7.12.13

Minyak Ikan... (part 1)

Bismillah wal hamdulillah...

Teringat zaman kanak-kanak dulu mak abah selalu bg minyak ikan brand S**t E******N... dulu xdak perisa... ada yg kaler putih tuh ja...pastu baru ada perisa mcm orange...pastu keluar isu pensijilan halal pulak...wallahu'alam xtau apa status skrg... zaman dulu sgt limited nk cari supplement yg bermutu tinggi, mendapat pensijilan KKM dan yg penting HALAL...Mungkin xterbuka lg minda kita utk cari skrg ni zaman da berubah, majoriti orang ramai mementingkan pemakanan tambahan yg berkualiti, ada sijil KKM n HALAL... 

Petang ni nk cerita mengenai minyak ikan... apa yg menarik pada minyak ikan sampai menjadi 1keperluan amik minyak ikan sebab kita perlukan omega-3 yg terdapat dalam minyak ikan itu. Omega 3 merupakan asid lemak asas bermakna tubuh badan kita tidak mampu utk mencipta omega 3 sendiri tetapi omega 3 mestilah diperolehi daripada sumber makanan daripada diet seharian. Omega-3 adalah sgt penting kepada tubuh badan manusia kerana peranan pentingnya dalam menjaga kesihatan sel-sel otak manusia, sistem arteri dan saraf manusia. Menurut kajian, omega-3 yang diperolehi oleh tubuh badan manusia melalui diet/pemakanan seharian adalah tidak mencukupi utk menampung keperluan tubuh. Tidak semua ikan, sayuran dan makanan mengandungi tinggi asid lemak terutamanya omega-3 jadi perlulah mencari dan mengenal pasti sumber makanan yg tinggi dengan sumber omega-3.



Terdapat 4jenis omega-3 yang telah diklasifikasi seperti berikut:

a) Alpha Lenolenic Acid (ALA) - didapati daripada sayuran daun hijau, minyak sayuran, kacang walnuts etc. ALA adalah agen anti-inflammatory yang boleh melindungi kerosakkan dinding arteri dan saluran darah serta boleh meningkatkan sistem imunisasi tubuh manusia. Tubuh badan manusia mampu utk menukarkan ALA ini kepada EPA tetapi orang yang berpenyakit seperti diabetes dan schizophrenia (masalah mental - tidak dapat membezakan antara realiti dan ilusi) akan mengalami masalah utk menukarkan ALA kepada EPA. Oleh sebab itu, pesakit diabetes dan schizophrenia sangat memerlukan sumber makanan yang tinggi dengan omega-3. 

b) Eicosapentanoic Acid (EPA) - major komponen omega-3 yand didadapi daripada minyak ikan, ikan2 dari sumber laut dalam seperti salmon, mackerel, rainbow trout dan tuna. EPA sangat penting kepada perkembang sel-sel otak dan EPA dapat memastikan sel-sel otak sentiasa berhubung (macam iklan susu anmum la pulop...hehe)

c) Docosahexaenoic Acid (DHA) - DHA juga berasal daripada sumber minyak ikan seperti EPA tetapi badan manusia tidak dapat menghasilkan sendiri DHA jadi manusia haruslah mengamalkan diet yang tinggi omega-3 terutamanya DHA.

d) Lenolenic Acid (LA) - omega-6 yang tinggi byk terdapat dalam minyak sayuran. Kepentingan omega-6 juga sama pentingnya dengan omega-3 iaitu boleh mengelakkan masalah 'water retention', boleh menghalang dari masalah tekanan darah tinggi, boleh mengelakkan dari masalah saluran darah tersumbat.

e) Oleic Acid (OA) - omega-9 fatty acid... ada sampai 9 ke?ye kawan2... omega-9 banyak terdapat dalam minyak zaitun/olive oil.

Kepentingan dan faedah asid lemak omega-3

a) Kardiovaskular - boleh merendahkan kadar kolestrol dalam darah, merendahkan risiko kerosakkan arteri darah, serta mengurangkan risiko serangan jantung

b) Tekanan darah tinggi - mengawal tekanan darah

c) Strok - boleh melindungi daripada masalah saluran darah tersumbat dan strok. Kajian membuktikan pengambilan 2ekor ikan (daripada sumber omega-3 yang tinggi) secara berterusan mampu mengelak sehingga 50% peluang untuk terkena strok

d) Neurological - terutamanya EPA dan DHA perkembangan sel-sel/membran otak yg cergas. Yang boleh menjamin daya berfikir yg efektif dan cepat

e) Kanak-kanak- penting utk kesihatan kanak-kanak yang sedang membesar. Ibu mengandung yg tidak mengambil sumber omega-3 yang mencukupi berisiko untuk melahirkan anak yg mempunyai masalah saraf dan penglihatan.

f) Sistem imunisasi - omega-3 boleh membantu pesakit rheumatoid arthritis, diabetes mellitus, psoriasis simptoms etc. Omega-3 mampu untuk memperbaiki sistem insulin tubuh badan manusia. Omega-3 dapat mengurangkan pengambilan ubat-ubatan tahan sakit untuk pesakit2 seperti yg disebut tadi.

g) Barah - Kajian menunjukkan, sesiapa yg mengamalkan diet yang tinggi dgn omega-3 ataupun mengamalkan supplements minyak ikan yg tinggi dgn omega-3 sangat kurang berisiko dijangkiti barah

h) Mediterranean Diet - Diet cara Mediterranean adalah diet yg diamalkan seimbang antara pengambilan makanan2 yg kaya dengan omega-3 dan omega-6 seperti ikan, sayuran etc secara seimbang. Kajian menunjukkan jika diet mediterranean ini diamalkan seseorang itu akan kurang berisiko menghidap sakit jantung. Diet ini menyarankan pengamalnya agar mengurangkan pengambilan daging (walaupun daging kaya dengan omega-3) tetapi menggantikannya dengan makanan berserat tinggi, buah-buahan segar, sayur-sayuran, ikan-ikan segar, minyak zaitun, bawang putih dan makanan-makanan tinggi omega-3 yang lain

i) Kencing Manis - tubuh pesakit kencing kurang upaya untuk menukarkan asid lemak ALA kepada asid lemak DHA atau EPA yang sangat diperlukan oleh tubuh

j) Masalah berat badan - omega-3 yang rendah kalori dan karbohidrat akan meningkatkan keupayaan tubuh dalam penghasilan insulin dan boleh mengawal kadar gula di dalam darah

k) Osteoporosis/kerapuhan tulang - omega-3 (seperti EPA) boleh meningkatkan kadar kalsium di dalam tulang seterusnya menguatkan tulang.

l) Masalah tiada selera makan - memperbaiki masalah selera makan pesakit

m) Lelah/asthma - mampu memperbaiki sistem paru-paru. 1kajian telah dilakukan ke atas 29orang kanak-kanak yang berpenyakit lelah/asthma diberikan supplements omega-3 selama lebih kurang 10bulan mengalami perubahan kepada masalah lelah mereka dibandingkan kanak-kanak yang hanya bergantung kepada ubat-ubatan sahaja.

n) Masalah penghadaman - mampu mengubati masalah sembelit atau cirit-birit

o) Kesan lecuran/terbakar - boleh menyembuhkan luka akibat kesan lecuran kesan terbakar

p) Macular Degneration (masalah retina mata) - berupaya mengurangkan risiko kerosakkan retina mata untuk jangka masa panjang

q) PMS - mengurangkan simptom-simptom PMS seperti kram pada perut, pening, muntah dan loya

r) Barah colon - mengurangkan risiko barah kolon walaupun pesakit sudah menunjukkan simptom-simptom dijangkiti barah fasa 1. Omega-3 berupaya melambatkan dari merebaknya sel-sel barah.

s) Barah payudara - khas untuk wanita yg mengamalkan diet yg tinggi omega-3 akan kurang berisiko dijangkiti barah payudara. Kajian menunjukkan wanita yang mengamalkan diet tinggi omega-3 bersama vitamin C, E, beta-carotene, selenium dan COQ 10 boleh merawat masalah barah payudara ini.

t) Barah prostat - setiap lelaki mestilah mengamalkan diet kurang lemak bersama-sama omega-3 untuk menghalang merebaknya sel-sel kanser seperti kanser prostat ini

u) Kolestrol tinggi - mengurangkan kadar kolestrol dalam darah ambillah makanan-makanan yang tinggi omega-3 dan omega-6


Nanti saya akan ceritakan mengenai omega-3 dari SHAKLEE iaitu promo bulan ini cik Omega Guard kita :)

Untuk produk SHAKLEE bagi penduduk negeri Perlis Indera Kayangan anda boleh menghubungi sy utk COD produk Shaklee ya~  bagi negeri2 lain juga boleh... Pos ke seluruh Malaysia avaiable (POSLAJU) Insya ALLAH...


Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

ID Shaklee: 962622 (atas nama mohd asyraf bin suhaimi)
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone: 019-5588082
YM: syauqatul_wardah_nur_faizah

Notes:Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook

 

0 sweet persons:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D