kena tumpang kak nita la sbb nk serbis keta... nk kena turun site lagi neh! lantakla... korg nk soh aku turun site tlg bawakkan guna keta company okeh! larat ke nk nek keta sndiri.. claim korg malas bayar... dahla kita ni dok ulang alik sehari2 pon 140km... akai ada ka manusia2 nehs... gerammmm T___T 

Baju raya ai mcm xdak je... pakai je mana ada... oh! ada...sy br mintak tlg mak sy upahkan...tp 2bln lepas pnya... errr... utang dulu la mak...dahla 3pasang! T___T xterfikir akn jadi begini... baju aisya sy jahit je la kalu smpt...kalu tak kita beli je murah2 ye aisya... sian aisya... erm... :( en.abg lak, dia nk pakai baju nikah die... okla...sy pulak... xpadan kot baju nikah tuh... sob3... xsmpt nk diet.. huwaaa... en.abg meten je badan dia dari pas kawen yg naek badannye haku ni haaa.... T___T *nanges kuat2*

  

2 sweet persons:

Hanani said...

go faizah..kita berdiet sama2...nani waji amik nasi tp dalam portion yg sikit sbb takut tak kuar lak stok susu utk kasih..huhu.

F a i z a h ' s said...

@Hanani

Ala bf xpyh la diet...bf tuh sndiri leh control bentuk badan kite...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D