27.7.09

Proses ta'aruf...

Bismillah wal hamdulillah....

Hampir 2bulan sy melayari bahtera rumahtangga bersama suami tersayang... setiap hari merasakan hari2 baru bg sy mengenali si dia... setiap hari ada shj menda baru yg sy baru tahu mengenai beliau...org ckp, even org tuh da berumahtangga selama 30thn pn, blum tentu pasangan suami isteri itu 100% dpt mengenali n menghadam sume tentang si dia yg terchenta... apatah lg yg baru 2bulan ini... setiap hari bagaikan satu kejutan utk sy... tiba2 sy akn realize...

"oh! begini rupanya..."

"abg xsuka menda ni rupanya..."

"abg suka menda ni rupanya..."


ahah... ayat2 yg slalu ja kuar dari benakku... :P satu lg minat beliau yg sy rasakan b4 ni hnya minat2 biasa rupanya merupakan minat yg sgt2 mendalam...

Suatu hari, sewaktu kami merancang utk menhabiskan weekend kami berjalan2 smbil berdua2an... kami singgah di sg.petani utk bershopping seketika... yakni di MPH (sy mmg sedia maklum beliau mmg sgt suka membeli buku n membaca...alhamdulillah...) bgs kan suami isteri ini shopping di MPH... ahah... sbnrnya nak gak shopping2 baju, handbeg, kasut... tp sure beliau boring kan... kiranya hari ini turn sy melayan karenah beliau... buat maen suka lg...mmg kaki buku so xheranlah beliau ni berspek mata... so sy pn meng'usha karenah beliau membelek buku... antara tajuk2 buku kegemaran beliau adalah bercorak:

1) history yakni sejarah
2) melayu... bangsa malaysia
3) hang tuah
4) tun sri lanang

errr.... wah... beginikah minat beliau... sgt mendalam... sy smpt mencapai satu buku yg sy anggap sgt murah la bertajuk "The complete illustrated pregnancy companion... a week-by-week guide to everything you need to do for a healthy pregnancy" hnya berharga rm55.00... cantek bukunya... berwarna dgn lebey 200 colors photos...bermuka surat 306 pages... okla kan dgn harga dia... (erks... jgn salah anggap ok...buku itu cuma persediaan shj... dah murah...mcm ok utk dibaca utk panduan masa depan :P)

kalau beliau tgk buku2 atau novel bercorak cintan2...beliau akn komen habes2an...

"tak berkembang langsung penulis tempatan neh...cita2 mengarut yg depa tulis... asik2 cinta... penuh dgn dunia khayalan..."

ahahha... dia xsuka love stories ok.... :P

habes je shopping n lepakking di MPH... beliau pn meluahkan hasrat hatinya...

Abang: "Yang... jom kita p tapak candi lembah bujang dah alang2 kt sp (candi ini terletak di sg petani kedah ye kawan2... ingat lg x sejarah malaysia?? errr...) nak x?"

Hah??? Lembah bujang la pulak.... diri ini tidak meminati sejarah oke~!

Faizah: "Errr... lembah bujang? nk wat apa? ada apa2 yg menarek ka?"

Abang: "Tgk hasil tinggalan sejarah la..."

Terkebil2 diri ini...

Faizah: "Erm...oklah...bleh jgk nk p sana...jom la kita p"

Sian beliau... so sy layaaaannn je...

Abang: "Arituh abg p melaka dgn yusri (kawan seofis beliau) ajak dia masuk muzium... rm1 ja yuran nk masuk tuh... tp yusri xmo pulak... so xmasuk la..."

Faizah: "Yelah...org skrg mana minat dah tmpt2 sejarah tuh tau... abg ja peminat setia...uhuh... xpalah...faizah teman abg p ok"

Aduhai... suamiku... sgt extreme dgn hasil tinggalan sejarah... kalu surfing...beliau akn surf pasai benua la, apa2 ntah lg pasai hasil penjajahan...mcm mana org dulu2 berperang... teknik n strategi peperangan dan sbgainya...ngantok oooo nak layan sbb kita xminat langsung kn? tp kena la jgk amik tahu sikit2... so that, nti dia ajak bersembang tahula sikit2 nk sampuk...tp buat masa skrg sy hnya mampu menjadi pendengar setia... aduhai..xingat la nama2 sultan melaka dulu =_= sgtla blur ketika itu....

and yg plg kritikal skali adalah kkdg tuh beliau akn termenung seorg2...mcm ada masalah negara atau masalah keja...skali bila tnya sy akn jadi terkejut bila jawapan beliau:

"Abg dok fikir mcm mana sejarah gini blh jadi gini..."

Errrr.... baeklah abg...smpai pening2 n smpai termenung2 oke...dahsat sungguh minat beliau ini...

Erm....huhuhu

8 sweet persons:

Qider said...

bila bace pasal hubby adeq ni,tetibe rasa,eh aku ni bkn pompuan ke?

ehehe..adeq,kad kami baru pos (sori last minit)..harap bleh jumpa weekend ni..i kat opis lagi..blom cuti lagiks..

f a i z a h 's said...

aik awat lak fie rasa gitu? xfhm...

ouh tidak mengapa ^_~ insya allah adeq p kalu xdak apa2... :)

AshAnas said...

wah... minat btul ek asyraf dgn sejarah... ashraf sy plak minat games je... adoi hai, ponon den... hehe..

f a i z a h 's said...

ehe... dia mmg gitu...dia minat sungguh membaca...n plg minat pasai sejarah la...game pn minat gaks...:P

Qider said...

sebab kami pun minat baca benda2 kritis macam yg hubby adeq baca,bagi otak jalan..pastu suka main games jugaks,berharap ada sesape hadiahkan ps3 sbb dua2 ps kat umah dah jahanam..thi hi hi

tapi bakal hubby fie lebih suka mendengar (ie ceramah) dari membaca.sekarang ni tgh pk nak letak mana semua buku2 dan majalah fie kat umah kitaorang nanti sbb dia dah penuhkan rumah tu dgn perabot..adeh..

f a i z a h 's said...

wah besnya da ada umah lengkap....^_^ kami umah pn xdak lg...mcm mana nk ada umah, seorg kt utara n seorg lg kt selatan...uhhuhu...hubby adeq mmg suka berfikir...baca fikir, baca fikir...mcm PM lak...ahah...fikir masalah negara n bangsa... :P

kunaz said...

yeay! kami pn suke lepak kedai buku tp kt sini xde MPH. ade popular jek, but a big one. kadang2 sejam dlm tu but we sat at different sections. haha!

slmt blaja mengenali hasben! treasure every moment ya!

f a i z a h 's said...

tuhla pasal kunaz...sib bek sy ni pn suka jgkla g kedai buku...eheh...insya allah...masih blaja mengenali antara satu sama laen...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D