9.9.10

Macam mana nk mula???

Bismillah wal hamdulillah...

Stock cik aisya adalah sgt kritikal menjelang penghujung ramadhan... bkn kerna production merudum lg, tp beberapa pe'el baru aisya menjadi penyebabnya... sumenya berlaku secara tiba2... beberapa kali aisya bgn tgh2 mlm mcm baru bgn tdoq time pg n mntak botol... xmo direkfeeding mcm slalu... sdeh sgt2... so stock utk esoknya aisya habeskan pada waktu mlm yg sepatutnya n kebiasaannya aisya direkfeeding dgn ummi dia neh... tsk... tsk... tsk... menanges xberlagu jgklah diriku... sib bek da cuti skola, so maktok jannah cuti n leh mntak maktok jannah jagakan aisya sementara ummi p gheja... umah maktok jannah pulak dekat je dgn sekolah, xsmpai 5min so ummi terpaksa ulang-alik beberapa kali utk antaq susu pada aisya.. sbb mmg xdak stock.. stock kias pagi mkn pagi n kias petang mkn ptg...

Sy mmg nk kumpulkan stock ebm tp xtau mcm mana nk mula... sy ni da mcm ibu yg m'EP dah skrg... sdeh sgt2... xsangka lak begitu cpt allah swt menguji sy dlm dunia penyusuan yg sy perjuangkan utk anak tersayang.... :( mmg maha hebat ujianMU ini ya allah... xsanggup dah rasanya utk ku gagahi utk mengharunginya... sapa2 ada tips dak mcm mana nk mulakan perjalanan sbg seorg pumper tegar ini???

Saya ada review forum xclussive xpressing... mmg byk tips dpt... secara rasionalnya, seorg pumper tegar atau dgn erti kata laen, hnya feeding bebi dgn cara memerah ke dlm botol laen jauh lbh mencabar dari yg dpt feed bebi secara direk... memula baca statement ini hatiku berdebar2... sbb sy ni jns yg mudah jgk putus asa... tp bila diingatkan si kecik yg sgt2 memerlukan susu ibu utk perkembangannya, sy xjadi putus asa... tp tipulah kalu sy xstress langsung... skrg sy tgh mencari jalan n penyelesaian bagaimana sgalanya ini dpt dimulakan yakni dgn mengumpul seberapa byk stock ebm... sy jgk tjumpa 1blog seorg pumper tegar yakniHayatie... dan pengalaman puan hayatie ni sebijik mcm sy... bebi nipple confusion bagai... sy pulak sume org paksa soh ajar aisya minum tru botol dari awal lg konon2 takut dia xnak botol time sy nk masuk keje nti... padahnya skrg dia rejek ummi dia tros... nk marah n merungut dgn apa yg jadi pn da xdak guna... menda da jadi pn... mcm pn.hayatie ni ckp, dari kita stress fikir cam ner nk soh dia menetek semula dgn kita better kita fikir mcm mana nk bykkan air susu so that kita dpt pump n buat stock utk kegunaan dia pada masa akn dtg... sy fikir apa yg dia ckp tuh ada betulnya... kalu kta stress, production pn akan merudum... lg la parah kan... cumanya lbh skit pn.hayatie ni dari sy, dia xberkerja... sy berkerja... tsk... tsk... tsk... mencabar la skit kot... tp xpe, sy akan cuba...

Memandangkan esok hari raya n arini sy masih berkerja.... mcm xda mood nk wat keja... ingat nk wat sedikit jadual mcm pn.hayatie la... buku log mengenai pumping session, bape oz skali pump n aisya consume bape ari per day ikut jam... fuhhhh...nmpak tough giler since nk fikir time keje lg... harap2 allah swt memberikan sy kekuatan... sy mesti cuba dulu... selebihnya sy berdoa n tawakkal je kpd allah... dia pemberi rezeki sure dia tahu apa yg terbaek utk aisya... mmg jadual pumping utk org yg EP lagi strict compare to org yg leh direkfeeding anak2... sape2 yg leh direkfeeding anak tuh pergunakanlah peluang itu sebaek mungkin ye... jgn nti jadi cam sy... nyesal xsudah... adakah sy nyesal??? memula tuh ada la skit... tp bila difikir2 balek nk nyesal wat apa kan? sumenya da ditaqdirkan... at least sy masih lg mampu supply susu utk aisya even mcm nyawa2 ikan dah... sgt kronik stock susu aisya setiap hari... mulai skrg, mulai syawal ini sy akn strict'kan skit jadual pumping sy... bgn tgh mlm tuh WAJIB~! 2x yakni pas aisya menyusu harus bgn utk pumping utk kosongkan cik B... jgn smbung tdoq pulak even sgt ngantok mcm nk terlentang dah... kena gak bertekad! b4 ni mmg ada wat gak bgn tgh2 mlm pumping tp time seharian suntuk sy bz mmg xsanggup rasanya nk bgn tgh2 mlm smbil melayan pump... stress wehhhh.... tp apa leh wat demi anak kesayangan kena gagahi jgk... pumping seharusnya menjadi sesuatu yg menggembirakan barulah production byk~!

Adakah sy kena bertukar kepada Medela FS pasneh kerna ia lbh praktikal bleh dibawa ke sana sini?? dlm keta pn leh pumping, tgh drive pn leh pump.... aduhhhh....ada menyuarakan hasrat tuh tp en.somi soh jual spectra 3 yg sy tgh pakai skrg... ada ke org nk bli pump yg 2nd hand ek??? dia ckp nk wat apa pump byk2... :( tsk... tsk... tsk... lagipn bajet pn xbapa ada... haih... camnor ek?? kena ikhtiaq utk m'handfree'kan spectra 3 sy tuh... cam ne caranya ye.... leh ke spectra 3 tu digunakan dlm keta jgk? ada x method2 dia?? sapa tau??? kalau la dapat Medela FS tuh...... besnya guwe.... syukur sgt2.... :) tp harga Medela FS ni leh abeskan gajiku 1bln.... huwaaaa..... :( tsk... tsk... tsk... kena istikharah dulu la...

3 sweet persons:

kunaz said...

samala. bln pose ni, stok makin kurang. kunaz asek dok wat turun stok freezer jek sebotol sari. yg ganti naik adela 1-2 kali sminggu kot. lps raya ni jom kte pulun buat stok blk. ms tu dh ade energy kn? huhu....

f a i z a h 's said...

xpala kunaz..kalu stock abes leh direkfeeding irfan...xdak mslh pnya...aisya ni mmg masakla kalu stock gagal dikumpul...sanggup dia xminum apa2 seharian...pnh maktok dia suap dgn fm...direjeknya jgk...haihhh...susah hati dibuatnya... nk p mana pn xsng hati...rasa nk dok umah je bertemankan pump...horror kn??? :(

sabree said...

stock ape ni?

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D