14.1.13

Scone

Bismillah wal hamdulillah...

Apa itu scone?1st time tgk ada seorg member post kt fesbuk gmba scone...nmpak sgt sedap! teringin nk cuba tp da lama baru teringat nk cuba bila terview kt Martha Steward pnya website... 

Apakah itu scone?org ckp scone ada jual kt cameron highland~! odah ckp (my sis) masa dia study kt UK dulu, scone ni dimakan oleh omputih pada musim winter (musim sejuk), mkn panas2 pas kuar oven, dgn jem n dgn teh panas.. odah ckp mmg heaven n sedap~!

Asal mula nama scone sama tidak jelasnya dgn dari mana asal makanan ini bermula. Tetapi scone dipercaya berasal dari negara Scotland. Resepi asal diperbuat daripada oat, barli, wheatmeal with baking powder sebagai 'leavening agent' dan dibakar atas baking sheet...Scone sedikit manis, dan tekstur yg relai2 seperti roti... tetapi scone tidak seperti roti yg diperbuat dari yis. 

Bentuk asal scone adalah bulat dan leper atau dlm bentuk segitiga. Skrg scone boleh didapati di beberapa negara eropah seperti united kingdom, irish, Irelanad dan beberapa negara lagi.

Itulah beberapa pengenalan mengenai biskut roti Scone... scone ni seolah2 biskut kacukan roti... hehe :P tekstur dlm mcm roti tp luaran mcm biskut... cenggitula lbh krg... my sis ckp kt London dulu scone ada rasa n tekstur mcm ala2 kek jgk...sy pun xsure mcm mana sbnrnya tp dari pembacaan cenggitu la... antara biskut n roti... Sumber: Wikipedia, JoyOfBaking

Resepi scone ni ada mcm2 variasi n perisa... ada yg guna full cream milk n ada yg guna heavy cream.. boleh letak raisins, kurma, oat, almond dan mcm2 lg....

Resepi Scone

Bahan-bahan:

Bahan A:

2cawan all purpose flour
1/4cawan gula castor
1sudu kecil baking powder
1/3 butter yg disejukkan

Bahan B:

1/2 cawan full cream milk/heavy cream
1biji telur dikacau sedikit

Cara-cara:

1- Ayak tepung dan baking powder. Campur gula dan gaul supaya rata
2- Kemudian gentel butter ke dalam campuran tepung+baking powder+gula supaya menjadi seperti serbuk roti. Gaul je jgn uli.
3- Kemudian masuk bahan B (yg dikacau sebati) sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Gaul sebati n jgn uli ye. Sampai jadi doh n jgn melekit sgt. 
4- Jgn lupa pre-heat oven kepada lbh krg 180c ikut pd oven masing2... ada yg 200c tp oven sy xleh 200c sgt panasn scone cpt hangus pulak...so sy turunkan kepada 170c-180c je... 
5- Bentukkan scone ikut citarasa masing2... sy just bulat2 kan n penyet sket pakai garfu n sapu dgn lebihan susu+telur td... ada yg canai doh scone n tekap dgn acuan pelbagai bentuk... ada yg just potong2 berbentuk segitiga... so ikut la ye... tp bentuk asal dia mmg bulat cenggitu
6- Kemudian bakar scone selama lbh krg 30minit shj... tgk da kekuningan+perang boleh bawak kuar...
7- Scone dihidangkan panas2 dgn jem atau cream...pastu mkn dgn teh panas... ikut la masing2... sapa yg pnh mkn scone kt cameron highland sure tau mcm mana :)

Scone 1st attempt... campo kurma...sedap sgt mkn panas2~!
 


 

0 sweet persons:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D