14.12.10

Bila hal anak diperkatakan...

Bismillah wal hamdulillah...

Skrg baru phm kan?? bila ada kes kt skolah n pihak skola report n refer parents ada parents yg xpecaya anak dia bertindak mcm tuh... ada siap bela anak n salahkan cikgu pulak! huhu... siap ckp "anak sy baek la kt umah... ni mesti cikgu yg xtau ajar..." dang! pulak dah... sanggup salahkan cikgu tuh demi membela anak yg dicintai... org ckp, sayangkan anak tangan2kan... jgn smpai jadi Anakku Sazali sudeyyy... anak buat salah pun pejam mata n ckp betul! rosak masa depan dia...

Sy skrg ni da dpt rasa skit2 aura2 tuh... n da mula mengerti... sgtla sensitif if soal anak diperkatakan... slalunya mulut yg sokmo xberenti tutup adalah org2 tua la... sound direk je kan... sy kkdg bengang la jgk... bkn apa, apa yg dia perkatakan tuh mmg da anugerah allah swt... so terima je lah... ni antara situasinya...

Insan A: "Aisya nanti ntah2 besaq dari muhaimin kot (muhaimin adalah sepupu aisya sebelah en.somi...)

Faizah: "Awat pulak?"

Insan A: "Tgkla... badan dia mcm mana...da bam3... paha pun berlapis2... pampers da 1saiz...muhaimin da 1thn 3bln... aisya baru 7bln lbh..."

*Diam*

Bleh ke nk bandingkan budak yg lahir 600g dgn budak yg lahir 2.7kg???!! ok2... muhaimin tuh merupakan anak sedara sebelah en.somi... dia lahir xcukup bln yakni 25weeks... ada pnh sy ceta kt blog... takkan progress anak pra-matang leh sama dgn anak yg lahir cukup bln... sy pn xphm da... mak muhaimin tuh pn siap ckp cam tuh... sy kkdg agak terasa... nk compare tu agak2 ar... sy tau sy ni jenis tembam! tp anak sy insya allah sy akn jg pemakanan dia... sy sntiasa follow up progress weight dia... n graf weight dia mmg cantek je... xbyk sgt naek dari lahir n xdela xnaek langsung... walaupun skrg ni selera mkn dia sgt2 la memuncak... tp akn smpai 1tahap dia akn start rejek sesetgh food... so selagi dia mau mkn sy kasi je... xpyh la nk berdiet sgt... cuma pastikan nutriens sume cukup... haish... siap ckp.. "aisya ni besaqnya..." smbil letak anak dia sebelah aisya... T__T anak awk tuh lahir 600g je tau... aisya lahir nk dkt 3kg! nk letak sebelah2 compare mmg xdptla... penin den! toknek aisya lagila... siap ckp "Aisya ni kuat mkn sbb ummi ni kuat mkn masa pregnant!" T___T sabo je la... masa sy alah2 slama 5bln dulu tok xingat lak naa... eiii

Cuba compare budak yg lahir 3kg++ nmpak aisya kecik pulak... ha... baru cam realize sket... pastu apa lg ek, pasai kulit aisya... ye2 sy akui aisya kulitnya putih merah... pastu sgt2la sensitif... since lahir lg, kulit dia mudah naek rashes... nak2 kalu lmbt salin diapers ka apa... mmg merah tuh melarat skit la...kkdg smpai 1bln merahnya! 2-3kali kena jmpa doctor utk check rashes dia yg makin menjadi2... so ummi dia ni kena bgn 2-3kali memalam utk tuka diapers... so doctor suggest soh pakai diapers yg plg berkualiti time mlm... in case terlajak tdo lupa nk salin T__T so adala mulut2 yg ckp... masa pregnant ni mkn apa anak kulit jadi cam neh??

Pastu isu rambut aisya yg sgt slow progress pertumbuhannya... T__T org yg plg byk ckp toknek dia la...ari2 berleter smbil usha rambut aisya... "awat rambut xdak neh???" erk! stressnya kkdg... thanx to mak sbb slalu +ve je dlm sume hal... kalu explain mak leh fhm... tp tok?? akan keep on asking berkali2... haihh... redha je la... pasai bf je mak masih xphm lg... insya allah 1day mak akn paham :)

Aisya skrg ni da cukup2 bgs dah... sy sgt berpuas ati dgn progress tumbesarannya... aisya xdak alami sakit2 kronik yg smpai admit2 wad setakat ini... alhamdulillah... awai2 dulu la masa 1minggu lahir jena jaundice... pastu smpai skrg aisya da ok... demam 2kali tp setakt 1-2hari da baek... nk kata 24jam meragam tuh tak jgk... so far sbg seorg ibu kepada si kecik aisya neh sy xrasa susah pn nk jaga dia... mudah lg... cabaran2 mcm dia xmo direk bf tuh sy terima dgn hati yg redha... sy enjoy je jaga dia walaupun penat tuh mmg sy xnafikan... sume tuh mengajar sy erti sabar n kekuatan jiwa seorg yg bergelar ibu... membuatkan sy btol2 mengerti knp allah swt meletakkan kedudukkan seorg ibu itu tinggi sgt! Syurga dibawah telapak kaki ibu... :)

Dari segi ragam pulak, budak mana yg xpnh meragam langsung! tuh namanya xnormal... mmg aisya meragam jgk time dia lapar n ngantok atau boring org xbwk dia jalan2... hehe... tp so far ok... aisya sgt2 suka p kenduri... sanggup berpanas n bersesak... :D gud girl! leh dibawak ke kedai mkn walau org ramai... bersesak kt shopping complex sume aisya ok je... :) ummi bersyukur sgt2... sbb xsusah nk bwk aisya p mana2... memula dulu cuak jgk kot aisya meragam tgh2 org ramai... tp alhamdulillah so far ok... xpnh lg wat hal... sediakan bekal secukupnya la... susu, diapers n alert dgn time tdoq dia... so kpd mereka2 jgnlah sibuk nk ckp hal anak org kan... ummi dia xpnh menganggap itu sbg 1masalah tp 1kelebihan... selagi ia xmemudaratkan si kecik sy redha je... :) pasai rambut xnk tumbuh, pasai badan membulat apa lg ye? pasai aisya nanges kuat... itu bkn masalah la...huh! 

Tapi bila nti aisya da besar n btul2 buat perangai n buat salah ummi xakn teragak2 utk menghukum kamu!

Tgh buat bunyi moto... tgk mulut dia...hehe

Ni pulak sibuk buat kerja...bz btol anak ummi nehss :D


6 sweet persons:

sharEna said...

tak paham kkdg tue nape org laen sebok2 psl progress anak kite. biar dia lah. rambut sikit, salah. gigi lambat tumbuh, salah. kurus, salah. berisi, salah.

ehh..suke hati dia lah nk mcm mane. kite dh jaga sebaiknya. yg lain2 tu Allah dah tentukan. nape nak kecoh2 ehh??

tak paham betol.

sahida said...

tu la manusia, macam2 ragam.. kalo mcm ni, ckp begitu.. kalo cmtu , ckp begini plak. sabar je la ye? yg penting, kita jgn jd seperti mereka..

Nini The Cokelat Celup said...

betulla..kenapa org sibok sgt kan? sama mcm saye.. mencik perangai org cm gtu...seolah2 kite xpandai jaga anak..

f a i z a h 's said...

sharEna: tuhla pasal....komplen tuh agak2 ar...aduhai...sy mmg stress btol la kkdg... T__T

sahida: tuhla huda...thanx ye :)

Nini: aah... kkdg tuh mmg la org2 tua yg dok complaint2 tuh...tp cam kita ni budak2 lg n xmampu jg anak... sy mmg kalu xtahan stress sgt nanges je la mampu...:(

AshAnas said...

saya pun sgt2 tak suka bila org dok banding2 kan anak nih... geram sgt tau... tp sabar je lah, itu lah asam garam kehidupan, mmg akan sentiasa di banding2 kan...

awal dulu, org compare anas halus, konon sbb ummi dia ni obses sgt breastfeeding sampai takmo campur langsung. boleh ke diorg buktikan fm tu buat baby gebu gebas? skrg anas dh minum fm, tp badan die camtu gak, susah nak naik. biasa la bdk tgh aktif kan... lagi satu, faktor genetik pun main peranan gak. karang ade plk yg kata, 'tgk tu, mak ayah nye besar, tp anak halus'

alah, mcm kisah luqman dan anak dia tu la. buat kot ni, salah, buat gitu, salah. mana leh nak puaskan hati sume org. kita ikut pandangan kite je sudah (kita yakin pegangan kita betul)

sabar faizah na...

Qider said...

adeq,buat cenggini len kali kalau ada manusia begitu berkata sedimikian;-

bila diorang compare,'uh besaqnya aisya,bam bamnya',jawab,'besaq yang sehat,alhamdulillah'

'awat rambut sikit ni',jawab'janji tak botak,alhamdulillah'

'dulu mak dia makan byk time pregnant',jawab 'mmgla kena makan byk,5 bln tak makan sblm tu,kalau masuk wad,kan menyusahkan org pulak'

kami bila org dok tny2,uih cukup ka susu badan je utk si kembar,kami jawab,'insyaAllah cukup..alhamdulillah' walaupun tpaksa campur sebotol dua fm..tapi peduli ape,kalau sakit demam,masuk wad,bukan korang nak jaga si kembar aku..

oh ye,bab rashes tu,why not try cloth diaper yg bamboo material?tp ni quite an investment jugak ar..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D