18.12.12

Satu Kisah...

Bismillah wal hamdulillah...

Dah 2hari kt umah mak abah kerna mak abah ke Gombak visit my elder sis warded kt Pusrawi... sakit yg xdiketahui tiba2 pitam+pening smpai xleh bgn... so kenala warded buat CT scan bagai n alhamdulillah tgh hari ni da leh kuar wad... n esok abah akn balik ke Perlis... so bleh la kami sekeluarga blk ke teratak kami di kangar nun... sbnrnya umah kami n umah mak abah dkt je la dlm 10minit je pun... tp malas la nk berulang alik utk teman my younger sis seorg diri kt umah mak abah... lgpun dia keja xtentu masa... kejap keja siang, kejap keja mlm sy pun penin...so stay je la trus... isau jgk seorg2 kt umah kan... keja doctor on call xtentu masa... so mlm ni last tdoq kt umah mak abah sbb esok pg abah da nk blk dari KL so smpai perlis ptg la insya allah... da 3mlm bermalam kt sini...

Malam td sblm my sis on call start kul 10mlm smpai 8pg, smpt la sembang2 dgn dia... skrg ni dia start keja kt unit kecemasan... dia ckp macam2 kes yg pelik2... huhu.. antara kes peliknya adalah kalu mlm ni ada bola confirm pas 10minit habes je bola akn ada org mai mintak MC kt emergency room dgn mcm2 alasan...eksiden pas blk tgk bola kt kedai mkn la, demam tiba2 la... ka xmau p keja esok? haish... naek penin doktor nk melayan karenah masing2... xbg MC kata doktor xbertimbang rasa bagai... tp yg amik kesempatan tuh dikira mcm mana pulak?kalu sakit btol2 confirm la doktor bg MC ye dak?ok itu antara kisah pelik la...

1lg kisah pelik... ada seorg student salah sebuah IPT kt Perlis ni... nama IPT tersebut terpaksa dirahsiakan ye... huhu... umo budak tuh baru 19thn n bukan org Perlis... diulang BUKAN ORANG PERLIS... huhu...budak tuh berasal dari salah sebuah negeri di selatan semenanjung ye... juga terpaksa dirahsiakan :) mai emergency room atas alasan dok sakit2 perut, sebu perut, rasa xselesa kt perut da byk hari... so kes dia my sis la yg handle... periksa pnya periksa my sis cam pelik xdak sakit apa pun... terus buat UPT (Urine Pregnancy Test) my sis tgk result sekali POSITIVE da... pastu my sis tnya dia bila dia last period... pot pet pot pet... my sis bgtau yg dia pregnant... budak tuh mcm xpecaya... my sis terus ok fine jom kita scan... sekali scan da nampak baby sume tunjuk la kt budak tuh muka n fizikal baby dia... da 24weeks da pun base on scan... budak tuh mcm terkedu... tgk budak tuh sibuk text sana sini n mcm cemas la... my sis tnya da kawen blom  n jawapan budak tuh mmg dia xkawen lg n dia penah tdo dgn boipren dia tp dia xexpect pun dia akn pregnant... huhuhu...mebi dlm 1x je kot dia tdoq dgn boipren dia tuh... pastu my sis tnya apa plan dia, n budak tuh ckp dia xakn bgtau parents pasai pregnancy dia tuh...

Pehtu, my sis blk ceta kt mak abah ttg kerisauan mengenai budak tuh... takut dia apa2kan baby dia... n mak abah buat keputusan nk amik baby budak tuh...waduhh apakah?sy mcm terkedu jgk xpernah lg berhadapan dgn situasi itu... mcm... ntah terlalu sukar nk react mcm mana... pastu mak abah ckp, nk mntak sy susukan baby tuh pastu baby tuh akan jadi mahram n sedara sesusuan...oh no... haha! cam penin jap fikir... huhuhu...wallahua'alam... 

 

7 sweet persons:

Qider said...

rilek dulu adeq..bertenang2..

Che Rosliza Che Mat said...

follow sini...

gadis jumaat said...

pengorbanan tu amek anak orang... yang peliknya dah masuk 6 bln, budak tu still tatau dia peknen ek? perut tak nampak ke combi..

Faizah^Ramli said...

@gadis jumaat

Dia jenis period xregular kak sya...dia ckp dia slalu je period xdtg berbulan2... dia ckp mmg xexpect dia boleh pregnant...dia cuma sakit2 perut je..huhuhuhu

Khadeejah Hasmad said...

Terkedu. Erkkkk... Org cemtu senang je pregnant kan.. ada org sah nikah bertahun2 tak dpt anak

sharEna said...

erkk..bace pon terkedu Faizah oiii...bdk2 zmn skrg advanced...tido dgn boipren da pkr biasa...alahai..takotnye anak2 kite ni nti Faizah oiiii T T

sharEna said...

6bln shud be dah boleh rasa baby movement kan? ish ishhhh

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D