3.1.09

Peristiwa itu... (part 2)

Hari tuh dah ceta part merisik...(for first step of our blessed relationship...insya allah..) alhamdulillah, setelah mendapat restu keluarga dan tidak lupa berdoa kehadrat ILLAHI agar dimudahkan sgala urusan, persiapan dan setiap urusan ditunjukkan ALLAH SWT jalan yg terbaek... The short period between merisik day and engagement day tidak menghalang niat suci kami utk diteruskan to next phase... (hari merisik - 30 ogos dan bertunang - 4 oktober) Alhamdulillah... saya mampu membuat persiapan utk melangsungkan segalanya dgn kadar yg sederhana...tidak mahu membebankan diri sndiri dan mana2 pihak...huhu (saya mahu sgalanya berjalan dgn lancar dan dgn cepat~! haha~!)


4 Oktober 2008 / 4 Syawal 1429


Hari yg dinanti telah pun tiba... Masih lg mode raya...Persiapan menymbut hari bahagia ini masih lg berbaki...apa tidaknya, hantaran masih perlukan touch up, kek perlu diambil di kedai dan ruang tamu rumah harus dikemaskini...tenaga kerja xbapa cukup...(my youngest sister seorg blajaq kt UK...) so haruslah mengerah tenaga adik2 n sedara2 yg ada...tp xdaklah byk sgt pun keja...sbb majlis saya ni simple jerk...Sehari sblm majlis sgala susun atur di dalam rumah dikemaskini...dan utk pengetahuan sume, 1hari sblm hari pertunangan kami ini (3 Oktober 2008/ 3 Syawal 1429H) telah berlangsungnya hari pertunangan abg kepada bakal suami saya atau lbh dikenali dgn gelaran *along* sbb anak sulung.... ^_^ di kangar perlis...kiranya mcm pesta minang-meminang lak dalam family bakal suami saya... 2majlis pertunangan berjalan 2hari berturut2 utk 2org adik beradik ini...*along* (abg ipar to be) dan *angah* (husband to be) hehe...nmpak mcm menarek kan? tp alhamdulillah...hasil kerjasama adik beradik dan sanak sedara mereka yg balek beraya both events nmpak sgt meriah dan berjalan dgn lancar...

Rombongan pihak lelaki yg agak ramai, mmg menghidupkan lg suasana kemeriahan majlis kami (lbh krg 6-7buah kereta rombongan) mebi sbb dekat so that...sanak sedara tak melepaskan peluang utk sama2 memeriahkan saat bahagia ini... Majlis dirancang oleh both of our parents pada pukul 3ptg di rumahku syurgaku...No. 17, Batu 6, Jalan Padang Melangit, 02400 Beseri, Perlis...Selesai solat, saya bergegas ke butik pengantin berhampiran utk make-up dan bersiap sblm majlis bermula (kelam kabut sket la sbb terpaksa g kedai utk make-up n all that...) apa taknya, smpai ja kedai tuh, tukang make-up xsmpai lg...masa tuh dah pukul 1:30ptg...ish smpt ke neh...tp org butik tuh ckp, make-up tunang xlama, dlm half an hour - 45min...ish..lamanya...kawan sy make-up tunang dlm 20min je...aneh neh..xpala...org tuh pulak dtg lmbt...geram gakla sbb da booking awal2...bila smpai ja mmg dia terus make-upkan saya...tp lmbt gak la dia buat keja n smpt lagi dok borak2...start make-up pn da nk dkt kul 2ptg...ya allah...left only 1 an hour...cpt2 saya bgtau skali lg yg majlis sy ni kul 3ptg...dia terus make-upkan n abes make-up kul 240ptg mcm tuh...aduh...selesai siap n pakai tudung sume n pay the payment terus kuar butik tersebut...yg kelakarnya saya lak nk kena drive (mmg kekurangan tenaga keja n pembantu...terpaksa drive sndiri...huhu) dgn layah, make up lawa2 kna drive lak....haha~! sume org pandang..pengantin ni kawen lari ke? atau lari xnak kawen? haha~! nmpak seolah2 mcm tuh...saya memecut keta kancil milik mak saya tuh...xkisah la org nk pandang sy pun...sbb saya da lewat giler~!!!on the way tuh da kul 250ptg!!! tiba2 telefon saya berbunyi...bakal tunang saya call..cpt2 saya jawab...

Aysraf (bakal suami): "Hello assalamualaikum..rombongan dah nk gerak neh"

Saya: "Hah??? tp saya on the way balek make up neh...tlg lengahkan rombongan k...da on the way neh..."

Aduh...syukur rumah dgn kedai tuh xdaklah jauh sgt...dlm 10min gak la...Saya terus memecut keta kancil saya...smbil ditemani adik bongsu saya (dia baru 13thn...mana leh drive lg...) Smpai umah tepat kul 3ptg...terus saya call bakal tunang/suami saya...

Saya: "Ok~! Da leh gerak...baru ja smpai neh"

Bakal suami saya gelak je...dlm hati saya..eiii kalau make-up sndiri pun bleh...ni terpaksa termengah2...dahlah neves giler...berpeluh2...hmpir cair make-up saya dibuatnya...masuk je umah, sanak saudara dah pn sedia n memenuhi ruang rumah...syukur, adik keempat saya sudah pn menyusun semua hantaran2...aduh...td mmg xsmpt...sbb terpaksa g make-up..dlm hati rasa nyesal lak g make-up kt kedai...make-up sndiri pn bleh...sbb terpaksa termengah2...itu yg xbes...xsmpai bapa minit terus kedengaran deruman beberapa buah kereta diperkarangan rumah saya...huh~! ramai jgk keta beratur depan rumah saya...

Hati saya makin berdebar kencang...penat xhilang lg terkejar2 td...aduh...skrg terpaksa face the moments dalam keadaan yg termengah2 yg masih berbaki...saya perlu kpd perancangan yg teliti dan rapi utk certain2 event penting mcm ni...inilah jadinya kalu maen redah je...adei...perbincangan dimulakan diruang tamu...saya diminta utk menanti dibelakang...(diruang keluarga yg terletak sedikit belakang dari ruang tamu di mana majlis meminang sedang berlangsung) saya xtahu apa butiran perbincangan dihadapan (tahu pas tgk video discussion tuh..bincang pasai mas kawen dan hantaran n tarikh nikah masih xdpt diputuskan on that time) dlm penantian sblm saya officially bergelar tunangan org, saya smpt terima wish congrates dari my lovely sister kt UK yg wish congratulations kt saya dan juga msg dari my dearest fren...puan hasuna ^_^ yg xdpt hadir ke majlis pertunangan saya hari itu... Dalam lbh kurang 40minit la jugak kot (xbapa pasti sbnrnya just buat andaian) saya dipanggil ke depan..aduh...moments yg saya tunggu2 tp perasaan neves tuh hnya allah swt sahaja yg tahu...

Sampai shj saya di ruang tamu semua mata tertumpu pada saya...segan n malunya diri ini hnya Tuhan sahaja yg tahu...tiba2 mata saya terlihat seorg perempuan yg umurnya lbh kurang saya kt satu sudut...Beliau pn salah seorg dari ahli rombongan...Dalam hati saya (ish...mcm kenal je dia neh..sapa ek? xpalah..pas event nti saya tnya dia...mcm ex-schoolmate dulu ja...tp kelas laen...) doa dibacakan oleh datuk saya...selesai majlis bacaan doa, adalah sesi menyarungkan cincin dijari manis saya...kelihatan semua lensa kamera tertumpu pada saya...aduh...mcm artis pn ada...neves giler...org yg menyarungkan cincin dijari saya adalah nenek kepada bakal suami saya...Selesai sesi sarung cincin saya bersalaman dgn sume ahli rombongan...saya smpt berkenalan dgn sume mak menakan to be... (mak long, mak lang, mak ngah...), cousins to be, anak sedara to be...huh~! ramainya nk berkenalan neh...da smpai beratur kat luar rumah...ramai nk kena ingat nama n status nti...huhuhuh... itu baru rombongan perempuan blum lg rombongan lelaki...mmg tidak smpt rasanya nk berkenalan hari tuh... lepas ja bersalaman sume, ada sedikit jamuan utk para tetamu...menu hari tuh ringkas je sbb dah petang iaitu mihun goreng, agar2 pandan dan air sirap....

Selepas ja jamuan makan, sesi menukar dulang hantaran...ada sesi bergambar pulak...byk gak gmbar yg smpt dirakamkan...giler byk gak cameraman n camerawoman...hari yg sgt ceria...ha... org yg saya ckp kenal tadi mmg konfem la ex-schoolmate saya masa saya form 1-3 di SMKA (P) hehe..tp xbapa kenal sangat tp masing2 realize akan kewujudan masing2 di sekolah dulu...rupanya beliau adalah cousin kepada bakal suami saya...n bakal menjadi cousin saya jgk nti..ehe..keciknya dunia...alih2 jmpa jgk akhirnya...mmg bg saya majlis pertunangan kami itu secara tidak langsung memberi ruang kpd sanak saudara kami utk beramah mesra, bertemu dan bertanya kabar setelah agak sekian lama tidak berkesempatan utk bersua... Rupanya saudara mara kami ada mempunyai pertalian darah...tp jauhla jgk...majlis tuh lah yg m'revealkan sgalanya..hehe..rupanya kita saudara...insya allah pernikahan kami kelak akan mengeratkan lg hubungan kekeluargaan itu...Saya merasa sungguh serasi dgn semua ahli keluarga bakal suami saya...SAYA SANGAT GEMBIRA PADA HARI TERSEBUT... ^_^ kenangan tuh masih lg subur dan kalau bleh nak saya ulang lagi....ehe


Officially engaged on 4th of October 2008 / 4 Syawal 1429H

AsyraFaizah's Precious Moments


Berdoa agar ikatan suci ini akn berkekalan dan dirahmati di dunia dan akhirat...ameen



Mohon restu dari bakal ibu mertua...

Saat bergelar tunangan org...



Asyrafaizah's gifts


4 sweet persons:

n a e m a t u l i s m a i l said...

wah... br tahu...
simple n nice..
moga dipermudahkan segala urusan k.fae(i like this name) ngee ~
jgn mrh

f a i z a h 's said...

haha ^_^
malu la naem...
panggei ja k fae..
i xkisah...i like that name too~
hik3

kunaz said...

waaahhh finally dpt tgk gamba. lawa2 =D congrats lagi!

muke tunang faezah nie cam ade iras someone yg kunaz knal laa tp x ingat dh saper. haiihh...

slmt prepare2 kawen tau. hepi 4 u =)

f a i z a h 's said...

hai kunaz...haha...^_^
xplan pn nk tunang neh...huhu...sumenya berlaku sekelip mata rasanya...faizah dgn tunang pn baru sgt lg kenal...about masa final year kt UTP...nk ceta pnjg lg...ehe...^_^ muka tunang faizah ni mcm sape kunaz? dia neh student UTM la dulu...ehe...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D