30.7.09

Big LOST?

Bismillah wal hamdulillah...

Apakah yg dimaksudkan dgn big LOST? Kehilangan besar kan...kehilangan yg bagaimana yg btul2 dinamakan sbg kehilangan yg besar? apabila org yg byk jasanya n patut dikenang sudah tiada lg di dunia ini...aiseh....

Apabila...

Soalan begini....Tau x Micheal Jackson dah xdak?

Jawapan rata2 akan tahu... sume org tahu... n media2 sume asik nk mengenangkan kehilangan artis no 1 dunia itu kononnya byk jasa dalam dunia hiburan bla... bla... bla... pendek kata byk sungguh jasa encik MJ itu... Media tempatan apa lg sibuk ja memaparkan pasai encik MJ ni utk dikenang oleh semua rakyat Malaysia yg majoritinya adalah yg bergelar MUSLIM...

Apabila...

Soalan cam neh... Tau x Yasmin ahmad dah meninggal?

Konfem jawapannya TAHU sgt kn... sbb kisah ttg pemergian pengarah filem terkenal ni terpangpang rata2 media, paper, majalah... kononnya kehilangan satu bintang yg berharga dalam dunia hiburan tanah air... siap sume leh hafal rentetan kisah kematian Madam/Mr Yasmin ahmad ini... haih...

Apabila...

Soalan mcm neh pulak... tau x seorang doctor muslim bernama Marwa Al-Sherbini meninggal ditikam kerana mempertahankan syariat pemakaian TUDUNG / MENUTUP AURAT YG DISYARIATKAN / DIWAJIBKAN dalam ISLAM?

Konfem... errrrrrrrrr pnjg ja jawapannya... (muhasabah diri sndiri jugak...) sy mengetahui kisah ini pn kerna diceritakan oleh encik suami... terasa sgt time tuh.... sapakah yg patut dipersalahkan kerna kita sbg org islam sndiri pn xtahu ttg nasib org islam...nasib saudara seagama kita kerna mempertahankan kesucian agama islam tercinta?siapa yg salah sbnrnya? media tempatan? diri sndiri? pemimpin?sama2 la kita muhasabah... kalu pasai artis, pasai org2 terkenal... penuh ja media2... paper, majalah, internet... sume org sibuk bercerita... kalau pasai agama sndiri... xdak org pn yg amik peduli sgt... sdeh kn? rasa terpukul sgt dgn sume neh... tp baru smlm sy terbaca kt paper "Berita Harian" kalu xsilap... dah ada yg memaparkan ttg pengorbanan suci wanita solehah ini mempertahankan syariat ISLAM...

Apa yg terjadi pada DR. Marwa Al-Sherbini? Beliau merupakan seorg warga mesir yg sedang berkerja di Jerman bersama suami dan seorang anak...beliau sering diganggu oleh seorg lelaki golongan Islamofobia warga Jerman yg slalu menggelarkan dirinya sbg terrorist... dan slalu mengancam imej muslimahnya (dgn berhijab dan bertudung) lalu, DR. Marwa mengadukan hal ini kepada pihak berkuasa dan kes ini dibawa ke mahkamah... semasa perbicaraan di mahkamah jerman, di dalam pagar perbicaraan, beliau diserang oleh lelaki jerman yg slalu mengancamnya dan ditikam sbyk 18 KALI ya kawan2... dalam keadaan masa itu beliau sedang pregnant 3bulan... mengucap panjang... smpai begitu sekali diperlakukan even di dalam mahkamah... suami DR. Marwa cuba menghalang, dan ditembak oleh pihak berkuasa Jerman!!!! kenapa pihak berkuasa Jerman menembak suami DR. Marwa yg mahu mempertahankan isterinya yg ditikam? kenapa mereka tidak menembak lelaki laknatullah yg kurang ajar itu?? alasan mereka, mereka tersalah tembak... apakah rasional alasan mereka?? dan skrg suami DR. Marwa sdg koma dan kritikal di hospital...

Hati sy tersentak mendengar berita ini... betapa kurangnya pembelaan terhadap umat islam di dunia skrg ini... kita pulak sibuk nk agung2kan MICHEAL JACKSON???? Sama2 la kita renung2kan kawan2... Al-fatihah buat arwah MARWA AL-SHERBINI moga roh beliau termasuk dalam golongan para syuhada' dan dirahmati ALLAH SWT... Ameen...


Para pembela DR. MARWA AL-SHERBINI


Pengebumian DR. Marwa al-sherbini...al-fatihah


4 sweet persons:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

tok sah p jauh nun ke jerman kak.cube tny brp rmai tau bekas imam negara mniggal last two days? huhu~

f a i z a h 's said...

HUHUHU....benar~!

rimieilya said...

salam kenal dari saya..

f a i z a h 's said...

salam kenal rimeilya~!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D