3.6.13

Rezeki dari arah yg tidak disangka-sangka (Part 5:'Kepastian mengandung' )

Bismillah wal hamdulillah...

Tak tau nk letak tajuk apa... hahaha :D apa2 je la... rentetan dari peristiwa UPT +ve itu beberapa hari lps baru dapat sikit kekuatan sy buat confirmation pregnant kt klinik menon, kangar... tp doctor scan masa tuh dia ckp xnmpak... mungkin fetus masih kecil... 1minggu lps itu, ke klinik faizah pulak utk scan... masa tuk expected pregnant dlm 7weeks kot.. dan dr.faizah ckp kantung da nmpak tetapi baby tidak kelihatan... dibimbangi "blighted ovum" yakni early pregnancy failure... senang ckp baby xjadi la... 

Perasan tak kantung baby kelihatan tetapi kelibat baby tidak kelihatan... mcm kantung kosong...
Masa tuh perasaan berbaur2... rasa bersalah menguasai diri sbb ada 'feeling' xberapa bersedia menyambut kedatangan baby ke3 ini... penah menangis n meratapi diri mengenangkan amira yg masih fully-bf... masa tuh belum pun cukup usia 1thn... rasa bersalah amat andai apa2 terjadi kt 3rd baby... masa tuh rasa sgt stress... menurut penerangan dr.faizah, kejadian "blighted ovum" tidak memberi sbrg simptom mcm bleeding atau apa2... kkdg seseorg itu xsedar pun kandunan itu xmenjadi sehinggalah 1hari kantung baby itu akn gugur sndiri dlm bentuk ketulan darah... ok masa tuh mmg blur gila... :(

Kebetulan kenduri adik sy odah pd 25hbmei itu... sy buat check up/scan tuh pd 23mei... sy terpaksa melupakan kekusutan utk buat sementara waktu utk memberi fokus kpd kenduri adik...disamping berdoa smg allah swt memberikan yg terbaek utk kami... sama ada allah swt berikan adik baby pnjg umur atau sebaliknya kami sepakat utk terima sgalanya dgn redha... 2june2013 semalam...slps majlis pertunangan adik sy yg ke4, fikir pnya fikir nk p check up skali lg tak sbb da 10hari berlalu... weekend ni kami sekeluarga nk antar adik sy n adik ipar ke UIAM PJ... alhamdulillah both my sister n sister in law dpt tempat n kursus yg sama... depa pun bff dari kecik lg... alhamdulillah... :) ok off topic kemasukkan depa ke UIAM next week... setelah diskas dgn en.abg, takut in case apa2 jadi otw p PJ next week, sy pun kata marilah jmpa pakar pulak~! plan nk jmpa dr.annuar (gynea yg best n yg sambut kelahiran aisya) kt INS Specialist center skali patients dr.annuar berderet2... so utk mengelakkan dari tunggu lama sbb bawak amira bersama so sy pilih gynea yg plg sikit patients... gasaklaa asalkan leh sahkan keadaan adik baby skrg... selamat ke tak, ok ke tak?jadi ke tak... haish siyes xleh fikir dikala itu... 

Pas da register sume, tgn da terketar2 tahan lapar terus kami p lunch dulu, solat zuhur bagai... (tak sempat p pagi sbb ada majlis pertunangan adik) xleh bajet kul bapa leh setel so kami berpoya2 la dulu... tgk2 giliran nk jmpa doctor da terlepas daaa... hehe...rupanya xsmpai 1jam pun kalu dgn dr.ngee tersebut... patients paling sikit... tp dr.ngee not bad jgk... pakar jgk mebi sbb pertuturan dlm  bhs melayu agak memeningkan kepala tp sokay je... ;) selesai sesi temuramah, seperti biasa aktiviti scan dijalankan... letak je alat scan tuh mmg terus je nmpak kantung baby... memula nmpak kantung je sy da berdebar-debar... slps beberapa seconds baru nmpak baby... agaknya sbb kulit perut yg tebal... harus diet pasnehs... xsmpt diet pun utk 3rd baby...aduhaiiii... rasa sgt xbest... T_T  jadi dr.ngee soh jmpa dia blk kt INS Kangar pd 19hb ini... jadi EDD yg dr.ngee bai 8jan2014 (setelah sy pospon lbh krg 1minggu dari tarikh LMP sbnr) isau jgk... baby 2013 ka 2014 ni agak2nya ye??? sbb border da tarikh EDD tuh... huhu... kalu ikut exact LMP sy EDD suppose pd 30dis2013... ngeh3... 

Sudah kelihatan adik baby di situ... 8-9weeks... alhamdulillah... redha...


 

5 sweet persons:

sharEna said...

syukur semuanya baik2 saje. hrp dpt bb awal tahun 2014 la Faizah hehehe..best ^^

Faizah^Ramli said...

@sharEna

aah sy pun harap mcm tuh... at least xdela nmpak beranak tiap2 thn...ngeh3...

Norfarhana Ismail said...

Kalau 8 weeks ke atas masa nk scan tu kena minum air banyak lg tak? Ingt mada 1st scan dorang suh minum air bnyak..pastu nk jumpa dr lambt plak..seksa menahannya..hii

Norfarhana Ismail said...

Kalau 8 weeks ke atas masa nk scan tu kena minum air banyak lg tak? Ingt mada 1st scan dorang suh minum air bnyak..pastu nk jumpa dr lambt plak..seksa menahannya..hii

Faizah^Ramli said...

@Norfarhana Ismail

8weeks tuh xdak dah...sbb mmg asik rasa nk terkencing je... selalunya letak alat scan tuh terus je nmpak fetus...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D