20.10.13

Welcome 3rd trimester~!

Bismillah wal hamdulillah...

Tgk apps "I'm Expecting" da bg reminder this week da entering 29weeks...pergh... terkebil2 mataku sekejap... kira2 berapa minggu lg eh nk bersalin nehs? 37weeks da suppose kena get ready ja... lg 2bln je la kan (8weeks) tp pengalaman 2org anak sblm ni overdue n 2hari lg nk EDD... so suppose 39weeks ke atas baru nk start cuak jadinya... haha! tapiii... ada lg tapi... kalu berlainan gender adakah sama?haha! ok2 mcm2 fikir da skrg... ada gak org ckp kalu baby boy ni cpt dari baby girl...tp ada je baby boy pun overdue... so xleh percaya sgt bab tuh... just get ready... chances utk overdue pun sy rasa agak tinggi sbb base on scan masa 10weeks lps EDD jadi 10Jan2014... jeng3... isau gak nehs... harap2 baby baek shj kt dlm n keluar bila betul2 da time... xdak pengalaman lg kena induce bagai... tidak akn ku serahkan diri! hehe... mmg plan nk natural as possible... in shaa allah... doakan yg terbaek...

Masih terkenang saat menyaksikan urine pregnancy test brand guardian bertukar dari 1line kepada 2line pada tanggal 7mei2013...masa tuh hnya allah swt shj yg tahu perasaan berkecamuk ini... Suppose mr.P menghadirkan diri pada tanggal 27april2013 namun mr.P masih tidak kunjung tiba... fikiran ini hnya mengatakan mr.P mungkin lewat lg... tapi yg hairannya dah xboleh stay up utk baking... ngantok n letih yg amat! kaki cramp... pagi2 pula loya n dah xleh nk makan makanan kegemaran sy iaitu nasi kandaq! haha :D makanan kegemaran wehhh... nasik kandaq lauk daging masak hitam n ayam goreng rempah...serius rasa xleh nk telan masa tuh... dlm hati... "ha sudah!" tanggal 7mei2013 memberanikan diri membuat UPT dikala tengah hari sbb sgt2 xlarat dah masa tuh... n keputusannya masa itu adalah?

Terkebil2 mataku memanding strip ini ketika itu... air mata mengalir... xtahu nk tafsir air mata apa... keluar toilet terus berlari memeluk amira yg masa tuh baru berusia 11bulan (beberapa hari lg nk masuk 1thn) yg masih fully-breastfeed... ohhh... sayunya perasaan ketika itu... :(
Ok kita lupakan kenangan itu... hehe :D skrg adik baby sedang bergerak aktif kt dalam... Dah masuk 3rd trimester kudrat semakin menurun dek kerna keadaan fizikal yg semakin memberat ke depan... cramp sana-sini juga sudah mula terasa... nak2 kalu terpaksa dukung si amira yg berat da 10kg tuh... dugaan sungguh... pas dukung tuh mesti perut ummi cramp... harap2 adik baby baek2 shj kt dalam n keadaan fizikal ummi pun xdak masalah harapnya... isau jgk kan sbb selalu jgk angkat menda berat... org tua2 ckp perempuan ni xelok angkat menda berat2... takut menjadi beban kepada anggota dalaman wanita...wallahu'alam... 

Tapi so far keadaan kesihatan adalah dlm keadaan baik... tak pernah demam lg setakat ini... itu pun sy sudah bersyukur! alhamdulillah... check up pun asik mendapat pujian shj... hehe... reading HB yg cantik, berat pun naik elok je, MGTT result pun doctor kata terbaik... alhamdulillah... itu pun da cukup membuatkan sy rasa bersyukur ke hadratNYA... ALLAH SWT memakbulkan permintaan sy agar dpt lalui 3rd pregnancy ni dlm keadaan yg sihat sbb sy perlu menjaga 2org anak yg masih kecil n memerlukan perhatian sy... walaupun diawal fasa dulu ada jgk terasa alahannya.. dahla bulan ramadhan masa tuh... tp kuasa ALLAH SWT sy boleh menjaga aisya n amira sendirian n dpt berpuasa penuh sambil menyusukan amira jg :) Sesungguhnya pertolongan ALLAH SWT itu sgt dekat... 


 

3 sweet persons:

♥mamaTisyaThaqif♥ said...

Fuuh nevessss..
Ni dah rasa bby menurun.
Lepas tu kakak opis suruh get ready sbb naem makin awal 2minggu.boleh pakai ke teori tu.tp mmg riso.
Sbb mmg aktif bejalan.tiap hari panjat tingkat3

Faizah^Ramli said...

@♥mamaTisyaThaqif♥

Naem better get ready ja sbb dua2 prgnancy keluar awai kan?kfaizah mmg dua2 lewat smpai overdue...sbb tuh releks...haha! boleh ka gitu?tp masuk 32weeks rasanya better get ready je kan... baju2 newborn kena basuh2 dah satg da sarat sgt xlarat pulak nk buat... :) amboi saspensnya rasa... xsangka nk beranak pulak kita nehs...thn lepas baru ja beranak...haha! :D

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillahkak rezeki sapa sangka kan.. Tp byk boboi lahir awalskit.. Kikii..
Semoga dipermudahkan mcm amira :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D