16.12.10

Suntikan HPV

Bismillah wal hamdulillah...

Ada dgr beberapa kali sinar.fm mengenai suntikan HPV yakni sejenis vaksin khas utk kaum wanita bg mengelakkan kanser pangkal rahim... apakah bendalah HPV neh siap kna inject 3dos lak tuh... ada la gugel n ternyata ada pros n cons.. ada ckp suntikan HPV ni leh bwk maut! biar betik... cam ngeri je... org da berumo mcm sy ni kena inject jgk ke?

KUALA LUMPUR: Seramai 17,000 pelajar perempuan Tingkatan Satu di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya akan diberikan suntikan pelalian virus 'human papilloma' (HPV) mulai Mei ini untuk mengurangkan risiko kanser pangkal rahim.

Timbalan Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya Dr Zainol Ariffin Pawanchee berkata bagaimanapun suntikan itu hanya akan diberi kepada pelajar selepas memperolehi kebenaran ibu bapa mereka.

"Yang mana tidak bersetuju mereka tidak akan mendapat peluang lagi. Jika mereka nak, mereka kena ambil sendiri iaitu menelan kos sebanyak RM1,000," katanya kepada pemberita selepas merasmikan sambutan Hari Kanser Peringkat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya 2010, di sini hari ini.

Beliau berkata setiap pelajar akan diberi tiga suntikan pelalian HPV iaitu dos pertama pada Mei, dos kedua pada Jun dan dos ketiga pada November.

Tiga suntikan ini akan meningkatkan ketahanan badan seseorang terhadap risiko menghidap kanser pangkal rahim yang dikenalpasti sebagai salah satu punca utama kematian pada kalangan wanita, katanya.

Dr Zainol Ariffin berkata sebanyak 104 sekolah akan terlibat dalam program itu iaitu 90 sekolah menengah kebangsaan, 13 sekolah persendirian dan satu sekolah pendidikan khas. - BERNAMA

3 sweet persons:

sharEna said...

pernah bace kt newspaper. xto nk buat bile huhuh =p

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

actualy 3 doses tu sbb include booster.kalo yg dh kawen,risiko utk kanser pangkal rahim is higher.bkn faktor umur, tp faktor seks exposure.form 1 kn dh stat nk msk fasa remaja n myb ade yg kawen awal ke ape or tjebak dgn yg xhalal.kanser serviks ni risky for maried couple sbb virus hpv ni transmit tru seks.makin kerap bsm makin tinggi risikonye. tp xkn nk hlg bsm since dh kawen kn?bkn xboleh lgsg,tp freqncy tu pandai2 la kan, sbgaimana yg d syariatkn oleh islam :) sy dh g course kanser serviks ni, dats y tau cemane sel2 tu btukar jd barah :P

f a i z a h 's said...

sharEna: alaaa...kena injek lg ke??hhuhu

Mrs Li - Faeeza: wah...thanx for the explainationsss... :) sbb seks ek yg risky kena cancer serviks?? so kena btul la frequency tuh ek?tq2...phmla kini... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D