25.3.10

Berblog~!

Bismillah wal hamdulillah...

Eiii... sakitnya mata tgk blog sndiri... xhapdet2...dah tuh pulak da berderet2 entri save as draft sahaja... tulis sekerat trus ilang mood nk tulis... hari2 mcm ada menda nk hapdet sudahnya tekan ja new post, taip skit pastu trus save as draft... pastu, mata sndiri yg sakit tgk blog ini... haih...

Sgt bz sejak dua menjak ini...last week, the whole weeks ber'training di PJ... this week lak, masuk ja gheja byk menda kena setel... perot ni xpyh ckp la, sgala jubah n maternity dress sume da sarat... cukup2 muat ja. sy mmg jenis xpakai bj sendat so sgtlah xselesa kena pkai yg baju yg muat2 kt badan shj... tp xdak sapa komplen apa pn cuma diri sndiri terasa... masuk saja 8bln, perut ni bagaikan dipam2... sgt maju ke hadapan~!!

Arini da masuk check up ke bapa pn xsure...huhu... last 2weeks pnya check up pn xsmpt nk hapdet... skrg da kena wat check up 2minggu skali... so tiap2 ptg khamis haruslah kena mntak excuse dari en.bos... alhamdulillah dia phm... :) pasneh da masuk 9bln (36weeks) kena p tiap2 minggu la pulak... isk... leh ke ek nk skip2? sbb takkan every week kena skip time ptg? erm... nti kena tnya org2 yg berpengalaman la... cam segan pn ada kn nk mnta skip keja time ptg... tp xlama...pastu bersalin la... kejap je... :) check up gomen mmg la lama... 1jam n half tuh kira plg cpt... sy p seawainya pas lunch hour pn, lamat gak...kul 4 kkdg baru abes... nk check up kt private, perlis ni xdak klinik/spital private... plg dekat kt jitra la yakni PRM (Pusat Rawatan Mahsuri) lagipn nk bajet sama... huhu... so tawakkal je la kalu kena tunggu lama2 pn... demi kesihatan diri n bebi... pregnant anak pertama ni agak takut sbnrnya so xleh la nk skip2 check up... kalu da anak 3-4org xpa la kot kn? keadaan kesihatan kita xsama... umur pn makin meningkat... so utk elak sbrg kejadian xdiingini masa pregnant yg akn memberi kesan kepada anak yg dikandung so better beringat2...

Hari ni da masuk minggu ke 34... kalu nk ikut due yg diberi nurse tinggai lagi lbh krg 6weeks to go~! xtaula kurang dari 6minggu lg ka atau lbh dari 6minggu... xdpt dikenalpasti... yg pasti kena bersiap sedia la dari skrg... rmai org pesan n dok tnya dah... dah siap beg2 spital bebi n mak dia? huk3... errr... kena siap2 dah ke? sume org cam terkejut sy mcm xsedia lg beg spital... depa kata stat dari 7bln lg kena prepare beg spital dlm keta... yaka?? huhu... so masuk ja 8bln arituh sy da siap2 basuh sume baju bebi, aksesori beliau, barut2 bagai dah... cuma nk packing masuk beg ja... xsmpt la nk wat sbb kami suami isteri ni blom pindah masuk umah sndiri dek kerna ketandusan bajet so xdpt nk lengkapkan umah kami itu...menda2 penting xdpt nk bli lg bkn setakat kerna bajet tp kerna kesibukkan kerja n urusan family time weekend... so sat p tdoq umah parents, kejap p tdoq umah PIL... tang bilanya nk packing2?? next week ni insya allah nk travel lg kerna ada urusan penting di kampus..erk...da lama grad masih kena p kampus i yg tercerok di bumi negeri perak itu?? sy baru nk p amik scroll degree i ye kawan2... :D memalukan diri sndiri... plan nk cari keja laen pas berpantang, so kena gak la prepare2 apa2 yg patut termasuklah scroll itu...awai2 arituh xnk pkiaq...skrg da dkt baru kalut... ha... amik kau... weekend ni jgk kena packing oke~!! kena gak cari celah n masa sbb travel kali ni da masuk 35weeks... so prepare la beg spital bebi n umminya ini... in case apa2 xdaklah en.somi kelam kabut... :)

Prepare spital beg~!

Antara brg2 yg da d'listdownkan utk dibawa ke spital... ikut keperluan sndiri :)

Barang2 Ummi

1- Kad Merah (peting!)

2- Kain batik 2-3 helai (mak ckp nk bg kain batik beliau sbb lambakkan kain batiknya yg masih belum berjahit n tersimpan dlm almari...wah bersalin je dpt kain batik baru :) )

3- Blaus 2-3 pasang (seeloknya berbutang depan bg memudahkan proses breastfeed)

4- Slipar (ke toilet atau nk bersiar2 dlm wad...huhu)

5- Nursing bra & underware yg secukupnya

6- stoking yg tebal (org kata cari stoking bola...tebai sket...ehehe)

7- Toiletries & dandadanan diri (dlm wad pn haruslah kemas dan rapi ye... berus gigi, ubat gigi, shower foam, bedak, deoderant, pencuci muka, sikat rambut, getah ikat rambut etc)

8- Maternity pad yg ada tali (saranan mak...soh pakai yg ada tali...xtaula apa relevennya...pas bersalin nti tau la kot :P )

9- Tisu / tuala kecil

10- Tuala mandi

11- Termos air panas/bekas air masak/ mug / sudu/ tupperware/ biskut2 kering / kurma dan kismis (isk.. mcm nk p berkelah ja... tp mmg perlu la... xtau la kot org laen... kiranya perkakasan ni letak dlm bakul senang nk amik nti)

12- Sweater

13- Tudung pakai dlm wad n utk hari discharge dari wad (2-3helai)

14- digi cam

15- Handfon berserta charger

16- PERINEAL CREAM MOTHERCARE (important~!! importang tp dok bawah la pulak sbb baru tingat :D )

17 - Extra thingy:

  • Tafsir al-quran, books, magazines
  • Telekung semayang (kot lamat lak bersalinnya...so masih WAJIB solat even tgh sakit)
  • Plastic beg / laundry beg
  • Breastpump & bottles (ikut keperluan)

Barang2 little Q (aik...mai mana little Q pulak neh...ehe...saja letak ja dulu :) )

1- Diapers (xtau nk kena bawak byk mana... bawak je la 1pack tuh yg ada 10pcs diapers... ok kot...)

2- Mittens & booties (2-3set)

3- Receiving blanket (2 set)

4- Towels (2 set)

5- Towel kecik (1set)

6- Napkins (2set)

7- Baby wipes (1set)

8- Barut (2-3 pcs)

9- Baby cutton buds

10- Baby cutton balls

11- Toileteris (1set - powder, lotion, baby bath, shampoo)

12- Minyak telon

13- Nappy rash cream

14- Topi lembut utk elak ubun2 sejuk

15- First outfit (seluaq pnjg n baju berbutang... 4-5pasang)

Okies.. setakat ni list2 brg di atas la yg dah ter'list down.... ada lg x yg tertinggal agaknya? sapa2 sudi ingatkan... :)

Ada lg menda nk hapdet, tp mcm xdak masa neh...sat lg nk p check up n harus menghabeskan beberapa tugasan dulu...so kena stop n smbung kendian... :)


Ngeri sebuah hospital (-_-")


3 sweet persons:

Qider said...

rasanya nanti time fie nak labour sure hubby jugak yg bising soh prepare (and mebi last2 dia yg dok sibuk2 kemas brg2)..sbb nak kawen hari tu pun sama,dia jugak yg express and completed everything..fie dok rilek2 ja (adaka patut) ;-p

moga dipermudahkan oleh Allah urusan melahirkan little Q itu ya..Aminn

Hanani said...

barang2 tu dah kena pack faizah..nani nasib baik mak yang tolong pack kan..excited nak dapat cucu kot..hehe..kalau tak sampai la ni tak siap gak...semoga selamat sumenya

f a i z a h 's said...

Qider: huhu...adeq pn malas sgt nk packing...tp demi xmo menyusahkan en.somi nti sbb beliau mmg xtau bab2 packing neh...packing brg sndiri pn tunggang langgang...ehe...

Hanani: tuhla pasai...sy packing sndiri jerk~ sbb mak pn berkerja...so dia pn harus bz :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D