2.1.11

Pre- 8th months update...

Bismillah wal hamdulillah...

Lbh krg seminggu lg aisya nk masuk 8bln! cptnya masa berlalu... what?? da 8bln ka??? lg 4bln da nk masuk 1thn... da besaq dah anak dara ayah n ummi nehs... patotla ada ja akai baru ari2... mcm2 perangai baru dia buat... mula la tuh... stiap kali nk tukaq bln aisya akn create pe'el baru... mmg tau dah...1minggu b4 tukaq bln tuh mmg mcm2 karenah la si kecik neh... bikin penin ayah n ummi... tp bg ummi sume tuh perubahan positif aisya tanda aisya sdg membesar n makin bijak... alhamdulillah :)

3hari cuti sblm masuk keja kt tmpt baru neh mcm xcuti ja... (plus 1hari cuti bola) aisya sgt byk pe'el baru 2-3hari neh... sehari suntuk dia xmo langsung lelapkan mata... ada kot 45min je tdo total dari pagi bgn tdo dlm kul 6pg smpai mlm! bygkanlah...slalu dia tdo 2kali 1hari... setiap kali waktu tdo dia akn tdo adala dlm 1jam-1jam stgh... tp 2-3hari neh 45min mcm tuh je tdo... pastu 1kali je pun...huhuhuhu... isau jgk kot aisya xcukup tdo... mlm tuh dia tdo jgk kot sekejap dr kul 9mlm-10mlm...pastu bgn smbung maen n merengek smpai kul 230pg... T__T oh! aisya xpnh jadi cam ni tau... dlm pantang dulu mmgla... pastu asik nk membuang je... tp xcirit-birit pun... hasil kumbahan aisya pn elok je... maktok aisya ckp ni mesti nk dpt sumthing yg baru! budak2 kalu asik berak2 neh, atau demam mesti nk dpt sumthing yg baru... huhu... harap2 tuh btol la kan :) 

Spnjg 3hari yg ada neh, sy luangkan masa sy 100% utk aisya... biarla dia nk merengek2 soh dukung n main2 dgn dia 24jam pun..sy layankan aje... sy sdeh setiap kali membayangkan sy xdpt lg nk layan aisya mcm slalu... masa sy da mkin terbatas kerna tuntutan kerja lepas neh... sy cuma ada hari jumaat n sabtu shj! tp xcukup :( sy maukan 7hari dlm 1minggu, sy maukan sume masa... kalu sy keja mcm sblm2 ni sy ada byk masa... free je sy lari blk tgk aisya... sonok! stress keja pn dpt release tgk wajah kesayangan kan :) ya allah besar dugaanMU ini... sy xbiasa berjauhan lg dgn aisya sejak sy lahirkan dia... kira slalu je la dpt berkepit... harap2 allah swt beri sy kekuatan utk curi2 jgk masa bersama aisya... sy takut aisya krg rapat dgn sy lg... sy takut aisya da xmanja dgn sy lg... tidaakkk.. sy xmo dia manja dgn org laen... T___T sy akan jeles! 

Eh tiba2 emo pulak... huhuhu... so far progress aisya:

  • masih blum boleh merangkak lg! adeiii... aisya hnya bleh meniarap smbil guling2 kalu nk ke destinasi yg dia tuju... berguling2 la dia... kena letak bantal keliling tmpt dia dok berguling2 tuh takut masuk bawah kerusi atau kepala akn kena lantai....
  • makan sgt byk! da mcm2 resepi cuba... alhamdulillah... xsusah nk bg mkn aisya... sume menda dia mkn :) cuma dia xmo mknan instant je la mcm cerelac n biskut2 fareley... dia nk yg homemade punye! :D
  • rasa2nya aisya ni akn bleh berckp dulu sblm dpt berjalan... huhu...naluri sy mengatakan begitu sbb da ada butir2 perkataan yg kuar dari mulut dia... contoh yg plg jelas:
    • nak pakaikan baju...mula la kuar dlm mulut dia perkataan: "a..mau...a..mau..." hoh! xmau pakai baju naaa....
    • time minum susu...tiba2 kot rasa kenyang...trus bgn ckp...: "a...mau...a...mau..." haha! 
    • da leh sebut skit..." maaa...miii..." skit2 la nk dgr mcm dia panggil ummi... wuuu...teruja! :D hampir membuahkan hasil :)
  • kalu org siap2 nk kuar, dia da start eksaited terlompat sbb tau org nk bwk dia g jalan2... terutamanya kalu pakai tudung... fuhh... jerit2 minta didukung... mmg xleh nk wat apa la... 
  • da tau nama dia aisya nafisa... tgh selongkar2 brg tiba2 panggil dia "aisya nafisa..." trus kalih pandang kita smbil senyum2... dari jauh kalu org panggil dia melulu je dgn walker dia tuh... 
  • da pandai bukak diapers sdnri dah! kalu tukar diapers tuh mesti kena cpt2 pakaikan seluar kalu tak mmg tiba2 tgk da bulat balek...hoho! kena bli yg jenis pants pulak la... nk try pakaikan cd... ok ke ek? since kulit aisya sgt sensitif...xleh langsung tuka diapers.. mesti melecek... skrg yg serasi dgn kulit dia hnyalah pet pet... mlm sy pakaikan mami pokko... mahal beb! xmampu nk bli... since kulit dia sensitif doctor sarankan mlm pakai diapers yg mahal skit la... nk try cd lak la ...tp kena pakai time ummi cuti la aisya... time keja nti ksian maktok nk kena basuh lak... ummi konfem da xlarat la...huhuhu...
  • masih lg consume breastmilk walaupun da jrg..time mlm je sbb aisya da reject rasa breastmilk... ksian kn kt sy? sy usaha jgk bg dia minum mlm2... time dia tdo... tuhpun susu da xbyk...sy ada g farmasi nk bli pil hormon utk bykkan susu... org farmasi tuh ckp kena dgn surat doctor...btul ke ek??? haih... sy nk ikhtiar jgk smpai aisya 1thn... try je la...kalu da xleh nk wat mcm mana kan...allah swt shj yg lbh mengetahui akn sesuatu itu... kita ni hnya mampu berusaha shj..
So far...tuh la progress terbaru aisya... pasneh xtau dpt update ke tak lg... huhuhu... smg anak ummi permata hati ayah n ummi ini membesar dgn sihat n cergas ye! mg jadi anak yg solehah... ummi n ayah love u very much! 


 

4 sweet persons:

kunaz said...

haritu ms dr aida ks breastfeeding talk kt sko, dia ckp ubat yg leh induce susu ialah maxolon. leh la kalo nk try. kunaz lom try lg. actually maxolon tu ubat thn muntah ms preggie gak dia ckp. huhu

Qider said...

adeq,pakai cd tak semestinya kena basuh hari2 (fie kena basuh 2 hari sekali @ hari2 sebab semuanya double kan..so cepat penuh washing machine)..guna cd ni kena letak dalam satu baldi khas dia (kita la yg sediakan baldi tu,baldi biasa pun takpa,tapi untuk letak cd ja)..

adeq wat gini,hari2 keja tu,masukkan cd yang dah pakai tu dalam beg cd (wet bag),pastu bila adeq balik umah,bilas2 je ngan air dan trus masukkan dalam baldi khas tu,mmg kalau tinggal 3 hari pun tak bau hancing or najis (sbb fie dah praktik kat umah)..kejap je pun nak bilas2 tu..

ok,part kulit si aisya tu sensitip (ni mmg investment sket la),pakai la cd yg berasaskan fabrik buluh..

so far alhamdulillah,anak2 fie ok,cuma diorang ade cd sorang 5 pasang je,ummi depa kena tambah beli lagi..

hope this info helps..

eisya layyinan said...

salam faizah
lame xjenguk sini
baru aktif blog balek
da besa da aisya..comel btol

AshAnas said...

Yap, setuju dgn info Qider psl CD tu....

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D