23.12.09

Ujian demi ujian...


Bismillah wal hamdulillah...

Agaknya diri ini terlalu jauh dari Tuhan... oleh kerana itu, diri ini terus2 diuji dan diuji... kesin bebi, maafkan ummi sbb hari2 ummi nanges... time2 stress tuhla, bebi dok diam je... xaktif2... bila ummi da ok sket, baru dia aktif2 balek... agaknya dia phm n ataupn dia pn stress bila mana ummi dia stress... sbb tuhla masa pregnant ni xelok stress2... tp apakan daya, telah dipujuk hati, telah dirayu hati supaya bersabar namun xmampu... berderai jua air mata ku ini... (T T) masa2 ni la kalut nk cari buku LA TAHZAN... Masa dok hepi2 dulu xterlintas langsung nk pertajamkan ilmu... dah jatuh tersungkur gini baru la kalut kn? ni lah sy... mesti sapa2 yg baca entri ni cam pelik, ujian apakah yg buatkan sy nanges setiap ari... sy pn xsure sama ada sy patut cerita atau x... sy xnak salahkan sapa2 sy nk salahkan diri sndiri... yg sbnrnya tersgt EMOSI~!!! smpai tindakan sy ini telah melibatkan byk pihak... beskan kalu ada umah sndiri? ish..tiba2 pulak... isk...nk ceta apa sbnqnya neh... penin sat...

1- Hubungan kekeluargaan

Patutkah sy tnya pendapat kawan2? hu... da terang2 diri ini yg bersalah....lagi mau tnya pendapat ka?? huhu... ni kerana ada sedikit perselisihan fhm suami isteri yg terkena tempiasnya adalah my own PIL... dan sehingga kini sy masih lg rasa bersalah... setiap ari sy nanges sbb dihimpit rasa bersalah itu... what should i do? patut ke ek sy cite kt sini? ish apa neh.... PIL adalah seperti parents sndiri... mmg rasa syg tuh da sebati n sama mcm parents sndiri...cumanya sy masih diperingkat nk memahami my own PIL... YA ALLAH... bantulah hambaMU yg alpa lg byk kelemahan ini... should i tell here??? masih lg berkira2... mebi inilah yg dikatakan keperluan tidak tinggal sebumbung lg dgn PIL or parents sndiri pas kawen... akn timbul masalah2 sebegini... ditmbh lg dgn diri yg membawa ini... mmg emosi double tripple xleh kawal... nak je sy buat annoucement kt sume org yg terdekat dgn sy... pls... jgn amik hati dgn tindakan sy sesungguhnya itu bukan diri sy... nk je sy bgtau sume org... pls...pls...pls... tp sapa nk fhm kn... sy dlm proses nk menyesuaikan diri...sy nk berubah xnak ikut perasaan...tp sy perlukan masa... so skrg sy sgt segan+takut+bimbang nk berdepan dgn PIL... Sy rasa bersalah yg amat2... so sy plan nk masak n hantar ke umah PIL ptg neh... itu je kot yg termampu sy wat... (T T) Sesungguhnya tindakan sy yg lepas sungguh tidak disengajakan.... ampooonnnnnnn... andai masa dpt diundur balek... nak je sy undur... sikit je... last week je... plssssssssssssssssssssss... but i can't ok... :"(

2- Kontrak pekerjaan

Kontrak keja sy yg supposely abes 31/12 neh akan disambung sehingga penghujung thn 2010... smpai bila nk kontrak2 ma... da nk dkt 3thn asik keja xtetap je... da rezeki cam neh...redha je la dari xdak gheja langsung kn... n bg PGS (jawatan gheja sy...xnak ulas lbh lanjut...eheh) yg da keja melebihi 2 thn (mcm sy ini... ^_^) satu sesi intebiu akn diatur pada bln januari dan februari thn depan utk memberi peluang kami generasi PGS kami2 ini mengisi kekosongan jawatan tetap di company... kalu berjaya, akan berkeje di HQ atau tmpt2 diseketar mesia yg ada kekosongan... jika gagal... anda kekal sbg PGS n kontrak la anda sehingga hujung thn 2010... memula cam bes la dgn tawaran neh even nk dpt tuh masih 50-50... tp at least ia sbg signal yg mengatakan company kata "xreti2 nk cari gheja laen..." ahhaha... maksudnya 1thn kontrak yg disambung itu adalah utk memberi peluang pada para PGS sekalian la....xdakla dia nk terminate langsung2... cam kejam sgt kn... berkenaan dgn intebiu tersebut, ada bebeapa kondisi yg sy khuatirkan yakni, masa sesi intebiu yg bakal berlangsung itu, kandunganku bakal mencecah 6-7bln sudey... so adakah sy ni akn diterima berkerja? let say kalu sy dpt pn keja tetap itu, awal bln 5 atau hujung bln 4 insya allah sy akn deliver dah...adakah pekerja baru seperti sy mendapat maternity leave seperti org laen? at least 3months probation periods rite? ha... so apakah nasib2 yg bakal sy lalui ye kawan2? so tanpa berfikir dgn begitu panjang yg akn menambahkan sakit dijiwa dan raga, sy cuma mensetkan mind sy bahawasanya, REZEKI, KUASA, KETENTUAN sume tuh terletak pada ALLAH SWT... so dun worry ok... ada rezeki tuh nanti... even tidak bersama GITN SDN BERHAD yg budiman ini, dgn company laen mungkin... tawakkal je lah smbil berdoa... usaha dah pn usaha yg terbaek... :) so abes n tutup ceta...

3- Kesalahan 2tahun lepas

Yg ni yg plg xsangka n kelaka sy rasa...tiba2 sy terbaca blog entri kawan sy yg berusia 2thn lepas... (skrg ni kwn sy ni da ada blog baru... sorry kak sya andai terbaca blog sy ini...cuma ingin berhibur...eheh) kesalahan n kesilapan sy 2thn lepas baru arini sy tahu... waduhhh... malang sungguh... n da selamat pn mnta maaf pada org tersebut... n org tersebut syukur, da melupakan peristiwa 2thn lepas... eceli pasai kawan2 je pn... xsangka lak, keakraban sy dgn teman baek org laen mengundang ketidakselesaan pada org laen... sgtlah tidak sengaja... mmg sy btul2 blur masa tuh... sy ni jenis yg xdak close fren yg btul2 kamcing la... so sy xphm n mmg xphm perasaan org yg memiliki close fren... rupanya, dia rasa terganggu andai sy rapat n slalu kuar dgn teman baeknya itu... mmg xterlintas langsung difikiran ku ini... yelah, sbb keakraban sy dgn teman baek beliau itu pn tidak dirancang n disengajakan pn... ini kerna, masa diakhir2 semester di UTP, byk lak kelas sama2... supervisor FYP (final year projek) pn lecturer yg sama yakni Dr. Dominic yg very the cool itu... so bykla perancangan harian dilakukan bersama2... mencari bahan2 membuat repot jua bersama2... kebetulan sahaja... bila dah bersama2 dlm bab2 study, kkdg dlm ketensenan study ini, terlintas jua... jom g mkn sesama... jom teman jap g bengkel (sy ada seekor kancil merah pada zaman study dulu yg sy masih pakai smpai ke hari neh...ehehe) n kebetulan kami sama2 org utara... so slalu ja kami balek kg bersama2.. da alang2 satu jalan ja... mmg segalanya secara kebetulan... n terkadang sy jua bersama2 housemate sy... n cik teman baek pn join the club gak... kiranya sy ni jenis xstick pada seseorg rakan shj... mana yg bleh sy join sy just mix around... eheheh... mmg sy gelak seorg2... dlm dunia ni sgt byk menda yg kita xsangka kn... kkdg kita xsedar yg tindakan kita da wat org laen terguris... sy mmg btul2 nk mnta n berdoa pada allah swt agar sy diberikan pertunjuk dalam setiap perkara yg sy lakukan... sy acapkali lupa n alpa...

YA ALLAH.... (T T)

9 sweet persons:

ppb_ppkp said...

faizah..hadapi dgn tabah.'bersangka baik dgn allah swt. ada hikmah disebalik apa yg diaturkanNYa utk kita.

ღnFashyaღ said...

sabar faizah sabar....ibu2 mengandung ni agaknya sensitif terlebih, tu yang mudah sangat menitiskan air mata. banyak2kan berdoa ye...fasha pon macam tu jugak...emosi sentiasa terusik.

yang pasal keje tu pon, fasha mengalami nasib yg sama dgn faizah. InsyaAllah, rezeki untuk baby tu mesti ada punya..percayalah dgn janji2 Allah...cheer up k...

Ena said...

Sabar yer faizah.. ms preggy nie memg selalu x leh kawal emosi.. cepat sgt terase.. moge semuanyer akn kembali ok yer.. :)

f a i z a h 's said...

pbb_ppkp: yup benar~! bersangka baek dgn allah swt...HE knows the best... :D tengs ek~!

Fashya: tengs fashya...mmg super duper sensitif...kkdg rasa nk dok seorg2 je... org xkaco kite n kite pn xkaco org...senang kan? ahahha :D mana mungkin...mari ber'cheer up~!

Ena: Doakan sy Ena~! hnya padaNYA yg mampu sy ngadu... :) insya allah HE will hears n helps me... ameen

AshAnas said...

jgn kata faizah, sy yg dh hmpir 2thn kawen ni pun masih rasa blom cukup mengenali PIL sy... ssh nk sesuaikan diri sbnrnya tmbh plk, background famili lain2, cr fikiran xsama... tp itulah perkahwinan...

f a i z a h 's said...

AshAnas: yeke shira?xpala...kita sama2 blaja n blaja lg...memperbaiki diri...kkdg da xlarat fikir sy mmg suka nanges...huhuhuh...b4 pregnant pn gitu...da pregnant ni lg kuat lak nangesnya...haha...tp cuba gak utk dikawal...xnak nti bebi asik nk teriak ja...nauzubillah...

Hanani said...

banyakkan bersabar faizah..jangan stress2 ye..ibu mengandung memang emosi tak stabil..cheer up k..

nurhasuna khalid said...

doa byk2 dear. Biler time emo, pesan kat baby, nanti jgn ikut perangai mama k....(mcm kami buat dulu) hehe...share laa dgn baby tu ur feeling and bitau dia yg mana baik, yg mana buruk, insyaAllah dia mengerti.
About in-law family tu, normal lah tu. Even orang dah berpuluh tahun kawin pun still ada time tak best gak dgn in-law's family. For me, biar kita beralah/bertolak ansur/sabar/jgn mudah amik ati, asalkan tak mengeruhkan keadaan. Apa2 pun pikir positif tau, kalo rasa kita bersalah just say sori. Mebi kami tak merasa dok sekali dgn parents tp kami dpt rasakan juga bukan senang nak masuk 100% dgn keluarga baru kita.
All the best k...bitau bayi, mak cik suna kem salam...hehee

f a i z a h 's said...

Hanani: Tengs nani :)

nurhasuna khalid: tuhla tuh...tgh berusaha keras lagi gigih utk memperbaiki sgala kekurangan n kelemahan... :) kalu kita ckp dlm hati dgn bebi rasa2nya bebi leh phm x?? ahhaha :D kkdg cam kekok nk ckp2 cam tuh...just ckp n wish dlm hati ja...insya allah akn ku kirimkan salam makcik suna...ngeee...kirim salam kt alyaa jgk kata makcik pekjah kimsalam...ngeh2 :D

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D