14.3.13

Berkenaan dengan laman sosial...

Bismillah wal hamdulillah...

Warning:- Entri ini mungkin mengandungi unsur2 penuh emosi si penulis. Jadi sy ingin meminta maaf terlebih dahulu jika ada antara ayat, perkataan yg bakal menimbulkan rasa xsenang hati kpd sesiapa.. boleh pm direct dgn saya ye utk penjelasan lanjut... pehtuh jangan lupa utk order produk Shaklee juga... kih3 :D

Ini bahananya laman sosial jika disalahgunakan... xkirala fesbuk ka (plg ramai kenalan yg xkenai pun ramai), twitter ka (twitter sy xaktif sgt... follower pun xramai...hehe), instagram ka (ni baru je lg... follower pun lom cecah 100org lg...sonok post gmbo anak2 n baking je) n many more... sy rasa plg aktif dgn 3jenis ni je... n sy login secara automatik dlm galaxy note sy... 

Nak dijadikan cerita, masa awal2 kenai fb nehs sy ni men approve je sapa2 yg add...rasanya sy kenai fb since zaman dok bertunang nk dkt2 kawen da masa tuh tp tak aktif langsung kerna xtau guna fb... create akaun fb pun sbb da ramai member2 terdekat da switch dari friendster ke fb.. wah frenster???da totally berubah n sgt menyakitkan hati... dahla masej2 n gmbo2 dlm tuh sume da lesapppp... huwaa... sbb apa sdeh?sbb byk gambo2 dlm tuh sy da ilang softcopynya... byk gmbo2 masa zaman single n zaman blaja dulu...seyes rasa sgt merindui zaman itu...

Pas da kawen n ada anak2, br la aktif sbb fb ni byk gak kebaikkan dia kalu kita pandai guna... mcm nk cari blk kenalan dari zaman skola rendah... zaman tadika pun ada! best kan?? :D kalu tak mmg selamanya leh lost contact... pehtu leh join page/group yg bleh bg infos2 berguna terutamanya pasai kesihatan, rumahtangga, anak2, shopping n nak berbisnes pun lancar... bisnes bleh berkembang dgn baek dgn fb nehs... nk listdown kebaikkan fb ni byk jgk sbnrnya kalu kita pandai cari peluang... TETAPI kalu kita TIDAK BERHATI-HATI bahaya fb ni jgk boleh menanti mangsanya... jeng3... antara sedar atau tidak, maklumat peribadi yg didedahkan di fb boleh memberi peluang kpd org yg berhati busuk ni menjalankan misi busuk hatinya... xkiranya gmbo, maklumat mcm lokasi kita berada semasa update fb dan sebagainya... nauzubillah... sib bek sy xdak amik pakej data utk note sy... just kalu nk guna beli prepaid data jep.. jd sy xdela boleh update fb spnjg masa.. hehehe :D fb ni siyes boleh buat kita lupa diri kalu xpandai nk control penggunaannya... oh! ada org pesan jgn dok update mengenai lokasi kita berada setiap masa... nak2 update seperti ini... "sy tinggal berseorgan di rumah saya..." siap letak lokasi umah... mmg 90% boleh meningkatkan kadar jenayah akn berlaku pd anda... nauzubillah... 1dunia kot boleh baca status tuh... termasuk org berhati bangkai...!

Sy da insap utk nk approve org yg tidak dikenali... mmg fb boleh cari kenalan jgk tp bila da kawen n anak2 xsempat kot nk cari kawan kot fb kan... kecuali kawan2 blogger mmg da kenai berkurun sejak tertubuhnya blog (5thn da berblog) itu mmg consider da kenaila walaupun belum pernah bersua muka... knp sy tak prefer approve org2 tak dikenali???ada beberapa sebab... antaranya:

a) menjual tak kira masa.. ok fine berniaga itu bagus... sy xhalang org nk cari rezeki sbb sy pun berniaga secara kecil-kecilan... TETAPI jgnlan dok tag gmbo2 hasil dagangan anda setiap masa setiap hari... setiap jam kot dok tag... kalu dlm 1album tu, tag 1gmbo jadila... nti pandai2 org view the whole album kalu ada sapa2 berminat... kkdg rasa mcm wall fb guwe da mcm shopping complex! penuh baju, tudung, ubat, bagai... T_T sib bek xdak org juai ikan n sayuq2 ja mcm pasar kt fb... pfftt... 

b) 'menyerang' semua ttg kita tanpa segan silu... contohnya status n gmba2... kkdg tuh komen ikut suka hati tanpa mengetahui asal-usul n punca... 1-2kali boleh sabar lg... tp bila da berkali2 haku hangin mmg unfren je la... dahla xkenal tlgla behave sket... bg salam ke apa dulu... men serbu... ada seorg hamba allah swt nehs... profession hebat! bkn calang2... tp hati mcm busuk... sudahla m'kondem komen sy di dlm 1pic yg dishare bersama budak2 skola dulu, pehtu p post status kt fb dia lak dia mcm 'benci' dgn komen sy itu... apakah??padahal gmbo tuh ditag bersama oleh seseorg utk mintak pandangan n cadangan... so sume org berhak utk bg pendapat masing2...agak2 kau xsetuju dgn pendapat guwe diam2 sudah... nak sgt ckp sila personally pm sy... sy xkisah tp sy xsuka org yg sound direct depan ramai2 org.. menjatuhkan air muka sy... apa org xde maruah ka apa... nama je org 'berilmu' kerna profession beliau itu tp cara mcm tuh nk mengkritik org?? siap post status 'membenci' komen sy itu... kritik boleh... tp mesti la ada cara agar tidak menjatuhkan air muka org... agak nk cakap kasar tuh pm direct je...

Skrg mcm mmg xleh tgk nama beliau kt fb... emosikah aku?tp siyes xmo rasanya ada apa2 kaitan dgn makcik itu... rasanya itulah komen yg plg buat sy smpai ke tahap maksimum dah kesabaran ini... ada lg sbnrnya dia dok menyampuk n komen tp guwe malas nk rasa apa2... just ignore... mmg tak ngam kot kata org... pendapat berbeza... background konfem berbeza... jadi, utk elak dari rasa negatif sy rasa better UNFREIND je org2 mcm nehs... bukan memutuskan silaturahim tp utk menjernihkan keadaan n mencari penyelesaian terbaik... mungkin dia xsenang dgn cara sy n sy pun begitu... jadi dia boleh cari kawan2 yg menyenangkan kepala otak n hati dia... xperlu nk rasa emosi berlebihan dgn sy... win win situation... pasni kau xperlu la tulis status hangin dgn guwe lg... aman bukan?? :)

Peace no war~!!!
 

 

2 sweet persons:

♥ ROS ♥ said...

Memang geram sgt kak klu duk tag gmbr meniaga depa tu.. Lastly ros private kan, dengan izin ros bru leh kuar kat timeline :) moga di fb kita dpt manfaat lebih dr keburukan :)

Faizah^Ramli said...

@♥ ROS ♥

akak pun da private da...kkdg rasa kesian jgk depa nk promote...so akak biar je...cuma kalu tag non-stop 1hari berkali2 mmg akak xapprove la... huhuhu...agak2 la..1kali sehari ke... atau seminggu 2-3kali jadila... sbnrnya budaya tag2 ni xberapa nk bgs dlm bisnes...akak baca kt mana ntah... share je kt wall sndiri...ada rezeki ada la org baca...tag ni kkdg boleh hilang kepercayaan org (bg org yg btul2 xsuka di'tag sewenang2nya...) so amik langkah slmt...xpyh tag, just share kt wall sndiri...akak xtag kecuali org tuh sndiri mntak di'tag atau bertnya ttg produk2 akak... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D