6.7.10

Masuk kerja+aisya beralih bulan...

Bismillah wal hamdulillah...

jadi kucar-kacir fikiran bila memikirkan nk masuk keja blk 9mei2010 ni... erm...xtaula apa yg difikirkan...9mei2010 start keja dgn ada miting kt McD di City Plaze Alor Staq... siap miting kt McD lagi ha... yg for the first time kena tinggal aisya kt MIL... mcm2 da pkiaq neh... dlm fasa peralihan bln si aisya ni, dia meragam lak diwaktu siang... mmg xtdo sgt...tdo pn sat2 ja... xsmpai 1jam pn dia tdoq n terjaga n merengek...dari dia bgn pagi2 buta smpai la lewat ptg... start kul 6pm++ dia baru start nk tdoq dgn behavenya... alhamdulillah la kn, dia da xmeragam time mlm mcm dulu... mlm kiranya dia tdoq lena cuma bgn minum susu n tukaq diapers shj... :) tp kesian kt MIL sure dia xleh nk wat apa sgt time siang aisya ditinggalkan kt dia... huhu... ntah2 nk toilet pn berlari2 n curik2 ja... adeiii... terpkiaq gak kn... tp kalu nk antaq nurseri, lg la sy susah ati... tok n mak sure xbg pnya... dgn aisya yg byk jgk meragam dlm peralihan bln neh...

Stock EBM utk Aisya

Sy xbuat stock dlm freezer utk aisya lg... hnya stock fresh shj... bekalan utk seminggu... buat masa ni tu je kot plan sy... sy seminggu ni pas dpt set spectra 3 gigihla pumping.. n alhamdulillah, hasil sgt m'ujakan... harap2 ada la rezeki utk aisya utk trus leh consume susu ibu... kena trus solat hajat mntak allah swt pertingkatkan kualiti n kuantiti susu utk aisya... insya allah... knp xbuat stock dlm freezer? kerna xmasuk umah sndiri lg... hidup nomad sana sini lg...hik3... mebi next week baru masuk umah sndiri n leh la gna fridge sndiri... skrg pnjam fridge mak abah n PIL... tuh yg susah sket... sbb tuh wat stock fresh shj dulu... nti nk transfer2 EBM tuh yg payah skit... cooler bag pn kecik ja... xpala... usaha sedaya mampu... xdak stock EBM xsemestinya xleh fully-bf kn? sume tuh dlm kuasa n kehendak ALLAH SWT... kta ni sbg hamba hnya mampu berusaha... ada sy penah dgq ceta, dia pulun wat stock EBM utk anak dia dlm pantang... dia pantang kt kampung... n bila nk blk umah sndiri, proses n transfer tuh, adala kt mana silapnya sume stock EBM dia basi... dgn kata laen rosak! kesian dia... mmg xdak rezeki anak dia... tuhla yg dikatakan rezeki kn? doa la sama2 mg usaha kita neh diberkati allah swt... n dilindungi dari pkr2 yg tidak diingini... insya allah... so sy akn berusaha sedaya mampu smbil berdoa kpd allah swt... mind set sy skrg adalah "insya allah cukup susu ni utk aisya nafisa" :) set siap2 dah kn? sume tuh doa n mg production susu ni cukup la... mmg dlm proses nk usahakan stock EBM dlm freezer in case apa2 kejadian kn? tkt ada miting ka apa ka yg memungkinkan sy travel utk beberapa ari... tp dlm fikiran neh kuat la nk bwk aisya bersama... bersama tokneknya kot... huhuhu... :P insya allah la... try the best...

Jadual Pumping lepas masuk keja...

Masa awai2 arituh adala ikut jadual bagai... org ckp kena train ada jadual so that, production susu akn meningkat pada time2 yg kita da set... dgn erti kata laen pada masa2 yg kita kerap dok pumping tuh... kita train badan bila demand tinggi so badan pn bg signal pada otak... apa yg sy phm mengenai kepentingan mengatur jadual pumping la... tp skrg ni da xikut sgt pn... nak2 lg time dok umah PIL arituh... aisya sgt kuat meragam time mlm... so almost the whole night sy xdpt tdoq...sy sgt letih+penat time siang... sbb tuh jadual pumping pn mcm apa ntah... berterabur abes... pastu da malas nk follow2 jadual... maen pumping je la... agak2 rs lama xpump, baru pump... kira xfix pada satu2 masa... huhu... so arini ada surf2 kt susuibu.com... ada satu thread mengenai production susu merudum... sgt ngeri mcm pengalaman mommies2 sume... puncanya adalah, mengabaikan jadual pumping... adeiii rasa insaf sat... awai2 ni mmgla kita xnmpak lg kesannya... tp nti satu masa kta akan pasan production susu kita da decrease sbb da kurang pumping, n xikut jadual yg kta da train badan kita tuh... mai anak da 8-10bln susu pn jadi kering... slalu la org ckp, xbg susu badan sbb susu da kering... yela, sbb da xpump atau mengabaikan jadual pumping... cewaaahh... bkn maen lg berceramah sy neh... xtau leh ikut ke x jadual2 neh... sy ni bkn jenis org yg rajin n suka ikut jadual... selaen jadual kelas dulu... eheh... penah wat jadual belajar masa zaman2 study dulu tp hampeh... adala ikut dlm 1-2minggu... pastu jadual tinggal jadual je laa... buat hiasan kt dinding... konon org tgk mcm bangga sbb ada jadual study... ahaha... :D xikot pn sbnqnya... hangat2 taik ayam org kata... :P tp mai part breastfeed ni sy xleh wat gini dahla... bkn setakat efek kt diri sndiri tp efek pd aisya jgk... huhu... kesian dia... kalu sy terus bermalasan utk pumping... nauzubillah la... alergik dgq perkataan production susu merudum... xmampu nk dgq rasanya... ngeri sgt2...

So skrg sy da set, 3kali insya allah sy akn pumping kt tmpt keja... smpai2 keja ja dlm kul 7:30pg trus pumping... tgh hari time lunch hour 12:00 noon... n kul 3ptg b4 blk kul 4:3optg... kiranya 1jam b4 amik aisya kt umah MIL... n kt umah lak pumping pas aisya da tdoq... n bgn pumping blk kul 3-4pg... huh! cam smgt lebey je neh... hihi... :D doakan daku ye kawan2... mg harapan ini menjadi kenyataan... tgk mcm tough je bg org pemalas mcm sy... harus kuat faizah~!!! cukup kot 4-5kali pumping sehari kn? org ckp kena pumping 6-8kali sehari utk tingkatkan production susu... mcm byk sgt je... tkt xmampu... so set dulu yg plg minima... kalu mampu nti ditingkatkan lg... insya allah...

Peralihan bulan Aisya Nafisa

Esok lusa aisya cukup 2bln... makanya si umminya ini bakal membawa aisya utk 2nd imunisasi di KK Kangar... insya allah akn p ari khamis neh... 8July2010... Pe'el ni suka berubah2... mmg sukar nk predict si aisya neh... apa yg best sket adalah, aisya da blh tdoq mlm dah... cuma time siang dia asik nk merap+merengek xabes2... yg plg peliknya adalah... waktu siang dia xmo direk bf dgn sy... start kul 7mlm ke atas baru dia mau direk bf smpai siang... esok pgnya dia xmo balek direk bf... nak minum ebm dlm botol je... abesla stock ebm ummi sayang... ummi kena simpan stock ni utk aisya bila ummi xdak kt umah nti... cam pelik je kan? kalu cam ni dikira NIPPLE CONFUSION jgk ka? td siang sy bertekad xmo kasi botol langsung... so mmg bergadoh2 seharian dgn cik aisya itu... nanges dgn kuat kalu sy kasi cik B kt dia... meronta2 xmo... sy paksa2kan jgk... smpai da penat2 nanges dgn terpaksanya dia minum jgk... smbil teresak2... kesian sgt tgk... geram ok~! da ummi kt umah direk je la... ni nk abeskan stock ebm ummi lak... adeiii... mebi aisya tau ummi da nk start keja kot... dia tau siang dia kena minum pakai botol... time mlm je dia dpt direk bf... alolololo... bijak btol si aisya neh... dia lak yg ajar ayah n ummi dia... siap2 da train diri sndiri... aisya mmg xdak masalah dgn botoi... 2-3hari xpakai botol n bila pakai botol balek dia mmg xpenah rejek la botol... yg jadi masalahnya adalah cik B umminya ni la... xbg dalam 1mlm je dia dah start meragam xmo direk bf.. geram sgt2... yg start leh jadi gini, arituh, 1mlm tuh tgn sy ni mcm terseliuh... xdpt nk pangku dia... sgt sakit... so the whole night tuh mak tok dia jaga... susu gna ebm dlm fridge... start dari situ trus xmo direk bf time siang... mlm ok je direk bf... pelik sungguh2...

Tp yg bestnya, kalu sapa2 bg dia fm dia akn rejek trus! mmg dia akn muntahkan balek fm tuh... itu yg bgsnya aisya... tok nek da risau2 sbb aisya xmo fm... tp umminya ni lega sgt2... at least dia suka susu ummi dia neh... n hnya akn consume susu ibu... alhamdulillah... so xdak sapa dpt bg fm lg pasneh dgn alasan aisya xmo bkn ummi xbg... xdak alasan lg nk sumbat fm kn? ;) sgt suka hati~! alhamdulillah... so smgtla sy nk prepare2 ebm bagai... :) cuba je la selagi termampu... da anak suka susu kita, kita berusaha utk supply'kan yg terbaek utknya... susu ini adalah rezeki n kurniaanNYA... So pergunakan sebaek mungkin... ;)

2 sweet persons:

kunaz said...

alhamdulillah. semoga trus berjln lancar yer. kunaz esok dh start keje. ni kul 11 mlm online lg xley tido. ahakz

f a i z a h 's said...

kunaz: tengs kunaz...all the best utk kunaz ye... mg sgalanya berjalan lancar jgk... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D