4.8.12

Perjalanan Penyusuan Saya (Part 9: Konflik...)

Bismillah wal hamdulillah...

Pagi td p pasar tani utk bli stok bahan mentah... tgh syiok bli sib bek teringat yg freezer kt umah tuh limited space kerna drawer bawah freezer tuh mmg da khas utk stock EBM amira... mmg kecik je fridge kami even 2pintu pun... ruang sejuk beku dia kt bawah sbb tuhla agak limited space... so xleh bli byk2 bahan mentah... td bli ayam n udang jerk... nti kena bli len ikan n daging... 

Tgh ushar2 freezer td... haih mmg kritikal dah space freezer kami nehs... sian stock ebm... sy da stop buat stock sbb xdak tempat nk letak... bila cek2 tarikh expired ebm alamak bln september okeh! tuh stock bln Jun lom habeskan lg... sayangnya kalu kena buang gitu je... yela masa tuh xdecide lg nk resign ke tak so proceed je kumpul stock... skrg mmg jarang feed amira pakai bottle... sbbnya? amira refuse utk pakai bottle kalu umminya yg bg... maktok dia bg guna bottle mahu pulak... mmg pelik sungguh... puas pujuk amira minum ebm pakai bottle nanges2 xmo hisap bottle... so sudahnya dek kerna takut amira trus rejek bottle sy bawak amira kt mak... tgk2 elok je dia minum ebm pakai bottle... mak mcm xcaya sy ckp kalu dgn sy mmg amira xmau langsung minum ebm pakai bottle... argghhh... naek stress sy paksa dia minum ebm utk habeskan stock... rupanya amira hnya mahu dgn maktoknya... sbb da biasa dgn maktok kot... kalu nk tggl g mana2 mmg tggl kat maktoknya... so mmg dia biasa bottle feed ebm dgn maktok jerk... adoyaiii...

Pastu fikir lg, kalu tiba2 kena start keja blk mcm mana? stock yg ada smpai bln september jerk... isau la pulak... nk start wat stock skrg fikir2 tmpt nk simpan lak... adakah sudah tiba masanya utk beli deep freezer??? ada x chest freezer/deep freezer harga around RM300 RM400 jerk?heheheh :D dah tentu2 skrg xbape nk mampu... en.abg pun xbape nk support bli mendalah tuh katanya makan elektrik kuat.. huwaaaa... makan dalam beb! sy kalu bleh, nk la stock ebm tuh berada dlm zon selesa... so xdak la risau kalu tiba2 kena masuk kerja, xsihat ka, kena tinggalkan amira ka... mmg asik dok fikir je skrg nehs... isau tuh dah mula membuak2 dah... pastu risau production drop lak sbb da 1-2minggu dah stop pump... df je sepanjang masa... bleh ke ek stop pump n bergantung pada df semata2??anyone yg experience pls advice me... buntu jgk kkdg fikir... nk pump tmpt lak xdak nk simpan stock ebm... 

Haihhh..konflik2... nak deep freezer~!!!! 

Nak deep freezer gini! Amik dari SINI


 

3 sweet persons:

Hanani said...

wah, banyaknya stok ebm ameera..kalau dah banyak gitu kena beli deep freezer ni faizah...doakan nani dapat bf 2nd baby sampai 2 thn ye...

F a i z a h ' s said...

@Hanani

Tak keja ni susah sket nani... nk kena harap ayah dia la sponsor bg... doakan jalan ini dimudahkan olehNYA yerp :) sy pun doakan nani jgk~!

Qider said...

adeq,baca kat mana2 info pasal ebm feeding pun tak digalakkan maknye yg suapkan,satu takut baby confuse,kedua baby mmg reject habis..ape barang botol,nuh dok bau susu kat maknya...my farhan and both twins pun mcm tu jugak..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D