20.10.09

First check up dan admit wad

Bismillah wal hamdulillah...

Semalam, pepagi da siap2 nk ke klinik kesihatan utk first check up atau dgn kata yg lbh mudah membuka buku merah bg ibu2 mengandung... dlm kul 730pagi gituh da sudah bersiap, tiba2 tok sy call...

Tok: "Kak yati (biras sy) da sakit...td ambulance da mai amik dia...smpai xleh bgn sakitnya..."

Saya: "Erks... yaka? truk ka?"

Tok: "Xtau...td ayah yang dukung dia masuk ambulance... jom kita p tgk dia kt spital..."

FYI, tok (nenek) sy merupakan jiran sebelah umah parents mertua sy... sng kan? eheh... kejap lari sebelah, kejap move sebelah... mmg gituh la rutin sy slalu... ehe... ok berbalek pada kisah td... sy n encik somi (smlm dia supposely kena balek bahau dah...pada tgh hari itu...) bergegas kt spital... b4 tuh singgah amik tok dulu... masa kami smpai kak yati telah dibawa ke labour room... mcm mana neh... kandungan beliau baru ja mencecah 25minggu... mana mungkin dia da nak bersalin... gusar sebentar... dlm hati diselubungi perasaan simpati pada beliau n takut jgk... beliau telah mengalami bleeding dlm 10hari yg lalu tp tiada sbrg tanda or sakit2... seminggu lalu dia da masuk wad tp doctor soh kuar wad balek sbb wad full... haih... besalah spital kerajaan... so smlm beliau mengalam contractions... melihatkan PIL sy itu, kesian jgk mereka... mesti mereka isau kn? husband kepada biras sy yakni abg ipar sy masih lg ada urusan keja di penang... MIL da col utk memberitahu keadaan wifenya yg kini masih bergelut di labour room... dlm hati tidak henti2 berdoa agar tiada apa2 yg berlaku padanya... beberapa minit kemudian, seorg doctor kuar (anak sedara FIL merangkap sepupu encik somi) sng la ada sedara kt spital tuh...

Kak Tie (anak sedara FIL) : "Skrg ni xdpt nk ckp apa... dia mmg sakit mcm nk bersalin... serviks pn da terbuka sikit... tp kami da injek utk tahan dia dari bersalin... bebi dia kecik sgt...belum cukul 28minggu (yakni 7bln) jadi xtau la bebi tuh mampu bertahan atau tidak kalu dilahirkan... berat dia dlm 300g/700g (xbapa dgq doctor tuh sebut yg mana satu... tp gram2 ja berat bebi tersebut...) skrg ni xdpt nk bg keputusan apa2... kita tunggu shj... harap2 dia dpt bertahan n bebi tuh jgk bertahan..."

Mcm sayu sikit dgq... tp PIL mcm bertabah buat mcm xdak apa2 yg berlaku... sy pn meminta diri utk ke klinik kesihatan memandangkan tiada siapa dibenarkan masuk tgk sbb kak yati masih lg di dalam labour room... PIL sy pn menasihatkan sy soh wat check up kt klinik kesihatan kangar shj yakni sebelah spital besar kangar... erks... pasneh kena berpantang di kangar la... yakni umah PIL... huhu... sbb kawasan/daerah umah parents sy dgn PIL adalah berlainan...huhu... da daftar pn smlm gna alamat PIL... huks... besalah spital kerajaan lbh krg 3jam gak proses membuat buku merah tersebut...tp arini kena p lg sbb smlm xsmpt berjmpa dgn doctor... proses membuat buku merah itu bermula dgn sedikit sesi interbiu n mengisi kad... pastu tunggu lagi... pastu ukuq tinggi n berat... tunggu lagi... pastu kena amik darah n urine... p antaq sndiri kt makmal oke~! dgn membawa sample darah n urine sndiri naek ke tingkat 2... pastu tunggu result di makmal... then bawak segala result ke bilik pemeriksaan ibu mengandung... dptla sedikit taklimat mengenai penyusuan ibu dan sbgainya... lama la jgk... tp yg besnya arini sy dpt nurse2 yg baek yg layan sy... cek perut bagai n mcm2 gak soklan yg sy tnya... dpt la 3jenis vitamin utk di amik berserta garam ber'iodin utk dimasukkan ke dalam makanan harian... kata nurse garam ber'iodin yg diberi percuma itu utk tumbubesaran otak n saraf bebi bg mengelakkan risiko keguguran... n cara memasukkan garam tersebut adalah selepas selesai memasak n tabur garam itu n gaul di dalam makanan bg mengelakkan iodin daripada meruwap... wah byk sunggu ilmu diperolehi... bila sesi nk jmpa doctor... doctor ada temujanji laen so arini baru sy bleh jmpa doctor utk check up~!

Oh lupa... sy sedikit keliru dgn due date bebi sy sbnrnya... arituh scan kt klinik menunjukkan due date bebi sy adalah pada 13May2010... tp smlm berdasarkan tarikh last period... due bebi sy adalah pada 6May2010... erks... bezanya lbh krg seminggu... tp nurse tuh ckp its ok... nti bebi da mencecah 20minggu ke atas, da leh tau due dia berdasarkan scan nti doctor akn kira... fuh lega... so amik je la mana2 date tuhkan...huhuh... ticker kt blog sy tuh berdasarkan tarikh yg mesin scan kt klinik yakni 13May2010... so sy ikut yg tuhla... bkn leh caya sgt dgn tarikh period sbb period sy slalu gak delay...erm...

Bebi sy this week~!


Kalau ikut due 13May2010... ehe


Kalau ikut due 6May2010... : )


Ok daa... nk wat gheja neh~! oh~! mabuk2 sy makin menunjukkan kesan baekpulih... sehari sy cuma akn muntah 1-2kali shj atau tidak muntah langsung...mg sy akan pulih sepenuhnya...ameen...

8 sweet persons:

kunaz said...

siannye.. hopefully everything would be fine... cane faizah, morning sickness dh makin kurang x?

f a i z a h 's said...

kurang da sikit tp masih lg xde selera makan...huhuh...masih berharap agar morning sickness ni totally ilang...tp alhamdulillah makin ok :)

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

erk, complicatednye nk wat kad merah akak.sy nye xsmpai 10 kot.die ambik tgi brt urine n kad 2 truz bg sy ;p haha.isaunyee bc ksh kak yati.mintak2 die ok..dh la sy br msk 7bln ni..

f a i z a h 's said...

faeeza: mmg la komplikated sbb kt kenek gomen...huhu...org rmai n kakitangan pn mcm xbapa cukup...huhu... tuhla skrg masih lg xtau apa condition dia...harap2 dia ok~! haih...

naematul.ismail said...

smoga biras k.fae dan baby dilindungi Allah,,,

f a i z a h 's said...

mekaseh naem...ameen...

ღnFashyaღ said...

erm..pasal due tu mmg sangat2 mengelirukan....gune ajela mane yang rase2 bleh gune..hihi

f a i z a h 's said...

hehe...tuhla..gna je la mana2 ikut instinct...hik3...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D