18.4.11

Adakah benar?

Bismillah wal hamdulillah...  

Td bukak fesbuk tgk status kt fb Na ibu Zarif Mikhail mengenai amaran kepada sume bloggers yg mengatakan blog yg tidak menggunakan akaun google akan dihapuskan mulai 25Jun2011 ini... pastu ada 1link utk 1penerangan lanjut mengenai hal ini dgn step2 mcm mana nk tuka dari guna emel yahoo ke emel gmail lak... mmg la blogger/blogspot ini kepunyaan rasmi en.gugel tuan tanah dia... kalu xsalah sy la... tp setahu sy gak leh je nk pakai emel mana2 masa register blog... mebi skrg kot baru nk kuat kuasa yg hnya emel gmail je leh register blog kt blogger/blogspot ini... hamoih! demand na... sejak2 da ramai kot yg pakai blogspot nehs... 

So dgn sepantas kilat smbil2 dok iron baju sy pun leh tuka sy pnya emel ni dr yahoo kepada gmail la pulak... step2 dia ringkas je... tgk SINI kalu nk try... demi xmo kehilangan blog terchenta ini... da nk dkt 3thn da umoq blog nehs... syg sgt weh kalu kena delete... tsk tsk tsk... tp dukacita la pulak... tang interface part NEW POST tuh sgtla tidak memberangsangkan minda kalu guna akaun gmail... apsal jd cam tuh ek? ke bleh tuka setting?? sy kurang arif la... kepada sesiapa yg lbh arif mengenai hal ini tlg beri nasihat anda... dia jadi cam ni tang NEW POST kalu guna akaun gmail/google...

Tools box sgt xbest... n bila klick tang nk post image tuh dia xleh nk select2 image n upload secara berjemaah mcm guna akaun yahoo... leh ubah ke setting tools box ini kwn2?? [sila klick utk imej lebih BESAQ]

So, sgt kecewa la dgn penukaran ke akaun emel gmail... xbest part nehs la.. so sy tuka balek jadi yahoo mail.. hoho.. tools box kembali normal ke keadaan asal... cenggini

Lbh byk pilihan pada tools box yahoo kan? siap leh undo, pastu tang nk upload image dia tuh lbh user frenly la org ckp... so apa pendapat korang??

Cam no ek? kalu kena delete akaun guwe?? huhuhu.. xbes la guna gmail... siyes! ke leh tuka setting... sila advice ye...x reti la sy -___-

 

7 sweet persons:

♥naematulsaadahismail♥ said...

salam kak fae...
naem rasa tu bukan masalah akaun yahoo atau google..
tapi kak fae tak tukar setting utk compose..
naem pun pakai akaun google..
kak fae p dekat setting > basic > scroll ke global setting..
then dia ada 3option:

Select post editor
1) Updated editor (Recommended) - Check out the latest features!
2) Old editor
3) Hide compose mode - Select only if you typically do HTML editing instead of WYSIWYG text editing.

Pilih yang updated editor.baru la masa kak fae nak buat post nanti dia akan jadi macam image kak fae guna akaun yahoo..

nur easy said...

ada jg baca citer tu..

zaidah said...

betul ape yang dikomen oleh ♥naematulsaadahismail....itu masalah setting yang kita kena buat setting semula...yang lain akan semua ok seperti sedia kala cuma blog yang kita dah follow tu tak adelah...

f a i z a h 's said...

@♥naematulsaadahismail♥

TQ naem...really appreciate it :)

sharEna said...

faizah, jom join masok contest zuris. kite tag awk tau =p

f a i z a h 's said...

@sharEna

Oh...tengs sharena :)

f a i z a h 's said...

@nur easy

Tuhla nur_easy xtau btol ke tak...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D