11.10.12

Perjalanan Penyusuan Saya (Part 15: Diet mengurangkan berat badan selepas bersalin dan menyusukan)

Bismillah wal hamdulillah...


Huwaaa... =(( tensen dgn badan sndiri sbnrnya... ok fine! sy mmg da debab pun sejak azali... kah3 :D tp xkan la nk mendebabkan lagi kans... masa dlm pantang arituh turun la kejap berat badan n baju bajan pun terasa longgar je, pas je pantang ok lg sbb bln posa malah berat asik menunjukkan penurunana...sonokla masa tuh... pastu baru2 nehs tgk alamak da naek lg 2kg... apakah??!! xmola diet ku dulu masa loss 10kgs tuh sia2 lg... *nanges kuat2*

Nak diet bagai mcm last year mmg xdptla sbb fully-bf amira... xsalahkan bf tp salahkan selera yg bermaharajalela mcm raksasa kelaparan... serius asik lapar n berkeroncong je perut... adoiyaiii... tuh blom mai time growth spurt amira yakni time asik nk mengempeng je... ummi pun growth jgk la... wakakaka =)) tuh yg xbest tuhhh.... ~X( so skrg tgh berazam nk control makanan2 berat contohnya mcm nasik n menda2 manis...

Seperti yg kita tahu sbnrnya ibu yg menyusukan anak secara penuh lbh mudah utk menurunkan berat badan jika corak pemakanan dikawal... kalu mkn byk berganda2 pun xdak gunanya... uhhuhu...

Secara keseluruhannya ibu menyusu memerlukan lbh byk jumlah kalori sbyk 500 - 600 kal berbanding dgn ibu hamil n org biasa.So average kalori yg diperlukan sehari adalah dlm 1500-1800kal

Apa yg perlu saya makan?

Diet seimbang sangat penting!

Amalkan diet seimbang n corak pemakanan lbh krg masa pregnant... ouhh what??? sy masa pregnant mkn byk xhengat sbb tuh amira lahir besaq jgk...ekekeke :D so takkan la kot nk amalkan cenggitu mebi yg dimaksudkan adalah dari segi zat, nutriens kena pastikan sume amik n lbh byk dari org laen...tp jgnla pulak karbohidar di amik byk dari kalsium, b-complex, iron dan sebagainya... begitulah kekdahnya :) so barulah dikatakan makanan seimbang... ikot piramid makanan... ecehhhhh... da ala2 cikgu sains membebel dah... hehe :D diri sndiri xamalkan pun... dlm proses la nehs insya allah :) susah gak nk diplin kalu mai bab2 mkn... haha! tuhla sejak azali lg suka men bedal je apa jenis makanan pun...tuh yg debab2 tuh =7=

Minum banyak air utk kekalkan kestabilan susu yg dihasilkan

Kalau nk kurangkan berat pun kita disarankan utk minum air kosong lbh dr 8gelas sehari... mmg air bleh kurangkan berat badan terutamanya org yg gemuk air... air itu sendiri penawarnya... apatah lg bg ibu yg menyusu... air yg cukup blh menjamin kestabilan production susu utk baby... kalu xnak minum air je semata2 bleh gak dipelbagaikan dgn mengambil buah-buahan yg juicy, sayur-sayuran, air soya kurang manis dan sebagainya yakni yg tinggi kandungan airnya...

Berjaga-jaga dgn apa yg anda makan (jaga corak pemakanan)

Kekalkan diet yg sihat dan seimbang. Makan makanan yg rendah lemak, bykkan mkn buah-buahan n sayur-sayuran kalu gamak lapar sgt instead of asik balun nasik  mcm saya nehs... hehehe :D sbb itu je sng cari... Satu lg, jgn amik berlebihan mcm menda2 yg panas contohnya lada hitam yg bleh bg efek kt baby... lagi menda yg mengandungi kafein (ai laa tuh da balun nescafe), alcohol dan toksik yg bleh meresap dlm susu badan yg bakal diminum oleh bayi. Alert dgn jenis2 makanan yg leh efek baby contohnya yg pedas n berempah setgh baby xtahan dan dia menunjukkan simptom2 seperti resah slps menyusu, menangis, tidak mahu tidur, ruam dan gatal2, najis berwarna hijau dan bermukus, bunyi nafas yg berdehit dan sebagainya.

Dapatkan zat/nutriens yang cukup

Besides amik makanan yg lengkap nutriens apa salahnya amik bersama supplements yg insya allah leh menjamin kualiti susu anda. Shaklee sndiri menawarkan set breastfeeding yg sgt sesuai utk ibu2 menyusu disamping utk enrich susu anda utk baby ia jgk bleh membekalkan tenaga utk ibu agar kekal aktif spnjg hari walaupun menyusukan anak sepenuhnya dgn susu ibu.... Hubungi saya utk mendapatkannya :) kah3... promosi Shaklee sket... sapa2 nk cuba boleh la...why not utk mencuba kans... :)

Shaklee set utk breastfeeding mommies...


Bagaimana nk diet jika menyusui?

i- Senaman

Kajian yg pernah dilakukan oleh C.A Lovelady pada tahun 1990 mendapati ramai wanita yg melakukan senaman secara tetap mampu meningkatkan pengeluaran susu. Jadi ibu yg menyusu digalakkan mengamalkan senaman secara rutin di mana senaman jgk boleh mengekalkan kesihatan dan kecerdasan tubuh badan disamping menjamin pengeluaran susu yg byk. Apa lg moh kita senaman... namun bg yg melahirkan anak secara caesarean sila dptkan nasihat doctor terlbh dahulu. masa aisya dulu mmg sy xberani melakukan aktiviti2 yg lasak sbb bersalin secara caesarean... sket2 tuh boleh la... tp nk melebih tuh serau aiii...ishh seram kalu fikir luka terbuka ke apa... haishhhh....

ii- Buat pertimbangan

Beringatlah anda perlu mengambil makanan yg berkalori antara 1500kal-1800kal sehari melebihi dari org biasa yg xhamil atau menyusu. Jadi diet yg melampau utk menurunkan berat badan secara drastik boleh memudaratkan bayi anda...kesiannya jadi xpyh la diet secara heavy sgt...slow2 sudahhh :) gembiranya baca statement ini...haha! alasan malas diet sbnrnya :D

iii- Pandangan pakar (jika perlu)

Kebykkan pakar akan menasihatkan anda tidak perlu bimbang dgn berat badan sehingga usia bayi mencecah 6bulan... waw besnya! hahaha :D Memandangkan penyusuan susu ibu mampu melenyapkan lemak yg ada selagi kita xmkn secara 'raksasa' insya allah lemak degil akan hilang... Jadi dapatkan pandangan dari pakar sblm memulakan apa pun jenis program diet terutamanya bagi mereka yg menyusukan bayi :)

 

8 sweet persons:

sharEna said...

bf mmg cepat lapor lah. tp mmg badan x naik mana pon. best jugak. jgn mcm skrg ni, mkn x hengat donia, cepat je lemak menepek huhuhu

Faizah^Ramli said...

@sharEna

haah memang! kalu diet n control lg cpt turun... mkn byk pun berat xnaek sgt... tp sy nk turunkan jgk berat ni ha...rindu arituh leh turun 10kgs... rasa badan ringan je... :) target kali nehs turun lg 20kgs...ada beranssss??haha

♥ ROS ♥ said...

Haduiii anak serap zat mak, mak mesti mkn byk.. Bab kurus ni yang lemah.. Haihhh..bila la nak kurus untuk suami nih... Ekekkek :p

Faizah^Ramli said...

@♥ ROS ♥

Tau xpa...yg pntg suami n kesihatan :)

Rai Ourkizuna said...

hehe..nak kurus kena focus pada macam mana nak buang lemak (fat loss) instead of weight loss.. so dari segi makanan..kena pilih makanan berkualiti instead of kuantiti..maksudnya..bukan semestinya kurangkan makan=kurus.. tapi pilih makanan berkualiti dapat buang lemak secara sihat..susu pun maintain.. :D

Faizah^Ramli said...

@Rai Ourkizuna

Nasihat yg sgt berguna rai...thanks a lot! bleh jadi pakar diet...hehe :D

Rai Ourkizuna said...

haha..takde lah pakar lagi..tengah belajar2 :D

Bonda Irfan said...

1st time melawat sini.. sgt canteeekkkkk blog ni.. teruja dan jatuh hati.. blh ajar mcmna nk bg blog cntik mcm ni??? keep it up dear..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D