9.8.10

Mempengaruhi tak?

Bismillah wal hamdulillah...

Skrg aisya pakai 2jenis botol susu yakni botol Medela (botol since dia baru lahir lg...sy bli skali dgn medela manual bpump) n botoi yg baru sy bli online kt LittleWhiz which is TOMMEE TIPPEE... Suka sgt botol cumil neh... so skrg sy akn trus gna TOMMEE TIPPEE... Cuma masalahnya skrg MIL n tok yg xbapa gemar kot dgn bentuk dia yg agak unik tuh... biasala... so sy gnakan alasan nk tuka2 botoi aisya bg dia xstatik dgn 1botoi ja... nti susah dah nk tukaq botoi... so depa trima la alasan sy tuh... sy xgemar sgt dgn botoi medela... krn botoi inila aisya trus nipple confusion xmo direkfeeding dgn sy (T T) n krn botoi medela ni gak sy dapati aisya kerap kena kembung... tp sy xsure la kebenarannya...

Weekend lepas sy direk pakai botoi TOMMEE TIPPEE n aisya ok je la... xkna kembung perut langsung... arini, MIL n tok feed aisya pakai botoi Medela blk n aisya blk petang td nanges2... cek perut dia tgk2 dia kembung rupanya... haish... sy mula fikir awat kembung neh... 2-3hari ni xkembung pn... sy belek2 la botoi TOMMEE TIPPEE neh, rupanya dia botoi anti-colic... ouh patutla dgn izin allah swt aisya xkena kembung... cam ne la nk habaq kt tok n MIL soh gna botoi TOMMEE TIPPEE je? erm... susah kn? nk wat decision utk anak sndiri pn payah (-_-")

So nk tnya sume la... jns botoi ni mempengaruhi x ek? n bg yg menggunakan botoi TOMMEE TIPPEE, semua botoi TOMMEE TIPPEE ni mmg anti-colic atau tak?erm...byknya menda kena blaja lg... (-_-") kesian aisya... ummi akn berusaha yg terbaek utk aisya... insya allah... mg ummi trus kuat~!

3 sweet persons:

fathinz md nor said...

dear, sbnrnye kan kalau nak elak nipple confusion, elok pakai finger feeding. buat lubang kat ujung botol then dpatkan satu tiub and letak kat fingger dia isap camtuh. satu lagi cara, spoon feeding.. tp kalau awk rasa TT tu ok, cube explain kat inlaw yang bottle tuh baby awak lebih selesa.

AshAnas said...

Slm faizah, apa kata awk cm tinggalkan tommee tippee je kt MIL, jgn tinggalkan lgsung botol lain... Mau tak mau die kena guna jugak TT tu... Ckp la aisya lbh selesa dgn botol tu... N ramai guna botol tu...

Mawar_Mohamad said...

Mawar mmg pakai tommee tippee closer to nature for Hamzah since dia 1 bulan lagi and xpernah ada masalah nipple confusion so i think u made the right decision to start using it for ur baby. Bab kembung perut mawar fikir pape brand pun mmg xconvinced la klu btul2 anti colic termasuk tommee tippee tp maybe TT kurang sikit bg masalah kembung since nmpk Hamzah jarang hv that problem.tp maybe sbb also mawar urut bdn dia everyday and perut dia after every nappy change.
Good luck anyway amalkn motherhood.pape pun usaha kita anggaplah yg terbaik utk anak kita sbb kita pun tgh bljr lg bab2 motherhood ni kn.

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D