15.12.13

Terkenang...

Bismillah wal hamdulillah...

Terkenang apakah?hehe :D ada terbaca status seorang sahabat kt wall beliau... isteri beliau sedang bertarung nyawa melahirkan cahaya mata pertama mereka lbh krg 21jam yg lalu. Sy tengok dia online cpt2 PM... alhamdulillah dah selamat... katanya terlalu penat sbb hampir 24jam teman isteri bertarung nyawa... lbh krg 19jam...

Yaaa... itu normal sebagai ibu ayah pertama... terkenang lbh krg 3tahun yg lalu... masih segar diingatan detik2 hendak melahirkan puteri sulung kesayangan kami aisya nafisa binti mohd asyraf di Pusat Rawatan Mahsuri Jitra... bertarung nyawa lebih krg 14jam jugak... leaking air ketuban pukul 6.30pg ketika bangun untuk solat subuh. Mula sakit lebih kurang jam 9pg. Cek bukaan serviks baru 2cm... ingat2 lupa waktu tp kronologi masih ingat cenggitu... malas nk cari entri 3tahun lepas... hehe... sakit main2... kkdg 10minit sekali n kkdg membawa kepada 20minit sekali... masa tuh zero knowledge mengenai kelahiran... main redah jek... masuk labor room selepas solat zuhur lbh krg 2.30ptg... bajet da boleh bersalin... tp bukaan masih 2-3cm... tp sakit agak kuat... masa tuh xtahu langsung mengenai breathing technique segala... dok bergolek je kt labor room... poor me... huhu... mak bagi air rendaman akar fatimah tp mcm tak berfungsi sgt...salah teknik agaknya... siap kena perli dgn nurse kt MAHSURI tuh kata "air akar seruntun" hangin je aku... kalu sy ingat lg muka nurse tuh siapla kalu jmpa... haha! nurse-nurse sgt tak supportive... dahla swasta suppose dpt layanan baik... cuma xkena marah tp depa layan xmesra alam... better lg nurse2 kt HTF rasanya... walaupun government... 

Bukaan serviks masih lambat... seiingat sy masuk waktu asar pun baru 4cm mcm tuh tp sy da penat sgt... depa bg pitocin drip kt tangan... memula target super xnak amik epidural... maghrib tiba sakit makin menyengat... perut lapar, tenaga macam da zero... dah tak keruan menahan sakit dari tgh hari td... bukaan masih lg lambat... tak silap dalam 4-5cm baru... amik keputusan utk amik epidural... nurse terus calling2 pakar bius dari KMC... doctor apa xingat nama dia...doctor yg sgt friendly n baik... selepas dipasang epidural di spine terus hilang sakit contraction. Seronok rasa siap boleh rehat n tidur kejap sbb letih... bukaan dah start cpt... ada seorg bidan tua yg baik... tp dia xsempat tolong sy bersalin sbb shift dia habis pukul 10mlm... lebih kurang pukul 11mlm baru bukaan 10cm - fully-dilated... nurse calling dr.annuar sbb dr.annuar je yg on call hari tuh...kena pulak sy bersalin hari sabtu malam ahad... nk mintak dr.zarina dia cuti...sedih... dr.annuar mai dalam 10-15minit kemudian... dia suruh push tp baby xkeluar... yelah epidural kot xrasa urge utk push... nurse2 tuh boleh buat bodoh...tak guide langsung! I hate that nurses... 

Setelah beberapa percubaan push masih gagal... last2 dr.annuar decide utk czer... saya menangis n sekali lagi nurse hampeh tuh ckp sumthing yg menyakitkan hati... "ada seorang ibu tuh baby 3.9kg... badan kecik je tp boleh bersalin normal..." hangin tak?dahla penat dari pagi bertarung nyawa... sy menangis... menangis sakit hati, menangis tak dapat bersalin normal, menangis sebab letih, menangis sebab kesian kt en.abg kepenatan tunggu dari pagi td... diringkaskan cerita tepat jam 11.40malam si aisya nafisa pun selamat dilahirkan dgn berat 2.7kg... alhamdulillah segalanya... ingat ka segalanya berakhir di situ... tetapi tepat jam 2.30pg ubat bius/epidural habis sakit bekas luka operation terus terasa... kali ini kaw2 punya sakit daaa... lebih lagi sakit contractions... 2x nurse mai cucuk painkiller tp xjalan... akhirnya sy macam tertidur/terpengsan n bangun pukul 7.30pg dalam keadaan lali... alhamdulillah sakit luka beransur hilang... masih tidak dpt tgk aisya masa tuh... kejahilan lagi tak dapat skin-to-skin contact utk breastfeed aisya... 

Segalanya tinggal kenangan yg sgt mendewasakan kami suami isteri... walaupun dirasakan byk sgt lompang... byk sgt ilmu tidak sempat kami timba sebelum menyambut kehadiran aisya tp alhamdulillah perjalanan selepas itu lebih mudah... aisya membesar dgn baik, bijak, comel dan cantik... sy mampu juga utk fully-breastfeed aisya sampai usia dia mencecah 7-8bulan dengan ilmu yg zero masa tuh... :) Sungguh pengalaman n ilmu menjadi seorang ibu n ayah xpernah selesai... 

Sekarang sy sedang menanti saat bergelar ibu n ayah kepada 3orang cahaya mata...sgt pantas masa berlalu...


1st time jumpa ummi n ayah...

3-4days... 2010


 

2 sweet persons:

♥mamaTisyaThaqif♥ said...

K.fae,awat dr anuar xvacum or forceps instead of czer eh?
Haa suppose nurse in LR should be more supportive. Alhamdulillah nurse yg entertaiint naem semua supportive.

Faizah^Ramli said...

@♥mamaTisyaThaqif♥

Dr.annuar kata kepala tinggi lg...xnmpak turun pun apatah lg crowning... dia mcm xmau amik risiko utk vacuum/forceps... dia la yg kata kfae xsure...tp dr.annuar mmg suka czer jgk...bg dia cpt n selamat...hehe

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D