7.7.10

Mcm da putus harapan...

Bismillah wal hamdulillah...

Malas sbnrnya nk ceta menda2 yg xbes... tp nk ceta la jgk... kot2 dpt suggestions n opinions dari sapa2... since bersalin arituh xdak menda laen la nk diceritakn... sume pasai motherhood, breastfeeding n baby... apa da... sorry na pada kwn2 yg dok jenguk blog neh, rasa bosan dgn entri yg dipaparkan... cuba tukaq2 corak penyampaian n tajuk pasneh... (-_-")

Eceli minggu akhir nk start keja neh, everything pasai aisya da nmpak smooth n xdak masalah la... pasai babysitter, pasai penyusuan dia n mcm2 lg... insya allah la nmpaknya xdak masalah... tp ku sangka panas smpai ke ptg rupanya hujan di tgh hari... tsk... tsk... tsk... 2-3hari neh, elok2 je dia da ubah daily life dia dgn byk tdoq sblh mlm... means da xberjaga mlm... dia tukaq skali dgn corak pemakanannya... since lahir aisya mmg da biasa dgn botol... tp dia jgk xdak masalah dgn direk breastfeeding... so bgla dua2 pn dia leh adapt... xdak masalah la kalu nk tgglkan aisya nti... sbb dia leh je bottlefeed tanpa mengalami nipple confusion... tp sgalanya da hancur musnah... mebi dia sdg melalui fasa perubahan bln... esok dia da cukup 2bln... dia da start rejek direk bf diwaktu siang... waktu mlm dia ok je direk bf... sume org pn pelik dgn perangai si aisya neh... siang smpai melalak2 xmo direk bf... dari pagi smpai ptg sanggup je xminum susu... sanggup tuh... nanges je spnjg hari... hati mak mana sanggup tgk anak dia nanges horror mcm tuh dlm keadaan kelaparan kn? tp tiba je kul 7pm ke atas, dia dgn ok n releksnya leh nk direk bf... sume org kuling2 kepala tgk perangai aneh si aisya neh... bleh ke dikategorikan sbg nipple confusion jgk? xtau la apa puncanya dia xmo direk time siang neh...

adakah dia tahu ummi dia neh da nk start keja esok lusa? mcm tau2 je... dia lbh awai lg prepare nmpak gayanya... tp bila keadaan jadi cam ni, apa akn jadi pada stock ebm ummi aisya? of kosh la reduce... mcm xbes, dahla xkeja lg tp terpaksa gna stock ebm yg sepatutnya digunakan time ummi xdak disisi aisya... aisya pls la... sy ni da smpai ngamok2 skali geram tgk keadaan ceng gini... takkan nk marahkan bdk umo 2bln? cam xlogik... dia bkn tau apa2 pn... ummi ni da xtau nk wat mcm mana... ada Shira rekemen soh gna nipple shield... da gna... memula ok then dia xmo blk... sy pn pelik la knp la ek jadi mcm neh... nipple shield tuh pn mcm xbes je nk gna... mcm xsuit dgn my cik B... huhu... mebi rekabentuk yg xsepadan kot... so aisya nk latch pn xdpt... kena masukkan susu sket dlm ruang nipple shield baru kasi aisya latch... cam leceh sesgt la... da 2jenis nipple shield sy gna... yakni jenis BEBE n jenis anakku... jenis BEBE ni keras sket tp jenis anakku ni sgt lembut n nipis je... tp tang nipple dia tuh susah sket... tsk... tsk... tsk... (sbnrnya susah nk explain...uhuhu) ok abaikan...

Ha... start kul 7pm td, aisya bgn celik2 mata dia dgn slamber dia direk bf dgn umminya tanpa sbrg masalah... sume org pelik je... start kul 6pg esok mula la dia wat lg perangai dia xmo direk bf... haish... da 3hari cam neh... sy just isau dia trus tolak direk bf... n mungkinkah sy akan menjadi antara mommies yg m'EP anaknya??? itu alternatif terakhir instead of bg anak minum fm... what is EP? Sure sume mommies yg bf anak tau... EP stand for EXKLUSIFLY EKSPRESSING... means totally breastfeed secara indirect... huh~! rasanya lg mencabar dari direk bf... pumping da jadi top priority... namun begitu tahniah kpd yg telah m'EP anak2 mereka... depa lg hebat+bagus kerna dapat mengharungi liku2 n cabaran2 bf... even xdpt bg susu secara direk masih still berusaha memberikan yg terbaek buat anak yakni member secara indirect... mencabar tuh... 24jam nk kena supply ebm utk anak... nk maintainkan susu... fuh...

Sy da order botol TOMMIE TIPPIEE kt littlewhiz.com... sy ada terbaca blog cik puan kunaz mengenai masalah nipple confusion bebi boynya irfan suatu ketika dulu... so rasa nk tryla... walaupn aisya ni hnya nipple confusion time siang... sy pn xphm da... mlm dia leh je direk tanpa sbrg masalah... terpaksa order online sbb perlis ni mana nk cari kedai jual product brand2 mahai mcm tuh... yg ada pn sy pnh jmpa AVENT pnya... tuh pn mahai xsangga oke~ so try je la kn... mana tau dia leh switch antara breastfeeding n bottlefeeding dgn mudahnya pasneh... haih... mebi jgk aisya masih dlm fasa belajar... so sabarlah sket faizah... (-_-") adeiii...

YA ALLAH permudahkanlah niat suciku ini... ameen...



7 sweet persons:

kunaz said...

haha! cik lg, puan lg. tol kot faizah, dia nk train faizah gi keje nnt kot. still ok tu mlm still nk direk bf. ni kunaz arini 1st day keje, irfan minum sket gile ebm dari botol. time lapa xley handle dah baru dia minum. dia minum 12oz jek dr 20oz yg kunaz prepare. kunaz blk keje je nk kecut breast dia gi minum dgn gear 5. haha!

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

akak, ms tgh hr tu kan, try bg pacifier sat den ms die tgh kayal isap pacifier,take off pacifier tu den cpt2 mskkn cik B akak tu, insyaALLAH die ble isap.adam pun pnh gak mcm ni bile die dmm xmo nyusu lgsg! direct/botol.yela,dmm xslera kan.tp kene pakse die minum la.so sy try mcm tu alhamdulillah jd.so u may wan 2 give it a try ;)!

mrs tEppEi said...

Faizah, Kudik dulu mcm Aisya jugak. Betol2 time kite nak naek keje, dia berubah. Tp dr segi tido jelah. Start 7pm dah start gosok2 mata, hisap2 jari. Petanda nk tido la tue. Tido lena & bangun sbb nk susu jer. Senang betol ^_^ Alhamdulillah.

Ttg xnak direct BF waktu siang tue, spt dlm emel, abaikan jelah yer Faizah. Klu mlm dia nk DBF, Insyallah ok la tue. At least Faizah kene buat stok EBM utk waktu siang jer. Takla mcm sy yg kene ade utk 24hours. Klu xde azam, mmg mudah je nk surrender. Leceh oo pumping2 nih. Kt opis kite ade 2 lg mommies yg deliver bb lebih kurang mcm kite. Now dua2 pon bagi FM jer. Yg sorang fully FM, yg sorang lg mlm je direct BF, siang FM. So mmg sy sorang jelah yg gigih pumping kt surau opis smpi skrg. Bile org tnaya ttg baby menom susu cap ape, kite ckp fully breast milk feed. Dtg jugak bangganya bile ckp mcm sbb ramai jg yg mengagumi ibu yg blh fully bg breast milk pd bb nih. Sbbnya kita ibu2 yg bekerja tp masih blh bg fully BM. Besh kan? Itulah motivasi utk teruskan usaha bg susu terbaek utk anak :))

Nadya said...

try botol first year utk newborn.Aydan pakai tu so far die tak konfius nipple. tp masalahnye bile direct BF die cpt tdo..pastu xpuas minum.lenguh lame2 sampai nk dkt 1 jam pun xpuas gak..last2 terpaksa la bg botol gak baru die puas n tdo lame sket.

[Zaza Azlan] said...

snanye, ape masalahnya haha boleh tak tanya macam tu =p

saye tengok secara positive la ye faizah, ok ape baby nak hisap botol siang, and nak direct BF malam. faizah boleh pam, sementara baby nak bottlefeed siang, so, stock EBM tu sentiasa berganti di fridge..nanti time kerja pun faizah kena pam siang2..so prektis la ni kan.

memang bijak sungguh aisya ni, dia pulak train diri sendiri sebab ummi nak naik kerja dah ye..

nanti bila faizah kerja, insyaAllah EBM dalam fridge tu takkan berubah amount, or maybe bertambah. sebab bila pagi kita ambik satu, malam balik kerja, kita upload satu yang baru pam tu.

tapi baby ni kita memang tak boleh nak forecast kan apa yang dia tahu..masa za first day kerja dulu, za penat macam nak mati, memang rasa nak demam sebab penat sangatsangatsangat. tiba2 malam tu syaura tidur tepat pukul 8, macam tau2 je mama tak larat. and sampai sekarang pun still tidur awal. before that, tak seawal tu. at least pukul 10 malam la baru nak tido..

baby tau ummi nak kerja, baby aisya tolong ummi tu =)

untuk nipple confuse tu, yeahh gunala tommee tippee..syaura dah guna tommee tippee start umur 5 hari lagi. botol avent dia tak suka hahaha memilih

Cery said...

be strong dear...bfeed ni ganjaran besar.jd ujiannye besar gak...u can do it dear

f a i z a h 's said...

kunaz: bebi lelaki mmg minum susu kuat kn? ehe...ari 1st irfan xbiasa minum ebm lg kot kunaz...insya allah pasneh okla tuh... :)

Mrs Li - Faeeza Yusoff: akak da tru wat gitu...tp dia isap pacifier tuh kuat sgt susah nk take off...kkdg leh take off, tp dia nanges xsmpt nk sumbat cik B...huhuhu...

mrs tEppEi:eh aisya pn da sng nk jaga mcm kudik gak skrg ni... da sng nk tdo n da xbgn memalam buta nanges2 dah :) bgn breastfeed je... then tdo balek...bes kn? :) btol ckp awk tuh sharena... sy xpatut isau sgt..skrg ni aisya xdela nipple confusion sgt pn cuma suasana n keadaan masa nk breastfeed dia...sbnrnya dia krg selesa...so that dia rejek direk bf...sy ni yg xreti...hik3... mmg bangga+bersyukur dapat kasi fresh milk sndiri neh kn? rasa mcm xpyh isau sgt pasai kesihatan anak n behavior anak pasneh...insya allah sama2 kta doakan...susu kta ni berkat...ameen

Nadya: aisya pn cam tuh gak...dia lbh puas minum dgn botol...tp skrg da ok skit...dia da ok direk bf...mebi bb pn need time utk blaja kn? :) xpe...bg masa kt bebi kite utk dia adapt dgn suasana baru dia ok? :)

zaza: pnjgnye komen...hihi...mmg nmpak cam xde masalah kn? tp ntah kecik ati kot aisya rejek direk bf...hihi.. :D bila da keje ni mmg da nmpak...xde masalah pn sbnrnya since aisya mmg bottlefeed siang... mmg btul, awal2 lg aisya da kasi training kt ummi dia...hihi...skrg ni xdela isau sgt..just let it be :)

Kak cery: tengs kak cery~!!!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D