23.2.10

Pengalaman mengerikan...

Bismillah wal hamdulillah...

Weekend yang memenatkan... smpai sy teralpa nk monitor pergerakkan bebi... badan sy sgt penat+letih... sy fikir pkr tuh normal n biasa... kaki pn da stat bengkak kalu sy berdiri lama... buat2 keje then rehat...n buat lg keje... dari bgn pagi smpai ke mlm baru leh rest... perkara itu mmg normal kan? yup... sgt normal... tp pada pagi isnin sy stat keja kembali setelah bercuti slama seminggu (bercuti pn sibuk dari hari keja) n realize sumthing... pagi bgn subuh, si kecik masih aktif bergerak... stat keja dari kul 7.30 pagi - 12 tgh hari sy pasan dia da slow down... hnya ada gerakan2 kecil tak seperti selalu... hati mula cemas... namun dibiarkan saja dulu... mungkin si kecik tgh tdo keletihan sbb setelah seminggu bercuti n hari ni keja balek... sy try makan+minum dgn harapan si kecik akn kembali aktif... minum n terus minum... namun hampa... my lil sweetie seakan lemah pada hari ini... hati rasa bertambah2 tak sedap... percubaan kedua, try berckp2 dgn si kecik, smbil mengusap2 n menekan2 perut... tp dia akn hnya respon sejam selepas itu... isk... risau dah jadi double triple... jam menunjukkan pukul 2ptg... sy xpulang lunch pada hari ini... selesai solat zuhur di makmal komputer sy bergegas berkemas utk ke klinik kesihatan (next check up supposely pada 25/2/2010 - khamis) tp xkisahlah kan... mmg this week kena check up pn... hati dah resah bagai dah neh... otw nk ke kereta terserempak dgn tuan gb yg baru nk masuk keja balek setelah abes break lunch hour... trus m'khabarkan yg sy kena ke klinik kesihatan... syukur, beliau membenarkan sy... jam telah menunjukkan pukul 2.30ptg... memecut laju kereta iswara biru itu... xpeduli lg org sekeliling... hati nk smpai cepat di klinik...

Stuck kt traffic lite jalan sekolah derma... FYI, jalan sekolah derma tuh adalah pertembungan antara 4buah skolah... bayangkanlah kalu sume student kuar serentak sure jam n sesak la jawabnya... tp masa tuh sesak pn da beransur pulih cuma kereta sgt byk kuar masuk jalan tuh... oh cepatlah~ sy nk smpai cpt ke klinik... releks faizah, tenang... belajar bertenang oke~ hati sy btul2 xsedap dah neh... si kecik terus saja diam cuma skali kick cam tuh saja... sgt slow n kurang aktif... but as long as ada respon should be ok kn? tp sblm apa2 perkara terjadi sy mesti berikhtiar n alert... cari2 short cut utk smpai cpt ke klinik... smpai di perkarangan klinik dlm kul 3ptg... parking full pulak... mmg da nk stat membebel tp cuba sabar... xmau si kecik yg da xbapa aktif ni jadi pressure pulak... 4 kali pusing kot baru jmpa parking... syukur alhamdulillah... setelah tanpa jemu membaca "Allahumma yaseer wala tu'asseer..." alhamdulillah dipermudahkan... cpt amik parking terus terkocoh2 menuju ke kaunter pendaftaran utk amik number... as usual, org mmg da ramai sbb da kul 3 lebey...org da stat amik number b4 kul 2ptg lg... tawakkal je la... daftar2 sume naek ke ting 1 (klinik ibu dan anak) terus bgtau nurse situ...

Nurse yg amik tekanan darah n berat tuh pn membelek2 buku appointment...

Nurse yg cumil itu: "Hari neh nk check apa ye" (memandangkan tarikh next check up sy 25/2)
Faizah: "Bebi sy kurang gerak la hari neh..."
Nurse: "Oh... xpa kita cek berat n tekanan darah dulu..."

(Berat naek 1kg dalam masa 2minggu... masih normal kan dah 3rd trimester?hehehe)

Nurse: "Erk... darah naek sket la dik... adik xcukup rehat neh..."
Faizah: "Erk yeke? mungkin kot... " (berdebar xhengat dah masa neh...)

Sambil menulis2 sumthing kt buku merah i itu... huwaaaaaaaaaaaaaa... hati da berdebar2... rasa nk menanges pn ada... (T T)

Nurse: "Xpa... satg adik masuk bilik 20" (bilik pemeriksaan ibu mengandung)

As usual... kenek gomen neh, tang tunggu tuh yg xlarat... tunggu pnya tunggu... barulah depa panggei... rasa geram jgk tp sy xleh nk fikir apa dah... badan terasa sgt letih+penat tidak seperti biasa... sy xtahu kenapa... terlonglai kt atas kerusi tmpat menunggu tuh... tp hati xtenang ja... 40minit jgk kot tunggu baru nama sy dipanggil oleh 2org nurse... both nurse tuh pn preggy gak... memboyot sama dgn i~ ahaha... :D bleh ka neh depa nk cek??? adeiiii... depa trus soh sy baring... depa nk cek denyut jantung bebi gna alat CTG jenis kecik tuh...


Inilah alat CTG yg kecik itu... apa ntah org panggei mendalah neh... tp fungsi dia adalah utk dgr bunyi degupan jantung bebi...

Seorg nurse mencari2 denyut jantung bebi menggunakan alat tersebut n seorg nurse lagi dok tulis2 sumthing kt buku merah sy... lama gak dia cari2... sy da naek isau sbb xjmpa denyut bebi mcm slalu... : (

Nurse: "Dik... mana neh dik... cpt la gerak2 skit...." (tibe2 je nurse tuh berborak2 dgn si kecik kt dlm yg menambahkan lg cemas di hati...)
Faizah: "Xjmpa ka degup jantung bebi?"
Nurse: "Sabaq na.. kita dok cari2 neh... mebi dia tgh tdoq..." (xtaula ayat ni saja nk sedapkan hati sy or what... atau mmg btul si kecik tgh tdo...)
Nurse: "Wei hang mai tlg cari sat... pueh dah aku dok keliling perut neh... xjmpa lak... " (tiba2 nurse yg dok cari2 denyut bebi tuh mcm da putus asa...)

Terus ja nurse yg seorg lagi mencari2 pulak... ditekan2 skit perut sy yg membuatkan sy sedikit senak... pastu... "dup dup dup dup..." fuh finally~~~

Nurse: "Ha... jmpa pun..." (syukur alhamdulillah...)
Nurse: "Jap ek kita try rekod degupan jantung dia normal atau x..."

Hati sedikit lega dpt dpt dengar degup jantung si kecik...

Nurse: "Isk... jantung bebi supposely 150 (xsure lak dlm unit apa) tp ni hnya 145 je... mcm skit slow..."

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa mcm nk meraung je waktu tuh... control je takot termenangis lak... awat ni bebi????

Nurse: "Adik sepatutnya g spital trus tadi tp xpalah... apa2 pn kami akan refer adik trus ke HTF... adik mai dgn sapa??"
Faizah: "Erk... baeklah... sy mai seorg je..." (tiba2 sebak ckp mai seorg2... sy mmg slalu mai check up seorg2 sbb malas nk kacau en.somi kerna mmg check up ni slalu ja lama... kkdg menjangkau 2jam... so better beliau keja seperti biasa...ibu mengandung ni asik touching ja...huk3)
Nurse: "Ouh...xpa... adik p baek2 ye... (baeknye nurse neh...terharu...) adik g kt bangunan baru tuh... ting 1... masuk LABOUR ROOM ye..."

Apa??? Labour Room??????? Apakah sy akan di'induce sblm tiba masa??? cuak xsangga... menggeletar rasa lutut neh...

Faizah: "Erk... knp labour room??"
Nurse: "Ouh xpa... just nk cek CTG...alat tuh org guna time org nk bersalin... sbb tuh alat tuh ada kt labour room... alat CTG tuh ada graf so sng sket nk monitor degup jantung bebi... kalu guna alat ni kecik sgt...so utk surekan lagi eloklah kita cek pakai CTG machine"


Alat CTG besaq yg bleh produce graf...

Saya da lemah longlai melangkah... smbil tgn memegang buku merah... turun lif n berjalan ke aras kereta... jam da menunjukkan kul 5ptg... sy trus call en.somi menginform yg sy kena ke spital... so, sy soh dia pegi labour room pas dia keja nanti... yakni pas kul 5.30ptg... langkah sy dah xbermaya time tuh... badan sy jadi super duper letih... xtaulah kenapa... kerna sy pressure atau apa xsure lak... so sy naek ke ting 1... tiba2 lak labour room/wad bersalin da tukar tempat... isk bila pulak tuka neh... awat nurse tadi xtau pn... mebi baru lagi kot... so mencari2 labour room/wad bersalin yg latest... letihnya rasa nk merangkak ja... akhirnya ketemu... dahla parking jauh sbb mmg time melawat gini slalunya parking full... besaq rahmat kalu jmpa parking... so sy parking kt entrance spital... bayangkanlah nk jalan masuk dlm HTF yg besau tuh... so sy kasi buku merah n dlm tuh ada surat dari klinik kesihatan tadi... so seorg nurse tuh soh ikut dia masuk labour room... dup dap dup dap... smpai rasa nak pee pee... sy diarahkan utk berbaring kt sebelah seorg mummy neh yg tgh tahan sakit nk melahirkan... bertmbh2 rasa keroncong kt dada neh... cuak weh... mcm diri neh da nk bersalin lak... rmai ibu2 yg terbaring kt situ... situ sejuk... tgk doctor2 mcm dlm keadaan kelam kabut sume... mcm kt ER pn ada... so sy baring kt situ smbil nurse tuh dok setup2 machine CTG tuh... sy pn tnya nurse...

Faizah: "Lama x wat neh?"
Nurse: "Lama jugak...awat?"
Faizah: "Saya nk g toilet laa... "
Nurse: "Better awak g dulu... lama gak wat CTG neh..."

Pnya la cuak kan... smpai nk ter pee pee dibuatnya... so setelah selesai sy pn baring dgn ada tali lilit2 kat pinggang tuh... (sapa yg da penah bersalin sure tau alat ni cam mana...) then again, nurse tuh mengalami kesulitan utk cari degupan jantung bebi... smpai dah ke kanan ke kiri dia mencari... siap dia pn move tmpat duduk dia... sat dok sebelah kiri katil, sat dok sebelah kanan katil...waduh... isau sekali lagi...

Nurse: "Bebi ni kecik lg... sbb tuh susah sket nk cari degup jantung dia..." (nurse ni sbnrnya ikhlas ke ckp gini atau shj nk sedapkan hati gue yg sdg gundah gulana...)

Tp bila difikir balek btul gak sbb alat CTG ni org gna utk ibu yg nk bersalin dah... means that bebi da cukup matang n besar time tuh... (ehem3... sedapkan hati sndiri) Nurse pn trus menekan2 perutku... sib bek da pee pee tadi kalu x, maunya terhambur kt sini... senak xsangga... skali "gedebukkk..." bebi tendang dgn kuatnya...

Nurse: "Huh~! dia marah neh dok kaco dia..."

Alhamdulillah... finally si kecik respon dgn kuat...n pastu baru dpt dgr jantung dia... kuatnya bunyi n laju...

Nurse: "Ok...kita tunggu sat na... biar machine ni read bacaan jantung bebi"

Saya pn berbaring dlm keadaan sejuk...rasa nk terlelap sbb badan rasa sgt letih... tiba2 sy dgr tangisan bayi kt hujung katil sy tuh... rupanya da lahir seorg lg hamba allah... ruih rendah kat situ tp mak dia relek je... xdgr pn merintih kesakitan...tiba2 seorg nurse neh wat annoucement...

Nurse tersebut: "Ni sapa nak jahit neh??? "

Wah... bagusnya spital gomen... smpai cam tuh... mmg ramai doctor pelatih time tuh... muda mudi... membuatkan sy ngeri nk bersalin kt situ... leh wat annoucement gitu... adeii la... beberapa minit kemudian dgr lagi tangisan bebi yg cumil... wah senangnya depa neh beranak... xdgr menjerit apa pn... tiba2 kuaq ja bebi... sy pulak yg dok cuak seorg2... cptla nk kuaq dari labour room neh... rasa ngeri sgt... dgr jahit2... tgk alat2... warghhhhh... dlm 20minit gak la... baru selesai...

Nurse: "Adik tunggu kt luaq dulu na...satg doctor panggei masuk... "

Tunggu pnya tunggu...en.somi pn smpai dgn cemasnya... dia takut sy kena induce...huhu...sy pn xdak mood nk explain kt dia sbb badan sy letih+lapar sgt2... dah kul 6ptg...sy lom solat asar lagi neh...cptlah sikit doc panggil sy.... pastu doc pn panggil sy masuk... again sy disuruh berbaring utk scan lak... waduh... keja baring ja arini... ada 2org doctor kt situ... 1org doc senior n 1org doc pelatih...

Doc senior: "Mcm ni awak treat patient?? selimut apa pn tak..."

Tiba2 doc senior ni sound doc pelatih tuh sbb dia xselimutkan sy... terkulat2 doctor pelatih tuh cari selimut...doc senior tuh da mcm hangin ja tgk... mebi byk kerja hari tuh...muka dia pn serius ja...dia trus memulakan proses scan... masukkan tarikh LMP n EDD sy... n terus scan... tgk bebi sy statik ja n kekadang ja dia gerak2... huh... cuak... n nmpak jantung dok degup2... alhamdulillah da nmpak tuh baru sy sedikit lega... tiba2 dia mcm melambai2...

Doc senior: "Ada rasa dia bergerak x skrg"

Time tuh ada geli2 ja sket kt bawah tuh... sy ckp ada rasa...

Doc senior: "Bila sedar gerakan bebi slow?"
Faizah: "Bila sy stat keja pagi tadi... dia xaktif selalu... skali cam tuh ja tendang... slalu dia pusing2 dgn aktif..."

Serius ja doc tuh smbil meneruskan proses scan n menyuruh doc pelatih tuh merekodkan sumthing pada fail... terkulat2 doc pelatih tuh mencatat... mcm kelam kabut ja doc pelatih tuh... mebi takut kena marah lg kot...

Doc senior: "She needs to do CTG for 3days..."

Ringkas ja ayat doctor senior tuh pada doc pelatih... kelam kabut lg sy tgk doc pelatih tuh mencatat... trus dia ajak mnta sy bgn n ajak sy kuar dari labour room... isk... nmpak cam kelam kabut btul... bila kt luar/kt kaunter labour room ada lagi set2 pelatih neh... yakni geng2 nurse lak... muka adik2 ja...

Doc pelatih: "Tlg tulis sat...dia kena repeat CTG for 3days..."
Nurse: "Ok... lagi..."
Faizah: "Bila nak mai tuh?"
Nurse: "Maila bila lapang... "

Isk... ada ka gitu lak...dahla org isau...

Doc pelatih: "Erk... abes keja kul bapa?" (cpt2 cover...)
Faizah: "Kul 430ptg..."
Nurse: "Kalau time pagi doc bz pusing tgk patient...petang pn doc bz dgn sgala kes on call... mai tgh hari laa..."
Faizah: "Ouh ok..."

Mmg cam tuh ek gomen... jawapan xmeyakinkan langsung... bleh maen jawab ja... eiii cam geram ja...oklah..sy nk p mntak kebenaran kt tuan gb nk kuar pulak arini...isk mcm segan gila kn : ( apa leh wat demi anak tercinta...ku gagahi jgk~

6 sweet persons:

AshAnas said...

klu anak tak gerak2 cm slalu tu la plg risau... dia kat dlm, kita x nampak... faizah amik la cuti, rest skjp...

f a i z a h 's said...

Yup...tp arini mcm ada perkembangan baek...sy nk check up both tmpat..kt spital kerajaan n mahsuri...esok repeat CTG lg...adeiii...mebi nk g mahsuri gak...insya allah...doakan sy~

nanonano said...

Faizah,h0pe kamu n bb xda pe2 mslh la,bgusnya faizah alert pgerakn bb tu,slalu gak misi na suruh alert psl tu,klu kurang gerak g spital trus,tp cm na ni payah skit,xpandai sgt n masa tido xmenentu,kdang tu tido siang,so xsdar bb gerak xtive ke x,h0pe xda pe2 mslh la,kita sama2 doa yg trbaik k.

f a i z a h 's said...

ehe...teng nano...sy xdela alert sgt cuma kalu dia obvious xaktif tuh yg sy pasan...isau...tp setakat neh ok alhamdulillah...mebi arituh dia letih sket kot :)

Dayu said...

kadang2 baby ni mmg tak aktif kan
mmg risau, tp entah nape kiat ni boleh buat mcm takde pape..
biarkan je dia rileks2..
bila dia dah mula gerak smula tu, rasa ok lah tu dia kat dalam..
baby kita lak jenis, malam2 baru nak aktif..so kalau buat carta tu.. kul 10, 11 malam la baru cukup 10 pusingan..
ikut misi2 klinik gomen tu mmg dia dah suruh gi spital
tapi malas nak layan...kalau tak mesti rasa apa yang faizah rasa ni kan

f a i z a h 's said...

dayu: ouh gitu ek?bebi sy lak aktif dia xkira masa jgk...tp sy leh tau la time2 bila dia aktif..dia xakn dok diam2 dlm jangka masa lama... pagi2 lg kalu xbreakfast mmg xleh wat keje...bkn lapar ke apa, tp dia mmg sgt aktif...pas mkn pn... so once dia cam diam mmg sy akn isau la...eheh...tp setakat ni ok la :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D