9.10.09

Check up gomen atau private?

Bismillah wal hamdulillah...

Sudah masuk minggu ke-9 kandunganku... masih awal... masih terasa cuak... sntiasa berdoa agar allah swt memelihara dan menjaga kandungan ini selamat, sht n sejahtera segalanya...ameen... even umminya kini sdg truk dilanda mabuk+alah... mg si kecil kt dalam sedang sihat sejahtera n bertmbh sihat membesar... insya allah... tgh dok fikir2 n survey2... kt mana harus melakukan monthly check up? before neh hnya p check kt klinik besa ja... so skrg perlu memikirkan ttg monthly check up... sume pakat soh p buat 'buku merah' yakni check di gomen~!

Erm... gomen ye? hari2 lalu kt klinik kesihatan kt dgn umah neh... yakni klinik kesihatan beseri perlis... ari2 tgk crowded jerk... rmai je org... no wonder org p cek mengandung kena tunggu berejam utk check up... dahla tunggu berejam... sikit2 kena marah...asik kena marah ja kalu dgn gomen biasala menda FREE~!! Harus begitu kn...td tnya my oldest sister kakwa... beliau sudah memilik 2org permata hati... both adalah puteri... so tnya2 la pendapat beliau... anak first Nur Iman Alia dia p cek selang seli gomen+private... n the latest one Nurun Nuha Alia 100% kt private yakni PUSRAWI... kakwa pesan, kalau xtahan kena sound so better p private... eheh.. tp sediakan la fulus every month... rasanya fees dia every check up xdakla mahai sgt... dlm rm100-rm200... kalu murah rezeki bebi neh, company en.somi leh tanggung... nti tunggu la tgk mcm mana...kena diskas2 dulu dgn en.somi... tp sy bertekad la, nk p check up kt private... kuaq duit sikit xpa... ingat nk p check up kt Mahsuri Jitra... of kosh AshAnas tau kan? tmpat Anas dilahirkan... eheh... eceli anak menakan pertama sy yakni Nur Iman Alia pn lahir di Mahsuri gak... rmai gak ahli keluargaku bersalin di Mahsuri... rata2 memuji service Mahsuri even spital dia kecik ja... tp xpnh lg la dgq komplen pelik2... sumenya mcm puas ati... pakar dia pn cm bes...

Uhuhu...any suggestions and opinions?? adeh...berehat sat...penin sudah....



Sudah memasuk minggu ke-9... alhamdulillah...masih lg mabuksss (-_-)


11 sweet persons:

naematul.ismail said...

xtau nk jawab..
cuma nk komen.. kartun tu comel..hehehe
jg kesihatan sis ;)

AshAnas said...

uiks, nm ku naik... haha... ha'a, Anas lahir kat situ... Shira pun mcm kakwa ms first daughter dia, selang seli private gomen... alhamdulillah, stkt ni kk jitra servis dia sgt2 best... xde pun kena sound etc mcm ibu2 lain slalu cite... pndek kata mmg best cek kt kk jitra sbb diorg sgt2 friendly... mmg crowded n berejam tunggu tp early birds catch the worm kan... sy slalu gi awal sblm klinik bk lagi... tp sbb nk scan nye psl, gi la kt noriah... masuk 9 bln br gi cek up mahsuri every week smpai bsalin...

NURUL said...

salam faizah...saya just bg pendapat. saya juga seperti kamu sedang pregnant 8 bulan. saya membuat check up monthly di goverment di area kelana jaya, petaling jaya.

tetapi saya juga membuat record perkembangan baby di private juga. means saya buat dua2 sekali goverment also private.

jika decice mahu deliver baby di goverment better wat buku merah di goverment. tetapi jika decide deliver baby di private wat check up di private also goverment.

sbb in case if deliver baby di private then ada bbrp case yg pihak hosp private tak boleh buat mereka akan tolak case ke hosp goverment juga akhirnya. so buku merah sgt penting.

take care yeah :)

kunaz said...

nape kunaz xpnah terpk pn nk wat kt gov ek? owh sbb ade medical card kot. memane ok je kot kan faizah. janji baby sihat. huhu...

nurhasuna khalid said...

Pengalaman ku wat cek up pregnan...2-2 private n gomen dah rasa. Kalo private, kami buat kat Ampang Puteri MC, Kuantan Specialist ngan Kedah MC. Byk dgn doktor kat Kuantan la. Layanan ok laa..tapi end up byk benda tak cover dan tak detail macam buat check up dgn gomen sampaikan doktor kat KMC tu hairan naper kami nyer report tak lengkap. Mebi doktor yg kami jumpa tu malas kot. Kalo gomen, kami buat kat KK Kertih, KK Abi & KK Kangar. Ada la 4x check up je kot dgn gomen tp byk benda gak lah yg berguna dapat ku pelajari. Part tunggu menunggu lama tu, kat spital mana2 pun sama jugak tahap menunggu dia. Depend lah kita gi time peak ke tak or org ramai ke tak. So far tak dak lah kena marah. Layanan pun ok dan gomen mmg detail abeh dia nyer check up. Kesimpulan dia, 2-2 ada pro n kons...hehe. Apa2 pun, doa lah semoga semuanya selamat.

era n aje said...

sama la.. dengan naematul Ismail. No komen.Bersalin kat mana-mana pun sama, asalkan baby dan ibu selamat n sihat.

Arin said...

salam,
based on experienced.anak ke dua bersalin di Hospital Selayang, spital gomen. Tak payah buku merah tapi make sure each time check up kat Klinik biasa tuh, bawak sekali the details ( dalam bentuk kad atau buku yang disediakan oleh pihak klinik )waktu nak gie bersalin kat hospital gomen.Sekarang nih even klinik biasa dah ader details each time check up. Itu la yang paling penting waktu nak bersalin di hosp gomen.Tuh hosp selayang, untuk hosp lelain sila check ngan hosp tersebut.

f a i z a h 's said...

Ouh...byk sungguh pendapat...terima kasih sume atas pendapat n pandangan~!

The Mrs-Bride said...

for me, me wat checkup kat dua2 private n gomen.. tp penting bukak buku merah kt gomen tu.. mana lah tau kan kalo ada apa2 complication.. tp mintak dijauhkan la! hmmm.. tp last 2 months before bersalin, me x gi private dah. rasa cam rugi jer. sbb kt private checkup dia biasa2 jer.. x detail sgt. pastu charge plak mahal. tp kejap je service nya. so mmg setia lah gi kt gomen eventho bosan checkup sana. veryyy detail checkup nya tp ok la sbb free. heh. ikot awk la.. x salah check dua2, tapi make sure checkup dates utk private n gomen tu dekat2, baru senang nak monitor! :)

take care ya.. apa2 nak tau, tny lah... sy pun still blaja jadik a good mummy ni! heeee... :D

f a i z a h 's said...

tengkiu mrs.bride atas pendapat...kesimpulannya better wat kt both kn? private n gomen...apa2 pn mg bebi lahir dgn sihat dan sempurna insya allah

mrsdoi said...

salam akak,

saya nak tanya..mana akak ambik gamba yg berapa besar size baby tuh..boleh bagi link??comeylah~~

-zaliha-

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D