19.12.13

38weeks+... 13days to go... review manual breastpump... eh?

Bismillah wal hamdulillah...

Perihal pregnancy

Eceli xdakla nk counting sgt... sbb ternampak ticker tadi tertulis kt situ 14days to go... rasa mcm hah?lagi 2minggu ka?awat rasa mcm lambat lagi ja?ekekeke... cuma sedar diri dah 38weeks je this week tp xkira pulak berapa balance days yg tinggal... haha! eceli xbg masa yg fix pun utk adik baby menjenguk dunia... as long as itulah masa yg dijanjikan ALLAH SWT, si kecil da get ready insya allah ummi dan ayah serta kakak2 semua sentiasa bersabar menanti kehadiran kamu :)

Tajuk macam xda kesinambungan pulak... nk cerita hal pregnancy tiba2 da keluar review breastpump... haha! kira ni entri 2 in 1 jgk... lagipun rasanya bila da tiba saat2 nk bersalin nehs antara perkara lain yg difikirkan selain perihal bersalin adalah mengenai proses penyusuan susu ibu sepenuhnya... honestly sy mmg xpandai teknik marmet... sejak anak 1st lg ada cuba tp xdakla dpt hasil mcm sesetgh org smpai 1botol ha dia boleh dpt dgn marmet... mmg xbeli la kiranya breastpump sbb da ada breastpump 'natural' gitu...byk da search tutorial tp tetap gak xberjaya... gigih tuh search tutorial end up dgn hasil setakat 1oz pastu penat n sakit belakang... haha! :D malas dah nk fikir ada breastpump kita pakai je la breastpump boleh maen game sambil pumping... eheks.. sedar tak sedar dah 30minit pumping... pnyala santai...production pun byk sbb kita releks, rasa enjoy, xstress... ye dak?

Ramai yg PM, SMS, WhatsApp tanya dah bersalin ka belum, belum ada tanda2?hehe :D rasanya lebih kurang kakak2nya dulu jgk... aisya overdue n amira 2hari lagi nak masuk due baru keluar (tuh pun EDD base on scan) ummi ada gak rasa saspens... arituh ada scan masa 10weeks n EDD base on scan masa tuh adalah 10Jan2014... ada gak terdetik di hati nk overdue lagikah my 3rd child nehs?usah difikirkan sangat... sampai masa keluarlah dia... baby tahu bila masa yg terbaek utk dia menjenguk diri... bukankah allah swt sudah tentukan?sy berterusan berdoa smg segalanya baik2 shj n dipermudahkan allah swt... ameen :) asik2 false alarm yg boleh tahan kuat... ala2 period cramp n selepas itu hilang... irregular la jgk... tp penat kkdg dalam keadaan kelam kabut seharian nk fokus hilangkan ketidakselesaan false alarm... smg sy kuat nk hadapi... 

Perihal breastpump

Ok itu pasai kisah nk bersalin... sy tgk ramai kawan2 yg dok up status mengenai breastpump terbaik terutamanya utk yg anak 1st... bagi sy setiap org xsama yg penting ibu itu mesti serasi dgn breastpump yg dia pakai... tp mmg penting la cek dulu testimoni/review mengenai breastpump yg kita nak beli dari segi condition (manual/electric/batery operated), nak yg double atau single pump, dari segi parts dia susah ke tak nk assembled (menda ni boleh efek mood nk pump jgk kalu byk sgt parts nk kena cuci, pasang n kalu terhilang/termiss 1part boleh menjejaskan aktiviti pumping), saiz n berat (boleh angkut p ofis utk ibu berkerja dgn mudah), bunyi (penting kot sbb dalam pantang pun kkdg nk pump kalu bunyi da mengalahkan mesin padi tuh mcm mengganggu jek baby nk tdoq kan), kondisi corong pump (ada yg lembut n selesa ja n ada yg keras menyakitkan... kena gak review n tgk) etc... ni antara ciri2 yg sy akan tgk la setiap kali beli pump... eh xdakla setiap tahun beli tp so far ada kot 5jenis breastpump dah sy beli... hehe :D

Manual Medela Harmony... my 1st bp...
Sampai sekarang xpernah guna... errr...

Memula dulu beli medela harmony manual bp... ok tp mcm xserasi dgn sy... agak menyakitkan xsure la kenapa mungkin corong xbapa frenly diketika itu n agak memenatkan nk pump dgn kerap (masa tuh jadi pumper tegar - 24jam pumping jek keja) pastu sy beli electric pump brand pureen... ini lagi haru xreti nk guna... puas gugel cari cara nk guna tetap fail gak... xtau la kot sy terbeli pump yg rosak... siap tnya2 org n member lagi last sekali mmg 1x pun tak pernah berjasa... simpan terus! mahal jugak almost rm100 masa tuh... pastu terjumpa si cantik molek spectra 3... ini paling lama berjasa... double pumping n electric... even corong dia mcm keras sikit tp selesa jek... cuma xleh la nk pump dlm kereta sbb dia fully electric... okla dapat hasil byk jgk dgn pump ni makna kata serasi... bunyi pump pun slow je... cuma saiz n berat dia tuh yg xlarat nk angkut... tingat masa zaman berkerja, sy angkut 3ketoi beg hari2 ke tempat kerja... 1handbeg, 1beg lappy, 1beg pump... beg lappy n pump tuh da sama besar... itu belum cmpo cooler beg...cooler beg sy tinggal kt dlm kereta... nanti da siap2 EBM dlm tgh hari baru angkut masuk cooler beg atau sy angkut bawak balik siap2 stok EBM... simpan sementara stok EBM kt bilik server... bilik server kan mmg sejuk bersuhu 18c-20c cenggitu jadi macam ala2 cooler beg dah... oh masa tuh sy kerja kt makmal komputer sekolah :) bilik/makmal komputer mmglah sejuk...kkdg menggigil... sokay la if xbawak cooler beg selalu...

Ada juga keburukan spectra ni utk fully-pumping mcm saya sbb menda guna 24jam secara kekerapan 2-3jam sekali... spectra 3 ni dia ada masalah backflow pulak selepas da kerap sgt menggunakan n perlu servis... sy mmg nk hantar servis tp masa proses berpindah dari umah mak ke umah sendiri ter'miss place spectra 3 tuh... sampai skrg sy xjumpa spectra 3 yg gabak tuh! ntah2 kena bawak lari tikus kot?ekekeke :D ada member mintak nk beli mmg nak let go tp xjumpa kt mana... pump yg besar mcm tuh pun boleh hilang mmg lawak! :D lepas tuh decide nk beli medela freestyle konon2 nk membarakan lagi semangat nk pumping... en.abg pun nk sponsor... yezza shj la... ni kira hadiah dari suami tercinta Medela Freestyle... harga masa tuh dalam RM1600 cenggitu... alhamdulillah in good condition sampai skrg... both battery n electric operated... kkdg sy pump dalam kereta n mmg fully gunala...

Banyak berjasa...spectra 3

Breastpump termahal yg pernah sy miliki...alhamdulillah hadiah suami tercinta...

Bila turn amira pulak lahir, sesi pumping tuh memula ja macam sgt aktif tp once da tahu xberkerja lg, jadi slow down dah proses pumping... lebih byk df sahaja... oh lupa review... medela freestyle neh ada 2menda je yg plg xbest... 1) Bunyi sangat bising (ada member saya ckp kalu pump ramai2 dgn officemate semua guna medela fs kt nursing room da dengar macam ala2 kandang lembu dahhh... dahsat tak?wakaka :D) mmg siyes bising... sy mmg struggle nk pumping pakai medela fs masa dalam pantang dulu sbb kena lari dari amira yg sedang nyenyak tdo baru leh start pump... bising sgt! silap2 aisya n ayah dia sekali boleh bgn... 2) Byk sgt parts kena assembled.. itu yg menambah rasa malas utk cuci n pump setiap hari... pernah 1hari sy terhilangkan 1part... dan mak hampir2 nk buang part tuh! sib bek sempat nmpak... mak ingat getah kecik apa la... mmg seram sbb part2 medela ni boleh tahan costly jgk... *lap peluh...* tp disebabkan dah berjasa selama lbh krg 3thn tetap rasa berbaloi... bab serasi tuh mmg serasi sgt dgn sy... sekali pump kkdg kena tukar botol pnya byk hasil tenusu yg diperolehi... pakai botol panjang baru releks sikit... sy boleh pump smbil buat2 kerja laen... freestyle kekdahnya... so pergunakan sebaik mungkin, pump sambil lipat kain, pump smbil memasak...gigih tak surirumah?wahaha :D 

Selepas da rasa kurang pump n kurang kerajinan nk cuci segala parts medela fs neh sy decide nk pakai yg manual je la n mudah sket n bawak, ringan n xcomplicated part dia nk kena cuci n keringkan... last2 decide avent manual... siyes jatuh cinta dgn avent manual... mmg rasa sgt similar dgn baby's suction... lembut n user frenly... tidak seperti medela harmony manual dulu rasa mcm xserasi sgt... walaupun manual n single pumping je, tp hasil tenusu juga smpai kena tukar2 botol kekdahnya... masyukkk... 10-12oz jgk... alhamdulillah... tp tuhla bila manual xleh la nk buat kerja laen sambil2 mengisi masa lapang session pump tuh... tp okla surirumah je pun... pump sekali-sekala bila da engorge sgt n si baby asik tidur mmg sgt perlu... sy pun mmg kumpul la stok habuan nk tggal amira kejap2 kt mak masa tuh... :)

The best manual breastpump ever!

Itulah rentetan kisah breastpump yg xseberapa byk... pengalaman anak baru 2org... so far alhamdulillah... xsabar nk meneruskan journey breastfeeding utk anak ke3 semoga dipermudahkannya...ameen ya rabb...
 

2 sweet persons:

♥mamaTisyaThaqif♥ said...

Waaah banyaknyaaa collection.
Skrg spectra pn dh ada design baru kan.
Naem br jatuh cinta dengan medela harmony. Bg naem suction dia slower than avent manual.
Avent manual tempat kayuh dia dh misplaced.sobson

Faizah^Ramli said...

@♥mamaTisyaThaqif♥

Ouhhh... mmg tersangat depend pada keserasian kita kan?kfae mmg xbleh p dgn medela harmony rasa sakit pulop... hehe :D xtau tuh kot design 3thn lepas sbb pakai masa dalam pantang aisya... avent manual mcm best lak... hehe :d tuh xberani kkdg nk bg review kalu ada org tnya... just bagi pengalaman sendiri... nak kata brand mana best atau tak tuh mmg xberani...kena cuba sndiri :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D