23.11.13

Saya dan demam...

Bismillah wal hamdulillah...

1ketika dulu saya seorang yg rajin telan ubat... wakakaka :D kiranya xpernah ada masalah nk mkn ubat if xsihat... yelah ubat kan sinonim dgn org xsihat... tp sejak sy kenal shaklee 3thn++ yang lalu sy juga lebih mengenali something yg lebih bersifat natural dan semulajadi... alam ini allah swt kurniakan dgn 1001 keajaiban n kelebihan yang kita sendiri xsempat nk terokai... dulu, asal ada rasa nk demam cpt2 telan panadol, ubat batuk, ubat selesema complete! En.abg pulak jenis yg susah mkn ubat n dia lbh prefer baek sendiri dari telan ubat... bagus jgk kaedah en.abg tuh... kalu en.abg demam mmg susah hati sbb dia akn selimut 1badan smpai berpeluh2 1hari suntuk pastu tiba2 boleh bgn elok je mcm xdak apa2... Maha Kuasa ALLAH SWT yang menyembuhkan... :)

Sy mula berazam kalu boleh nk kurangkan la pengambilan ubat-ubatan ni walaupun xsihat... berkawan dgn sahabat2 yg lebih pros kepada natural remedies mmg membuka minda sy... sbnrnya drugs, chemical n apa2 yg terdapat pada ubat mempunyai long-term efek yg mungkin kita xnmpak skrg... kecuali la dlm keadaan terdesak sgt kan...xdakla kita nk mempertaruhkan nyawa tp sebolehnya nk elak... sepanjang mengandung yg ke3 ni alhamdulillah sy mmg xpegang langsung ubat2 walaupun xsihat, selesema ka, sakit kepala ka atau demam... alhamdulillah kali ni xdemam langsung cuma semalam da rasa badan dedar... kena hujan mungkin 2-3hari yg lepas. Sy mengamalkan supplements shaklee yg lbh bersifat natural yg tiada drugs, chemical, tiada perasa, pewarna tiruan... hari2 ambil vitalea (multivitamin), b-complex, ostematrix, vitamin C... kalu nk demam sy tambah nutriferon utk immune booster. Selepas itu sy top up dgn natural remedies laen yg sememangnya bahan2 tersedia kat umah... buat sendiri garlic oil+olive oil n lumur pada kaki. Selalu gak buat utk anak2 bila ada simptom2 nk demam, batuk or selesema. Waktu malam buat socks remedy lumur dgn garlic oil+olive oil. Alhamdulillah dgn izin ALLAH SWT mmg demam xpernah berpanjangan setakat 1-2hari shj... Sy juga amalkan bg anak mkn chewable vitamin C setiap hari khas utk kanak-kanak, make-sure water intake juga mencukupi. 

Nutriferon wajib ada kat umah... immune booster terbaik!
Untuk ummi n ayah

Untuk aisya n amira


If rasa sakit tekak n batuk sy akan minum 1sudu madu yang dicampur dengan lemon. Macam tuh jgk utk anak2 sy... setiap hari suap mereka dgn 1sudu kecil madu+lemon alhamdulillah kkdg da nmpak simptom2 mcm nk selesema/batuk tp dgn izin allah swt sembuh mcm tuh shj... budak2 ni cpt baek... mak budak ni kena konsisten amalkan barulah nmpak kesan... :D so far okla xdakla asik bergantung pada paracetamol je utk budak2 nehs... if badan dedar keep on sponging dgn air suam2 kuku... in shaa allah panas badan akn berkurangan... kami sefamily pun da lama xjengah ke klinik 1-2tahun ini... aisya n amira pun kalu demam setakat 1-2hari shj... sy pun xbg ubat demam... selalunya sy 'bawak lari' aisya+amira dari maktok depa sbb khuatir awal2 lg maktok suap paracetamol...kejam tak??? haha! sbnrnya xmau dedahkan anak2 sy dgn ubat-ubatan yg ada drugs nehs... kalu boleh nk 'lasak'kan sikit sistem immun badan agar tidak bergantung pada ubat-ubatan... budak2 ni lagi la badan cpt sembuh. Kalu boleh cuba elakkan bg ubat... cuba dulu dgn natural remedies... alhamdulillah berkesan untuk anak2... cuma ummi kena rajin sikit... kalu demam kena monitor je suhu badan siang n malam takut naik kan... as long as 38.5 ke bawah ok lg xbagi ubat... sponging n sponging in shaa allah suhu akn turun... tidak lupa selawat syifa' n doa smg allah swt kurniakan kesihatan kepada anak2... :)

Garlic oil+olive oil

Honey with lemon

Tips tepid sponging utk anak yg demam... 


ALLAH SWT yang memberikan kita penyakit utk menguji keimanan kita juga tanda ingatan DIA kepada kita dan DIA juga yg berkuasa menyembuhkan :)

Untuk produk SHAKLEE bagi penduduk negeri Perlis Indera Kayangan anda boleh menghubungi sy utk COD produk Shaklee ya~  bagi negeri2 lain juga boleh... Pos ke seluruh Malaysia avaiable (POSLAJU) Insya ALLAH...

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

ID Shaklee: 962622 (atas nama mohd asyraf bin suhaimi)
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone: 019-5588082
YM: syauqatul_wardah_nur_faizah

Notes:Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook

 

2 sweet persons:

nik ros said...

kalau boleh nak elak makan ubat2 ni. nik dah la tak suka sgt makan ubat ni,kalau boleh tahan sakit, mmg tahan la dari telan ubat. sbb tu nak try supplement.sbgai bahan tambahan kan.

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Btul tuh nik...natural remedies n natural supplements ni mmg akn amik masa sikit utk nmpak kesan. tp bila da nmpk ksan in shaa allah ok daripada kita amik sumthing yg ada drugs, chemicals n pewarna/perisa tiruan ni boleh efek kesihatan dlm jangka masa panjang yg mungkin kita xperasan if kita amik secara berpanjangan... kena hati2 tuh... vitamin pun ada yg sintetik yg mana xelok utk kesihatan...so kena kaji n buat research dulu :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D