22.8.11

Aisya dan dapur...

Bismillah wal hamdulillah...  

1hari cuti umpama 1bln bercuti... bila dtg opis arini keja menimbun n menanti... lepas 1-1 non-stop smpai tgh hari... ni ada lg berbaki 1lg keje... haiyaaa T___T kepala pun nek penin... da byk da minyak cap kapak sapu kt kepala nehs... sakit+pusing... mebi sbb mlm td tdo lewat... huhu..sapa soh tdoq lmbt kan... so mcm zombie ja mai keja arinehs... melayang2 dgn keja byk... tkt wat silap ja...
Kemarin aisya buat ummi cuak... tmpt kegemaran aisya adalah dapur! suka sungguh lepak2 n tlg kemas dapur ummi ye... kkdg seorg2 dia pun jadi keja... membuka sume almari n kabinet n bwk kuar sume sgala khazanah2 alam kt dlm tuh... pastu kotak2 sume dia tlg kemas... lepas bosan kt situ cari sasaran len pulak kt ruang tamu... cenggitu la rutin harian aisya kalu kt umah... kkdg malas nk sibuk2 kemas sgala yg diselongkar... biarkan aja... time dia tdo barula terbongkok2 kemas blk sgala menda... kalu tak...2minit kemudian dia selongkar blk! T__T letih woh... sungguh suka dia m'explorasi... nk dijadikan cerita pasai dia sgt eksaited dgn dapur sbb byk pintu n tmpt dia leh mencelah masuk so 1hari sy tgh ralit2 masak kt dapur... dapur tmpt masak tuh ada 4sumbu tuh kn... ehhe...org pnggil apa ek tmpt nyalakan api tuh... dek kerna nk cpt keempat2 api tuh digunakan sebaek mungkin la... sbb time tuh da lwt... makanan byk pulak dlm kepala nk masak... so masak serentak sume... hihi :P skali tgk eh apsal cam berasap2 da dapur nehs?? padahal sy letak api sume slow2 je... masa tuh tgh ralit basuh2 perkakasan yg da siap masak... skali tgk!!

Aisya da besarkan sume api2 kt dapur tuh... makanya sume tgh marak berapi la ats dapur tuh... sib bek xhangus okeh! aisya releks je men2 tombol2 dapur tuh... leh tahan tinggi jgk si aisya nafisa nehs... aiyarkkkk cam na nehs? xleh biar langsung... sib bek dia xcapai periuk n kuali yg panas kt ats tuh... dia men2 tombol api tuh je...siap tiru gaya ummi dia slow n kuatkan api kt dapur... ini budak rupanya slalu memerhati gerak-geri org len... pantang dpt peluang mula la meniru...-____-" moral of the story jgn tinggalkan sbrg menda panas kt atas dapur smbil api tgh bukak while me tgh buat menda len... bahaya da skrg! MIL request so letak pagar antara ruang tamu n dapur... in case nk biarkan dia sbb nk ke toilet ke apa... bahaya gak biar dia masuk sesuka hati kt dapur... malang tak berbau kan... nauzubillah...

Aisya suka masak ekkk?? nti soh ayah beli cam ni okeh!

Dapur shomelll utk aisya...nti xkaco ummi masak lg kot ^_^


 

4 sweet persons:

MammaSun said...

Bahaya nyeee.... Aritu masa kat spital Terengganu, ada kes budak 8 bulan melecur satu badan sebab tarik cerek panas atas dapur.... Jangan bagi dia main lagi laa kat dapur....dan sila beli dapur untuk dia main sendiri...sungguh, kami apply macam ni untuk tak kasi Alyaa sibuk nak masak kat dapur sebenar...hehe...dan Alyaa sangat suka memasak sendiri dengan dapur dia...huhu

Qider said...

err..best pulak dapur tu,tapi takkanla nak p beli kat si kembar jugaak,sebab diorang pun suka main kat dapur,sebijikla mcm yg aisya suka buat..tung tang tung tang masak sama ngan kita..tu blom part soh dukung nak tgk kita masak apa atas dapur tu (T_T)..

F a i z a h ' s said...

@MammaSun

Suna...bli jgk dapur kecik utk alyaa ek... wah...berapa?mahai ka? nti nk bli gak...skrg ikhtiaq boh pagaq la antara dapur n ruang tamu tuh... dia menyelinap sat ja kkdg xpasan pun... aduih -__-"

F a i z a h ' s said...

@Qider

Fie...si kembaq tuh boys okeh! takkan nk bli kabinet dapuq lak kt depa... haha! sila letak gate keselamatan kt dapur itu... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D