9.8.10

Harap terus diberi kekuatan...ameen

Bismillah wal hamdulillah...

Rasa mcm nk demam ja 1-2hari neh... sakit tekak, selesema... sgt letih setiap ari... nk bgn pumping pepagi buta pn xlarat... da 2hari skip pumping kul 1pg n 4pg... (-_-") so stock aisya cam kritikal gak la... kena berkerja keras kembali walaupn diri xsihat... sob3... ya allah berikan aku kekuatan n kesihatan yg baek... ameen... mmg mcm da ala2 nyawa2 ikan da skrg neh... xtaula cam no kn... since aisya mmg xmo direk feeding time siang... mmg susah skit la kalu nk p mana2... kena bwk jgk spare stock ebm tuh... kkdg dia mau sat ja direk... pastu dia merengek nk yg dlm botol... aisya2... truk la ummi mcm ni sayang... (T T) ada lg 3bln ummi kena jgk2 struggle utk kasi aisya susu ummi sepenuhnya... bkn ummi nk putus asa, ummi tgh berusaha, ummi harap smpai 2thn... tp ummi takut... ummi takut xmampu... ummi tawakkal hnya kepada allah swt... ummi hnya mampu merancang, allah swt yg menentukan sgalanya...

Malas sgt nk memikir pasai fully-bf neh... kalu difikir2 sgt jadi stress... yela, masalah n situasi kita manusia xsama kn... ada yg dipermudahkan n ada sebaleknya... kita usaha sedaya mungkin setakat mampu... ada yg bangga2 dpt fully-bf anak tuh pn xbes kan mcm da riak lak... hu... mg sy ikhlas memberikan yg terbaek utk aisya... ameen... berusaha sedaya mampu faizah~!

Arituh ada program 2hari di kuala ketil, kedah... 2hari berulang alik dari perlis ke kuala ketil... perjalanan mkn masa dlm 2-3jam jgk... penat xpyh ckp la... sib bek kak nita bermurah hati bg tumpang kereta dia... tengs to Ibu Aqiel... hihi :D yg jadi masalah ada tmpt nk cari utk pumping... pnyala susah since kt skola tmpt kami p tuh ada program n org sgtla ramai... maen redah ja prasekolah utk pumping... mmg buat bodo je la... tp xdakla smpai xmntak kebenaran... alhamdulillah, cikgu2 skola tempat program kami tuh memberikan kerjasama yg baek... depa xkesah sgt sy nk guna sat 1bilik kecik kt prasekolah tuh... fuh...lega sgt2... tp spnjg program tuh, sy hnya dpt pumping 1kali ja... sdeh sgt2 kerna masa n tmpt yg xbapa mengizinkan... tuhpn sbb cik B da sgt2 engorge... terpaksala jgk pumping... pastu ada seorg cikgu tuh bermurah hati offer fridge prasekolah utk letak ebm pas pumping... alhamdulillah tp cikgu tuh mcm pandang sinis sket la tgk sy terkial2 bwk alatan pumping sy ke sana sini... sy xrasa susah or berat pn... sbb sy rasa itu satu pengorbanan sy sbg seorg ibu... so bermula la sesi soal-jawab dgn cikgu yg dari td dok usha2 pergerakkan n kesungguhan sy utk pumping...

Cikgu: anak berapa bln?

Faizah: baru nk masuk 3bln...

Cikgu: dok tinggai tuh xpa ka? dia xteriak ka xminum susu badan?

Faizah: sy pump tinggai ja susu badan...

Cikgu: susah la gitu kan... kena pump2 pulak...teruk jgk

(dalam hati mcm xbes je... tp takkan nk bersyarah kt cikgu tuh pasai kepetingan susu ibu bagai... dia lg senior dari sy sure dia lebih tau... ermmm... geram jgk sbnrnya...)

Faizah: dia mmg xmau susu dlm tin tuh (alasan ja... tp mmg btol pn... aisya xmo fm...)

Cikgu: mmg susah la kalau mcm tuh... (buat muka mcm susah sgtla nk breastfeed anak...)

Haha... apa aku pedulik... sy xrasa susah pn kalau sy btul2 berazam utk memberikan yg terbaek utk aisya... mmg menda yg baek slalunya byk cabarannya... mcm kita nk pakai tudung tutup aurat jgkla... kalau org yg xbiasa nmpak sgt berat syariat menutup aurat tuh... sy pn pnh diajukan soklan2 pasai menutup aurat neh... dgn org yg beragama islam pulak tuh... dia ckp xpanas ka pakai2 tudung litup dgn stoking bagai?? sy jawab mudah ja... tak... inikan satu syariat n kewajipan ke atas kita yg bergelar wanita muslimah... alah bisa tegal biasa... :) sy xrasa berat pn bila memikirkan tanggungjwb n kewajipan... simple je kn? :) memula mmg la rasa 'sakit' skit... tp lama2 kita akn biasa dgn rutin itu... insya allah...

Sbrnya kan, sy pn xnak la nak kempen2 gempak pasai susu ibu neh... sndiri mau ingat n fikir... kkdg menda ni mempengaruhi behavior anak kita pada masa akn dtg... bergantung jgk dgn cara kita mendidik anak... kalau x, takkan ibu rasulullah saw menghantar rasulullah kepada ibu susuan utk menyusukan nabi? awat dia xbg ja susu kambing ka, susu kibas ka, susu unta ka, sus lembu ka? kan? memula siti aminah mmg menyusukan rasulullah swt sndiri, pastu baru diberi kpd ibu susuan ini kerana datuk rasulullah mahu rasulullah dibesarkan dlm kawasan desa yg jauh dari kesibukkan ibu kota mekah... lagipn org arab ni suka antaq anak2 ke desa bg memudahkan anak2 ni blaja bahasa arab yg asli n fasih... dulu2 mana ada pumping2 utk kumpul stock ebm kan? so dgn cara ni la anak masih dpt menikmati khasiat susu ibu... bkn susu lembu, susu unta, susu kambing... huhu... sy pkiaq pasai ni la yg sy jadi lbh tekun n smgt... tp skrg ni mana ada dah trend ibu susuan neh... jadi terpaksalah bg susu lembu kalau ada masalah2 tuh mcm susu kering dsb... apa leh wat... kta ikhtiaq ja dulu... doa byk2 pada allah swt... kalu allah swt xizinkan, nk wat mcm mana kn... redha je la... takkan nk salahkan taqdir... sbb tuh sy kata kita cuba n ikhtiaq ja setakat mampu... walaupun hnya setakat 1hari... allah swt xmau bg jgk, kita xleh nk salahkan taqdir... jgn lupa utk berusaha n ikhtiaq... disamping doa n tawakkal :)


Inila teman2 baek sy :)

4 sweet persons:

Dayu said...

gud luck faizah
demi anak tercinta amri kita sama2 berusaha, kuatkan diri
cekalkan diri
walau hasil seakan merundum,jgn putus asa..selagi ada.sediakan yg terbaik untuk anak kita

ღnFashyaღ said...

faizah,

sabarlah, nak bagi yang terbaik..memang macam2 dugaan nak breast feed anak ni..

fashya pun penah mengalami ape yang faizah alami...

Semalam lagila fashya tension bile tgk semua stock kat rumah cair..luluh gile hati tgk susu2 tu cair sebab housemate fashya g defrost peti sejuk masa fashya balik kampung, walaupun dia bgtau dia nak defrost petisejuk, tp fashya soh dia tgu fashya balik baru defrost sebab dia tak tau nak handle...tapi dia nak jugak buat..dia kata pandai2 la dia handle..skali balik je semalam, masa nak uruskan susu, tgk susu sume cair....

Luluh gila hati sama cair macam susu tu.... penat buat stok.lagi2 nak puasa....sedih gila bila org susah nak paham kite...

sabarla Faizah....arini fashya pun think +ve je...tp down jugak...

sabar, cabaran dan dugaan tu pasti datang pada kita...

khadeejaH said...

sabar la kak faizah. ehehe. slame ni saye silent reader jek :P tapi mule terasa bagus juge bace cemane akak solve problem with breastfeeding challenges, it gives me idea later when i might face the same in the future :)

akak sangat kuat semangat. kalau org lain, maybe tak mcm akak tau. ada kawan tu, kalau dia direct bf, anak dia reject or muntah. yg bolehnye anak dia minum susu ebm dari botol. tp katenye kalau nk pam, letih. dah tu anak dia fully FM la skarang.

kagum sangat ngan semangat akak.

hopefully kite sume diberi kekuatan utk fully BF sume anak smpai 2 tahun insya-Allah :)

*Mrs Daus*

f a i z a h 's said...

Dayu: tengs a lot dayu atas sokongan... mmg kadang kala ada rasa nk give up je...tp tgk ja muka si kecik tuh rasa xsmpai hati... she deserve utk dptkan yg terbaek...tsk.. tsk.. tsk...

Fashya: Iskkk... nape diaorg wat gitu?? sygnya susu2 tuh... sy tgk susu yg xabes n expired pn sy rasa sgt sdeh...terkenang2 saat pumping yg kkdg production agak low...nk kumpul every oz bkn sesuatu yg mudah...aduhai... sabarla fashya... btul tuh +ve je...kalu stress2 kita jgk yg rugi...which akn efek production susu kn?

Khadeeja: alamak!!! akak pn xtau nk ckp apa...segan ada silent reader yg dikenali... haha! xpela, xkisahla as long as kita leh sama2 share ilmu n infos...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D